Σελίδες

Όροι χρήσης

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020

Το Μνημείο Εθνικής Αντίστασης στο Μακρυνόρος καταρρέει.

Του Γιάννη Χούτα - Αρχιτέκτονα

Πριν από λίγο καιρό γιορτάσαμε την 28η Οκτωβρίου. Ήταν η ημέρα της απόφασης των Ελλήνων να αντισταθούν στους επιδρομείς και στη συνέχεια να αγωνιστούν για την απελευθέρωση της πατρίδος μας.
Οι Βαλτινοί όπως και το 1821 ήταν παρόντες και σε αυτόν τον αγώνα.
Στο Μακρυνόρος από τις 14-22 Ιουλίου το 1943 δόθηκε η μεγαλύτερη μάχη της Εθνικής Αντίστασης εναντίον της ιταλο-γερμανικής κατοχής από τον Στυλιανό Χούτα και το Αρχηγείο Βάλτου. Στην 8ημερη μάχη του Μακρυνόρους κατατροπώθηκε μια ολόκληρη ιταλική Μεραρχία και τμήματα γερμανικής. Και έτσι οι Ιταλοί έφυγαν όπως ήρθαν, ντροπιασμένοι.
Η γενιά αυτή που αγωνίσθηκε για την απελευθέρωση της χώρας μας, ήξερε το καθήκον της και με γενναιότητα το εκτέλεσε πιστά. Και δεν απαιτεί παρά μόνο μία ΑΜΟΙΒΗ: ΤΗΝ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΤΗΣ. Και αυτό το ρόλο επιτελεί η παρουσία ενός Μνημείου. Να είναι ο μάρτυρας και να επαναφέρει στη μνήμη των επόμενων γενεών γεγονότα σπουδαία.
Ο Στυλιανός Χούτας και οι πρωταγωνιστές εκείνης της μάχης φρόντισαν για την ανέγερση Μνημείου στο Μακρυνόρος επί της παλαιάς εθνικής οδού Αμφιλοχίας – Άρτας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου