Συνταγή: Διγώνης Κωνσταντίνος - Κείμενο - Φωτογραφίες: Διγώνης Βαγγέλης |
Αρπάζαμε από μια στο χέρι και τρέχαμε πάλι στην αυλή για παιχνίδι. Ο χαλβάς από αλεύρι και σιρόπι, πασπαλισμένος με κανέλα και ζάχαρη ήταν αυτό που γνωρίζαμε ως χαλβά τότε, στα χωριά του Βάλτου.
Πιο κάτω σας δίνουμε την παραδοσιακή συνταγή, που με κάθε αφορμή, έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας, για να μας γλυκάνουν, απλά και γρήγορα!
Υλικά:
1 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια αλεύρι
2 ποτήρια ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
Ξύλο κανέλας
Κανέλα τριμμένη και ζάχαρη για γαρνίρισμα
Διαδικασία:
Αρχικά σε μια κατσαρόλα κάνουμε το σιρόπι μας, με το νερό την ζάχαρη και το ξύλο κανέλας.
Μόλις πάρει βράση, το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
Σε μία άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταίνεται.
Μόλις έχει αρχίσει να καίει, ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με μία ίσια ξύλινη κουτάλα, καλά και συνεχόμενα γιατί αλλιώς θα καεί το αλεύρι και θα χαλάσει την γεύση του χαλβά μας.
Μόλις το αλεύρι έχει πάρει ένα καστανό χρώμα ρίχνουμε το σιρόπι μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σφίξει ο χαλβάς. Θα πρέπει να γίνει σαν ζυμάρι ώστε να μπορεί να στέκεται.
Τον βγάζουμε από την κατσαρόλα και τον βάζουμε σε φορμάκια, είτε σε φόρμα του κέικ και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα.
Παραδοσιακά, με την βοήθεια ενός κουταλιού ή απλά με τα χέρια μας, φτιάχνουμε μικρές οβάλ μπαλίτσες.
Γαρνίρουμε με κανέλα τριμμένη και ζάχαρη.
Καλή απόλαυση!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου