Σελίδες

Όροι χρήσης

Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2020

Το Ελληνικό Αξιόπιστο Μοριακό Τεστ για τον COVID-19 κατασκευάζεται σε εργαστήριο Βιοτεχνολογίας στο Μενίδι Αμφιλοχίας

Δημήτριος Ποντίκας

Συνέντευξη στον κ. Δημήτριο Ποντίκα, ιδρυτή και ερευνητή του εργαστηρίου Βιοτεχνολογίας  MENIDIMEDICA.

Ένα μικρό, άγνωστο και σε εμένα ερευνητικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας, έχει αναπτύξει μοριακό τεστ ανίχνευσης του κορονοιού, με υψηλή ακρίβεια. Από ότι θα διαπιστώσετε στη συνέχεια, εδώ και 9 μήνες επιχειρεί να το βγάλει στην παραγωγή, αλλά συναντάει τοίχο. Καλέσαμε τον ιδρυτή του κ. Δημήτρη Ποντίκα σε συνέντευξη και οι αλήθειες που μας είπε, θα σας σοκάρουν!

Θα αρχίσω τη συνέντευξη μας ζητώντας συγγνώμη, επειδή τόσο εγώ, όσο όπως πιστεύω και το 99% των συνδημοτών μας, δεν γνωρίζαμε καν την ύπαρξή σας.

Πολύ δε περισσότερο τα θαυμαστά που κάνετε για τα οποία μας πληροφόρησε ο συνεργάτης σας κ. Σακαρίκας. Δεν γνωρίζαμε ότι δίπλα μας, στο Μενίδι της Αιτωλοακαρνανίας, υπάρχει και λειτουργεί, ένα εργαστήριο Βιοτεχνολογίας που πρωτοπορεί, όντας γνωστό στο εξωτερικό και σχεδόν άγνωστο στην Ελλάδα. Πείτε μας λίγα λόγια για εσάς και τις δραστηριότητές σας.

– Άγνωστο σε εσάς σε τοπικό επίπεδο αλλά γνωστό σε εξειδικευμένες επαγγελματικές ομάδες πανελλαδικά. Είμαστε ένα εργαστήριο έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής βιοτεχνολογικών προϊόντων που ιδρύθηκε το 2009 στο Μενίδι και από τότε, δουλεύοντας ασταμάτητα, αναπτύξαμε και έχουμε στη φαρέτρα μας ένα σύνολο προϊόντων, (άνω των 500), που καλύπτουν τομείς υγείας, κτηνιατρικής, ανάλυσης τροφίμων και υγιεινής. Τα ανεπτυγμένα προϊόντα μας, βρίσκονται αισίως σε 68 χώρες μέχρι σήμερα και τοποθετούν την περιοχή μας και την χώρα μας στο βιοτεχνολογικό παγκόσμιο χάρτη, με ουσιαστικό αποτύπωμα.

Πείτε μας λίγα λόγια για τους τύπους των τεστ που αξιοποιούνται στη διάγνωση του κορονοιού.

-Τα τεστ για τον κορωνοιό που κυκλοφορούν μαζικά παγκοσμίως, χωρίζονται σε τεστ ανίχνευσης αντιγόνου και αντισωμάτων. Στη συνέχεια αυτές οι δυο κατηγορίες υποδιαιρούνται σε γρήγορα τεστ, τα λεγόμενα rapid tests σε κασέτες και στα μοριακά τεστ με rt-pcr. Κάθε τύπος από αυτά τα τεστ έχει κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά που συνοπτικά είναι: ο χρόνος εκτέλεσης, η ευχρηστία τους και η ειδικότητα τους. Τα πιο αξιόπιστα, (θεωρητικά πάντα), είναι τα μοριακά τεστ, διότι η αποτελεσματικότητα τους εξαρτάται από την σωστή λήψη του δείγματος, τη σωστή συντήρηση του, τη σωστή επεξεργασία του και την αποφυγή επιμολύνσεως. Μεταξύ των τεστ αντιγόνου και αντισωμάτων, πιο αξιόπιστα είναι εκείνα του αντιγόνου, διότι τα τεστ αντισωμάτων μετρούν γενική ολική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, μέσω των ανοσολογικών ομάδων IgG και IgM, απέναντι σε οτιδήποτε ξένο έχει εισχωρήσει στον οργανισμό. Μπορούν δηλαδή να μας δώσουν θετική ένδειξη από οποιοδήποτε ιό, λοίμωξη, φλεγμονή, βακτήριο ή παθολογική κατάσταση του εξεταζόμενου οργανισμού.

Αφού με τη μόλυνση από τον ιό παράγονται αντισώματα γιατί δεν φτιάχνουμε αντίστοιχο φάρμακο που να καταστρέφει αυτόν τον ιό;

– Η ανοσολογική απόκριση του οργανισμού απέναντι σε έναν ιό, στην περίπτωση μας, στο
στέλεχος SARS-CoV-2 της οικογένειας των κορωνοϊών που εμφανίστηκε πρώτη φορά κάπου στον
Νοέμβριο του 2019, σύμφωνα με αναφορές από τον Π.Ο.Υ., ίσως και τον Σεπτέμβριο του 2019 στην Ιταλία, αν λάβουμε υπόψιν αναφορές κλινικών ιατρών από Ιταλία που αναφέρουν περιστατικά με ίδια συμπτωματολογία στα νοσοκομεία τους, είναι επίκτητη. Πρέπει να έρθουμε σε επαφή με ένα νέο στέλεχος για να αποκτήσουμε ανοσολογική μνήμη. Τώρα, για πόσο καιρό θα παραμείνουν τα συγκεκριμένα ειδικά αντισώματα στο ανοσολογικό οπλοστάσιο, είναι θέμα προς διερεύνηση χωρίς σαφή απάντηση, σύμφωνα με τα τωρινά επιστημονικά δεδομένα. Στην ουσία του ερωτήματος
σας, δεν ξέρουμε ποια ειδικά αντισώματα παράγει το ανοσοποιητικό μας σύστημα για τον COVID-
19. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα εκπαιδεύεται, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με ένα ξένο
σώμα, έναν εισβολέα, ώστε να τροποποιήσει τους στρατιώτες του έναντι του εκάστοτε εισβολέα. Αν είχαμε γνώση των εξειδικευμένων αντισωμάτων που αποτελούν την ειδική άμυνα εναντίον του
στελέχους του κορονοιού, τότε, θα είχαμε αναπτύξει ως παγκόσμια ιατρική και ερευνητική
κοινότητα, αποτελεσματικό φάρμακο εναντίον του, ήδη από τις αρχές Φεβρουαρίου 2020.

Ποιες ειναι οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το φάρμακο;

Το τελευταίο δίμηνο, έχουν εγκριθεί στις Η.Π.Α. δύο ελπιδοφόρα φάρμακα βασισμένα σε
μονοκλωνικά αντισώματα, ένα της REGENERON και ένα της Lilly, προϊόντα γενετικής μηχανικής,
που είναι ειδικά έναντι του συγκεκριμένου στελέχους του κορωνοϊού. Γεγονός, που ως ερευνητικό
εργαστήριο βιοτεχνολογίας, το χαιρετίζουμε με μεγάλη ικανοποίηση.

Εσείς έχετε προβεί σε έρευνα για το φάρμακο έναντι του ιού;

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου