ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή, 13 Νοεμβρίου 2016

Kαστός: Ένας ξεχασμένος παράδεισος με 40 κατοίκους

kastos
του Γιάννη Γιαννακόπουλου. 
Ο Καστός είναι ένα πανέμορφο νησάκι στο Ιόνιο Πέλαγος απέναντι από τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας. Αποτελεί έναν από τους λιγότερο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς του Ιονίου. Η επικοινωνία πραγματοποιείται από τον Μύτικα της Ακαρνανίας.

Oι μόνιμοι κάτοικοι του Καστού είναι μόλις 40, καθώς μετά τον πόλεμο οι περισσότεροι μετανάστευσαν στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

7579
7581
Χαμηλοί λόφοι, ελαιόφυτες εκτάσεις και δαντελωτές ακτές συνθέτουν την εικόνα του νησιού. Οι δυτικές ακτές του Καστού είναι απόκρημνες, σε αντίθεση με τις ανατολικές, όπου υπάρχουν όμορφες παραλίες.
Στο νησί έχουν αποκαλυφθεί ευρήματα Υστεροελληνιστικών, Ρωμαϊκών και Πρωτοβυζαντινών Χρόνων. Ο Καστός αποτέλεσε καταφύγιο αγωνιστών και αμάχων πριν και κατά τη διάρκεια του Αγώνα του 1821.
7585
7578
Ο μοναδικός οικισμός του Καστού, με παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια και ταβέρνες, είναι χτισμένος γύρω από το λιμάνι, στο μυχό γραφικού όρμου. Ενδιαφέρον για τους επισκέπτες παρουσιάζουν η εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, ανακαινισμένη βασιλική επτανησιακού τύπου, οι παλαιοχριστιανικοί τάφοι (“κοιμητήρια”), δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, οι ερειπωμένοι ανεμόμυλοι και το ξωκλήσι του Αγίου Αιμιλιανού, στο βόρειο τμήμα του νησιού.

7591
Οι εγκαταλειμμένοι ανεμόμυλοι και τα ερειπωμένα ελαιοτριβεία μαρτυρούν ότι το νησί κάποτε έσφυζε από ζωή και, παρά την μικρή του έκταση, είχε καλλιέργειες σιτηρών και ελαίων.
Δείτε το βίντεο:

Γιάννης Γιαννακόπουλος

Ο Γιάννης Γιαννακόπουλος αγαπά τα ταξίδια και τη φύση. Οι φωτογραφίες του είναι 100% φυσικές, καθώς δεν πιστεύει στα προγράμματα επεξεργασίας παρά μόνο στα παιχνίδια του φωτός και στη μαγεία της στιγμής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE