Σελίδες

Όροι χρήσης

Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2021

Νίκος Τεμπονέρας: 30 χρόνια από την παρακρατική δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα.(video)

Νίκος Τεμπονέρας: 30 χρόνια από την παρακρατική δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα 

Ο καθηγητής Νίκος Τεμπονέρας δολοφονήθηκε πριν ακριβώς 30 χρόνια στην Πάτρα από συμμορία παρακρατικού χαρακτήρα. Το χρονικό της υπόθεσης που συγκλόνισε τη χώρα και οι άγνωστες λεπτομέρειές της. 

γράφει ο: Νίκος Γιαννόπουλος

H δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα στην Πάτρα πριν ακριβώς 30 χρόνια (8 Ιανουαρίου του 1991 έγινε το θανατηφόρο, όπως αποδείχθηκε, χτύπημα, στις 9 Ιανουαρίου ο καθηγητής εξέπνευσε) μπορεί σαφώς να κατηγοριοποιηθεί ως πολιτική δολοφονία, όπως αυτές που έλαβαν χώρα αρκετές φορές -δυστυχώς- στη μετεμφυλιακή Ελλάδα.

Ο Τεμπονέρας κοντολογίς, είχε την "τύχη" του Λαμπράκη, του Πέτρουλα, του Κουμή, της Κανελλοπούλου. Όλοι αυτοί έπεσαν από κρατικό ή παρακρατικό χέρι αλλά πριν το 1989, όταν και αποτέλεσε γεγονός η Εθνική Συμφιλίωση. Το 1991 υποτίθεται ότι τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Και όμως, δεν ήταν.

Για να κατανοήσει ακριβώς τα γεγονότα ο πιο νέος αναγνώστης ο οποίος, λόγω ηλικίας, δεν έζησε στην εποχή αυτή, είναι απαραίτητες κάποιες πολύ χρήσιμες και βασικές πληροφορίες. Από τα τέλη του Νοέμβρη του 1990 το κίνημα των μαθητικών καταλήψεων άρχισε να φουντώνει. Αιτία αποτέλεσε ένα επιεικώς σκοταδιστικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο Κοντογιαννόπουλου, για την αναμόρφωση της εκπαίδευσης σε όλα τα επίπεδα που μετέφερε την εκπαιδευτική Ελλάδα τέσσερις δεκαετίες πίσω. Υπήρχαν, χαρακτηριστικά, διατάξεις που επιχειρούσαν να ρυθμίσουν τη ζωή των μαθητών εκτός σχολείου (!) ενώ σύμφωνα με άλλες προβλεπόταν ακόμα και η έπαρση της σημαίας (λειτουργία που συνηθίζεται στα στρατόπεδα).

Νίκος Τεμπονέρας: 30 χρόνια από την παρακρατική δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα
 EAMGR.WORDPRESS.COM

Πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με μικρή πλειοψηφία 151 βουλευτών (αργότερα έφτασε μέχρι τους 152) και αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου.

Η πολιτική της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη και συντηρητική. Δημόσιες επιχειρήσεις ιδιωτικοποιήθηκαν, υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους υπέστησαν άγριες περικοπές, η καταστολή αυξήθηκε. Κανείς όμως δεν περίμενε ότι εν έτει 1991 θα δρούσαν παρακρατικές ομάδες στους δρόμους μίας μεγάλης πόλης, όπως είναι η Πάτρα. Και ότι οι ομάδες αυτές θα ανέπτυσσαν δράση που θα κατέληγε σε έναν ωμό φόνο ενός άοπλου ανθρώπου σε προαύλιο σχολείου.

Καταλήψεις και ανακαταλήψεις

Πολύτιμο υλικό για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δολοφονήθηκε ο Νίκος Τεμπονέρας αντλούμε από το βιβλίο που κυκλοφόρησε μέσα στο 2020 και έχει τον τίτλο "Ο εξάντας της ζωής μας". Πρόκειται για συλλογή ομιλιών και κειμένων που εκφώνησε και έγραψε ο Μιχάλης Βασιλάκης, συνοδοιπόρος στην πολιτική δράση του Νίκου Τεμπονέρα και το οποίο επιμελήθηκε η σύντροφος του (εκλιπόντος πια) Βασιλάκη, Ουρανία Μπίρμπα. Το εξώφυλλο του βιβλίου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ, σχεδίασε η κόρη του δολοφονηθέντος, Εύα Τεμπονέρα.

Από το χρονικό το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο, αλλά και από τον τύπο της εποχής μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αναζητούσε τρόπους για να "σπάσει" το κίνημα των καταλήψεων (το οποίο μέσα στον Δεκέμβριο μετατράπηκε σ' ένα τσουνάμι κινητοποίησης σε όλη την Ελλάδα) έτσι, ώστε να επιστρέψουν τα σχολεία στην ομαλή λειτουργία χωρίς να αναγκαστεί να υποχωρήσει πολιτικά. Ο φιλοκυβερνητικός τύπος ήδη από την εορταστική περίοδο, κατά την οποία τα σχολεία παρέμειναν κλειστά, έδινε το σύνθημα. Είχε έρθει η ώρα των "αγανακτισμένων πολιτών" που όμως, στην περίπτωση της Πάτρας, δεν ήταν τίποτα άλλο από μέλη της τοπικής ΟΝΝΕΔ που λειτουργούσαν ως παρακρατική ομάδα κρούσης.

Στην ιστορία έχει περάσει ένα συγκεκριμένο άρθρο του "Ελεύθερου Τύπου". Δημοσιεύτηκε στις 8 Ιανουαρίου και είχε τίτλο "Εμπρός στο δρόμο που χάραξε η Αμαλιάδα". Αναφερόταν σε επεισόδια που είχαν ξεσπάσει την προηγούμενη μέρα στην Αμαλιάδα κατά το οποία "αγανακτισμένοι πολίτες" κατέλαβαν το δημαρχείο της πόλης διαμαρτυρόμενοι για τις μαθητικές καταλήψεις. Ο συντάκτης καταλήγει στο σύντομο σημείωμά του: "Καταλάβατε ακόμα και τα σπίτια των...Μπαλωμένων!" Μπαλωμένος λεγόταν ο τότε πρόεδρος της ΟΛΜΕ. Και αν αυτό δεν είναι προτροπή στη βία, τότε τι είναι;

Νίκος Τεμπονέρας: 30 χρόνια από την παρακρατική δολοφονία που συγκλόνισε την Ελλάδα

Για την Πάτρα είχε προηγηθεί συγκεκριμένη προετοιμασία. Ο Αχαιός Υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Μπεκίρης κατέβηκε στις 22 Δεκέμβρη στην Πάτρα και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με κομματικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και μέλη της ΟΝΝΕΔ. Εκεί, ο Γιάννης Καλαμπόκας, ο άνθρωπος που κατάφερε το θανατηφόρο χτύπημα στο κεφάλι του Νίκου Τεμπονέρα μερικές ημέρες αργότερα, είχε μάλιστα διαμαρτυρηθεί γιατί η ΟΝΝΕΔ δεν είχε χρησιμοποιηθεί ακόμη. Ο Υφυπουργός έσπευσε να τον...καθησυχάσει. "Δεν ήρθε ακόμα η ώρα. Σύντομα θα σας αξιοποιήσουμε!"

Η ομάδα στην οποία επικεφαλής ήταν ο Γιάννης Καλαμπόκας άρχισε τη δράση της από το κτήριο της τοπικής ΕΛΜΕ αλλά και από τα Πολυκλαδικά Σχολεία της πόλης. Λόγω της περιφρούρησης, δεν κατάφερε κάτι. Δεν το έβαλε όμως κάτω και οπλισμένη με λοστούς και άλλα πολεμοφόδια κατευθύνθηκε στο σχολικό συγκρότημα της πλατείας ΒΟΥΔ που βρισκόταν επίσης υπό κατάληψη όπως όλα τα σχολεία της περιοχής. Εκεί, πέφτουν πάνω στους καταληψίες μαθητές με πρωτοφανή ορμή και μάλιστα ξυραφιάζουν τα χέρια του προέδρου του 15μελους Κώστα Σκρεμύδα (πυροσβέστη σήμερα στο επάγγελμα). Δείχνουν ότι είναι αποφασισμένοι να προκαλέσουν ακόμα και αιματοκύλισμα. Ο 18χρονος Σκρεμύδας φωτογραφίζεται εν συνεχεία με τους επιδέσμους στα χέρια.

 
 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου