links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΣΧΟΛΗ ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΜΦΙΛΟΧΙΑΣ

Έχουν αρχίσει και πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία τα μαθήματα της Σχολής Αγιογραφίας της Ιεράς Μητροπόλεως στο παράρτημα που δημιουργήθηκε πρόσφατα στο Ναό του Αγίου Αθανασίου στην πόλη μας.

Είναι μεγάλη ευκαιρία για όσους έχουν διαθέσιμο χρόνο και έφεση για τη ζωγραφική, να ασχοληθούν με την αγιογραφία, η οποία είναι ένα από τα πλέον επικερδή επαγγέλματα της εποχής μας, εκτός από το γεγονός ότι ονομάζεται και είναι ιερή τέχνη και ευγενής απασχόληση.
Δάσκαλος είναι ο εξαίρετος πατρινός αγιογράφος και ιεροψάλτης στο ναό της Παντάνασσας Πατρών, κ. Γεώργιος Μακρυγιάννης. Έρχεται κάθε Δευτέρα απόγευμα από την Πάτρα στην Αμφιλοχία για να παραδώσει μαθήματα αγιογραφίας.
Πρόσφατα επισκεφτήκαμε την αίθουσα διδασκαλίας που βρίσκεται πίσω από το ναό του Αγίου Αθανασίου και διαπιστώσαμε ότι γίνεται σπουδαία δουλειά με γρήγορα αποτελέσματα.

Όσοι επιθυμούν να ασχοληθούν με «το άθλημα» δεν έχουν παρά να επισκεφτούν το χώρο διδασκαλίας και να συζητήσουν με το δάσκαλο και τους μαθητές που έχουν ήδη αρχίσει μαθήματα και είναι όλοι ενήλικες, εκτός από ένα κοριτσάκι που είναι μαθήτρια Δημοτικού.
Οι εγγραφές συνεχίζονται. Τα μαθήματα γίνονται κάθε Δευτέρα βράδυ από 7 : 15  έως  9 : 15  και τα δίδακτρα είναι 30 ευρώ μηνιαίως το άτομο. Αν μετά από το δημοσίευμα αυτό υπάρξουν αρκετές εγγραφές μας δήλωσε ο κ. Μακρυγιάννης, τότε το ποσόν θα μειωθεί στα 20 ευρώ το μήνα, ίσως και 10.
Είναι μεγάλη ευκαιρία πραγματικά να δαπανά κανείς δημιουργικά το χρόνο του και να μαθαίνει μια σπουδαία και γιατί όχι επικερδή τέχνη.
Ο  Μαϊστρος συγχαίρει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Αγίου Αθανασίου για την πρωτοβουλία δημιουργίας της Σχολής και δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του στο έργο της σχολής και της ενορίας γενικότερα.
Ευχόμαστε γρήγορα να γίνει και η πρώτη έκθεση με έργα των μαθητών της σχολής, την οποία και θα προβάλουμε.
Καλή συνέχεια και καλή επιτυχία.


«ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ  ΘΕΟΛΟΓΙΑ»
Η Ορθοδοξία μέσω κυρίως του Βυζαντίου διατήρησε ένα τεράστιο πλούτο εικαστικής τέχνης, πλούτο ανεκμετάλλευτο και άγνωστο σε μεγάλο κομμάτι του Ελληνισμού.
Η προσκύνηση των εικόνων είναι σημαντικό κεφάλαιο στη Ορθοδοξία διότι δεν προσκυνούμε απλά μια απεικόνιση αλλά κάτι περισσότερο, ένα λατρευτικό σκεύος που συμμετέχει στη λειτουργική ζωή. Μέσω των εικόνων έχουμε την καθολική έκφραση της Ορθοδοξίας, μια έκφραση που δεν μπορούμε να την εξηγήσουμε έξω από το χώρο της, δηλαδή έξω από την Εκκλησία.
Το δόγμα της προσκύνησης των αγίων εικόνων διατυπώθηκε και κατακυρώθηκε στην έβδομη Οικουμενική Σύνοδο και βασίζεται στο θεμελιώδες δόγμα της «ΟΜΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΝΑΝΘΡΩΠΗΣΕΩΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ».
Η εικόνα του ΧΡΙΣΤΟΥ π.χ. είναι η μαρτυρία της σάρκωσής του της πραγματικής και όχι μίας φαντασίας.
Η Ορθοδοξία αγωνίζεται να κρατήσει μακριά από την κοσμικότητα και τα γήινα την «Εικαστική Θεολογία» (Αγιογραφία) και να διατηρήσει επάνω σ’ αυτήν το αγνό, το υπερφυσικό, το Θεϊκό.
Επειδή όμως πολλοί αγιογράφοι δεν ήταν και δεν είναι θεολογικού επιπέδου δεν κατάφεραν να κρατήσουν την αυθεντικότητά της με αποτέλεσμα να μην θεωρείται κάθε εικόνα η αγιογραφία αλάθητη, έστω και αν είναι ωραία η παλαιά, παρά μόνον η εικόνα που συμφωνεί με τη διδασκαλία της Εκκλησίας, αυτή, που κοιτάζοντάς την διδάσκει την αλήθειά της και δεν παραπλανά με την ωραιότητά της.
Γεώργιος Μακρυγιάννης
Αγιογράφος – Πάτρα

Πηγή .e-maistros.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE