links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Βάσανα για τις λίμνες, ξεκληρίζεται η δρομίτσα

      «σπάσιμο του Ρίβιου Γκούρα»
Ένα θαυμαστό και αξιοπερίεργο φυσικό φαινόμενο αντί να αποτελέσει πόλο έλξης και παρατήρησης για ντόπιους και επισκέπτες στη περιοχή του Ρίβιου και της Παπαδάτου, τελικά έχει καταλήξει σε λόγο για να ξεκληριστεί ο πληθυσμός ψαριών που αυτή την εποχή πάνε να γεννήσουν τα αβγά τους.
Κάθε χρόνο είναι γνωστό το «σπάσιμο του Ρίβιου Γκούρα» η περίοδος εκείνη της Άνοιξης δηλαδή που φουσκώνει το ποτάμι Ρίβιος και εκβάλλει σε μεγάλες ποσότητες στη λίμνη Αμβρακία. Δημιουργεί μάλιστα την αίσθηση ότι το νερό έχει φορά απομάκρυνσης από τη λίμνη ανάλογα με την ορμή των νερών, σαν να «ανεβαίνει» δηλαδή το νερό από τη λίμνη. 
Η φετινή χρονιά μάλιστα επειδή είχε πολλές βροχές και χιόνια έχει ήδη προκαλέσει το γνωστό φαινόμενο που σύμφωνα με τους ντόπιους φιλοξενεί σχεδόν αποκλειστικά την αναπαραγωγή της δρομίτσας, ενός πολύ κοινού ψαριού στις λίμνες της περιοχής. 
Η εξήγηση γιατί προτιμά αυτό το ψάρι στο Ρίβιο αυτή τη διαδικασία δεν είναι σαφής αλλά είναι σαφές κάτι άλλο. 
Δεκάδες ερασιτέχνες ψαράδες εμφανίζονται ειδικά τα πρωινά Σαββάτου και Κυριακής με απόχες ή και με τελάρα(!) και ξεκληρίζουν τους νέους πληθυσμούς του ψαριού ή ακόμα χειρότερα τους πληθυσμούς των θηλυκών που «ανεβαίνουν» να γεννήσουν.

Η λίμνη Αμβρακία είναι γνωστό ότι έχει πρόβλημα πληθυσμού σε ψάρια καθώς έχει υποστεί μεγάλη μείωση στα υδάτινα αποθέματά της κυρίως στην περιοχή από τη γέφυρα προς την Αμφιλοχία, όπου επί της ουσίας δεν υπάρχει. 
Κι όμως, τα τελευταία δύο χρόνια όλοι μοιάζουν να αγνοούν τους κανόνες συγκεκριμένων κιλών που μπορεί να αλιεύσει ο καθένας, με αποτέλεσμα όποιος προλαβαίνει να πάει νωρίτερα –ακόμα και από το βράδυ-και να στήσει καρτέρι, να φεύγει με 100 κιλά ψαριού! Ποιοι το κάνουν αυτό; Όποιος μπορεί! Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής μη ελληνικής υπηκοότητας ενώ το φαινόμενο έχει αρχίσει να βαίνει σε βάρος των λίγων ψαράδων της περιοχής που ασχολούνται ημι-επαγγελματικά. 
Έλληνες και Αλβανοί σύμφωνα με μαρτυρίες είναι οι συχνοτεροι «κυνηγοί της απόχης» και ο λόγος της οικονομικής κρίσης είναι εκείνος που πάει με όλα. Αλήθεια όμως ποια οικονομική κρίση κάνει κάποιον «ερασιτέχνη» ψαρά να πιάνει 120 κιλά ψάρι; Τι θα το κάνει; Θα τρώει δρομίτσα παστή μέχρι το καλοκαίρι;
Το φαινόμενο των επιδρομών «ερασιτεχνών» λόγω και της οικονομικής κρίσης στις λίμνες της περιοχής έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις. Στη Λυσιμαχεία αναγνώστης μας ανέφερε ότι τις πολύ πρωινές ώρες ξεκινά, από τα βόρεια όρια της λίμνης προς το Αγρίνιο, κανονική επίθεση με βάρκες από επαγγελματίες και ερασιτέχνες, ενώ και τα νέα από την Τριχωνίδα δεν είναι καλύτερα.
Στο agrinionews.gr τις τελευταίες μέρες έχει περιέλθει πληροφόρηση για εμφανή ρύπανση στις ακτές της μεγάλης λίμνης στην περιοχή μεταξύ Παντάνασσας και Δογρής που εμφανίζεται έντονα κάποιες ώρες και μετά χάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι κάτι «αδειάζεται»στη λίμνη μέχρι να απορροφηθεί…
agrinionews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE