Σελίδες

Όροι χρήσης

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020

Επιληψία: Περίπου 100.000 άτομα έχουν αυτή τη διαταραχή στην Ελλάδα.

 

Η επιληψία προέρχεται από την ελληνική λέξη που σημαίνει «καταλαμβάνω, προσβάλω αιφνίδια 

Είναι μια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος στο οποίο τα ηλεκτρικά σήματα του εγκεφάλου  διεγείρονται εντόνως.  Αυτές οι διαταραχές προκαλούν προβλήματα επικοινωνίας μεταξύ των νευρικών κυττάρων, απώλεια συνείδησης, σπασμούς, οδηγώντας σε επιληπτικές κρίσεις.

Περίπου 100.000 άτομα έχουν αυτή τη διαταραχή στην Ελλάδα.  Μέχρι το 10% των ατόμων έχουν τουλάχιστον μια επιληπτική κρίση στη ζωή τους.  Ο καθένας μπορεί να αναπτύξει επιληψία σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά οι περισσότερες νέες διαγνώσεις γίνονται σε παιδιά.  Ορισμένες επιληπτικές κρίσεις ξεκινάνε στην εφηβεία, αλλά μερικά άτομα το έχουν καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

What is Epilepsy and how to Deal with it? (Complete Video) - YouTube

Η επιληψία διαγιγνώσκεται από νευρολόγο.  Ο γιατρός μπορεί να ζητήσει εξετάσεις, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ/EEG), μια δοκιμή μαγνητικής τομογραφίας MRI ή / και μια αξονική σάρωση/ακτινογραφία, για να δεί τη δραστηριότητα του εγκεφάλου.  Ο νευρολόγος μπορεί επίσης να ζητήσει εξετάσεις αίματος.  Σε παιδιά, οι περισσότερες από τις μισές επιληπτικές περιπτώσεις είναι ιδιοπαθείς, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει σαφής αιτία ή ορατό πρόβλημα στον εγκέφαλο.  Όμως η επιληψία έχει κάποιες γνωστές αιτίες, όπως μολυσματικές ασθένειες, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, εγκεφαλική δυσπλασία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τραύμα στον εγκέφαλο λόγω ατυχήματος πριν, κατά τη διάρκεια, ή μετά τη γέννηση ή αργότερα στην παιδική ηλικία, μεταβολικές διαταραχές (χημικές ανισορροπίες στον εγκέφαλο):  όγκοι του εγκεφάλου, δυσπλασία των αιμοφόρων αγγείων, εγκεφαλικά επεισόδια και / ή διαταραχές χρωμοσωμάτων.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επιληψία ΔΕΝ είναι η μόνη αιτία σπασμών στην παιδική ηλικία, ΔΕΝ είναι ψυχική ασθένεια, ΔΕΝ επηρεάζει απαραίτητα τη νοημοσύνη, ΔΕΝ μεταδίδεται και ΔΕΝ επιδεινώνεται συνήθως με το χρόνο.

Τύποι επιληπτικών κρίσεων

EPILEPSY AWARENESS DAY -PURPLE DAY - March 26 - National Day Calendar 

Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – με Υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ): αλήθειες και μύθοι.

Οι επιληπτικές κρίσεις μπορεί να ποικίλλουν στη σοβαρότητα, τη συχνότητα, τη διάρκεια και την εμφάνιση, οπότε είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα χαρακτηριστικά τους:

 Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι, οι εστιακές και οι  γενικευμένες.

  • Οι εστιακές επιληπτικές κρίσεις αφορούν 1 μόνο μέρος του εγκεφάλου. Μπορούν να είναι απλές (χωρίς απώλεια συνείδησης) ή σύνθετές (απώλεια συνείδησης). Μπορεί να υπάρχει συστροφή του σώματος ή του προσώπου, η ομιλία μπορεί να γίνει δυσνόητη, η όραση μπορεί να επηρεαστεί ή το άτομο μπορεί να αισθανθεί μυρμήγκιασμα στη μία πλευρά του σώματος.
  • Οι γενικευμένες κρίσεις επηρεάζουν ταυτόχρονα ολόκληρο τον εγκέφαλο. Η ηλεκτρική δραστηριότητα ξεκινά και στα 2 ημισφαίρια. Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι:
  • Οι αφαιρετικές κρίσεις (που ονομάζονται επίσης petit mal) είναι πιο συχνές στα κορίτσια από τα αγόρια. Το πρόσωπο μπορεί να φαίνεται πως ονειρεύεται, χαζεύει, εστιάζει κάπου ή κοιτάζει καπου αόριστα. Μπορεί να είναι ανεπαίσθητες, με μια μόνο ελαφριά στροφή του κεφαλιού ή ανοιγοκλείσιμο ματιών. Η επιληψία μπορεί να διαρκέσει περίπου 15

δευτερόλεπτα ή λιγότερο και στη συνέχεια το άτομο επιστρέφει στο κανονικό επίπεδο δραστηριότητας με πιθανότητα αποπροσανατολισμού για λίγο.

  • Οι τονικές-κλονικές κρίσεις (που ονομάζονται επίσης grand mal) μπορεί να προκαλέσουν την ανατροπή των ματιών του ατόμου, οι μύες μπορεί να σφίξουν και μπορεί το άτομο να κάνει ξαφνικές κινήσεις. Το άτομο μπορεί επίσης να χάσει τις αισθήσεις του και τον έλεγχο του εντέρου ή της ουροδόχου κύστης.

Μια επιληπτική κρίση μπορεί να διαρκέσει από λίγα δευτερόλεπτα μέχρι περισσότερο από πέντε λεπτά.

Epilepsy Ecosystem

Ποια είναι η θεραπεία:

Ένας νευρολόγος θα συνταγογραφήσει θεραπεία βάσει των αποτελεσμάτων των τεστ, των εξετάσεων και της συχνότητας των κρίσεων.  Η φαρμακευτική αγωγή είναι συνήθως ο πρώτος τύπος θεραπείας και ο πιο ωφέλιμος, αλλά υπάρχουν πιθανές παρενέργειες.  Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, μειωμένη εγρήγορση και ανησυχίες διάθεσης ή συμπεριφοράς.  Εάν τα μεμονωμένα φάρμακα δεν είναι αποτελεσματικά, υπάρχουν πιο περίπλοκες θεραπείες, όπως ένας συνδυασμός φαρμάκων, μια κετογενής δίαιτα (διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χαμηλή σε υδατάνθρακες), η εμφύτευση ενός διεγέρτη νεύρων στο στήθος και το λαιμό ή χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του προσβεβλημένου μέρους του εγκεφάλου.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης.

Εάν κάποιος κοντά σας παθαίνει κρίση, είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε ήρεμοι

και να ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

  • Τοποθετήστε το άτομο μακριά από έπιπλα, σκάλες ή σκληρά αντικείμενα.
  • Αφαιρέστε τα γυαλιά του ατόμου και χαλαρώστε τυχόν σφιχτά ρούχα.
  • Βάλτε κάτι απαλό κάτω από το κεφάλι του ατόμου.
  • Τοποθετήστε το άτομο στο πλάι του, έτσι ώστε να μην πνιγεί.
  • Μην προσπαθείτε να συγκρατήσετε το άτομο ή μέλη του σώματος
  • Μείνετε με το άτομο μέχρι να ξυπνήσει.

Οι περισσότερες κρίσεις δεν είναι απειλητικές για τη ζωή, αλλά εάν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά ή εάν το άτομο έχει δυσκολία στην αναπνοή, καλέστε το 166 για άμεση ιατρική βοήθεια.

What is Epilepsy? Definition, Seizures, Symptoms & Medication

Μπορεί η επιληψία να επηρεάσει την ανάπτυξη και την επικοινωνία;

Η επιληψία μπορεί να επηρεάσει τη γλώσσα, αλλά η έκταση και η φύση μπορεί να ποικίλλει πολύ. Μπορεί να προκαλέσει προσωρινή απώλεια λειτουργιών σε ένα ή περισσότερα μέρη του εγκεφάλου. Εάν αυτά τα μέρη εμπλέκονται με κατανόηση, οργάνωση και επικοινωνία, μπορεί να προκύψουν δυσκολίες στο λόγο.  Αυτές οι δυσκολίες μπορεί να είναι ήπιες έως σοβαρές.

Όταν τα παιδιά παθαίνουν επιληπτικές κρίσεις σε νεαρή ηλικία, μπορεί να έχουν δυσκολία στην απόκτηση επικοινωνιακών δεξιοτήτων με ρυθμό διαφορετικό από άλλα παιδιά.  Αυτή η δυσκολία μπορεί επίσης να επηρεάσει την ανάγνωση και τη γραφή.   Ενήλικες με επιληψία συχνά παραπονιούνται για δυσκολίες στο λόγο, ειδικά όταν επινοούν λέξεις. Για τους περισσότερους ενήλικες αυτό δεν είναι σοβαρό πρόβλημα, με εξαίρεση εκείνους των οποίων οι επιληπτικές κρίσεις είναι αποτέλεσμα τραύματος του εγκεφάλου που επηρεάζει τις γενικότερες γλωσσικές δεξιότητες.  Κάποιος με επιληψία μπορεί να έχει και άλλα νευρολογικά προβλήματα τα οποία να προκαλούν μαθησιακές δυσκολίες ή προβλήματα συμπεριφοράς.  Μπορεί να παρατηρηθούν παρενέργειες από φάρμακα που προκαλούν διάσπαση ή δυσκολίες ανάκληση λεξιλογίου.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα είδη των επιληπτικών κρίσεων και τι πρέπει να κάνετε εάν κάποιος κοντά σας πάθει μια επιληπτική κρίση.  Εάν ανησυχείτε για την ομιλία και τη γλωσσική ανάπτυξη ενός παιδιού που έχει διαγνωστεί με επιληψία, επικοινωνήστε με έναν παθολόγο ομιλίας-γλώσσας για περισσότερες πληροφορίες.

Αναδημοσίευση: eimaimaia.gr
Ναταλία Κουμπαρούλη 
✎ Ναταλία Κουμπαρούλη - Βιογραφικό


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου