links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Δασικοί χάρτες: Θα βρέξει... αντιρρήσεις στην Αιτωλοακαρνανία.

  Τον Φεβρουάριο αναμένεται να αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες της Αιτωλοακαρνανίας, του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της χώρας, οι οποίοι αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω των αντιρρήσεων που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν σε αριθμό κάθε προηγούμενο.

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο διευθυντής Δασών Αιτωλοακαρνανίας, Νικήτας Μάζης, αυτή την περίοδο γίνεται ο έλεγχος των αναδόχων και στις επόμενες περίπου δέκα ημέρες θα γίνει θεώρησή τους, για να ακολουθήσει σε περίπου έναν μήνα η κύρωσή τους και η ανάρτησή τους από το αρμόδιο υπουργείο.
Ύπαιθρος Χώρα - εφημερίδα για την αγροτική ανάπτυξη
«Εκτιμούμε ότι οι αντιρρήσεις θα είναι πάρα πολλές, αφού είμαστε ο μεγαλύτερος νομός της χώρας. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι σε νομούς του δυτικού άξονα με λιγότερη έκταση, όπως τα Ιωάννινα και την Αχαΐα, οι αντιρρήσεις έχουν ξεπεράσει τις 28.500, τότε μπορούμε να φανταστούμε τι θα συμβεί στην Αιτωλοακαρνανία», τονίζει στην «ΥΧ» ο κ. Μάζης.

Τα τέσσερα δασαρχεία του νομού σε Αμφιλοχία, Αγρίνιο, Μεσολόγγι και Ναύπακτο, όπως υπογραμμίζει ο διευθυντής δασών, είναι έτοιμα να υποδεχθούν τις αντιρρήσεις των ενδιαφερομένων, ωστόσο υπάρχει σημαντική έλλειψη τόσο σε προσωπικό όσο και σε χώρους. «Είμαστε προετοιμασμένοι, όμως έχουμε μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό, αλλά και σε χώρους για τον έλεγχο των φακέλων. Εδώ και καιρό έχουμε ενημερώσει σχετικά την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει λυθεί το πρόβλημα», υπογραμμίζει ο κ. Μάζης.

Αλαλούμ

Αξίζει να επισημάνουμε πως μέχρι στιγμής σε όλη τη χώρα έχουν κατατεθεί από πολίτες πολλές χιλιάδες αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες, οι οποίες εξετάζονται με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω υποστελέχωσης των υπηρεσιών.

Εξάλλου, η ανάρτηση των δασικών χαρτών δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση, δεδομένου ότι πολλές φορές αποκαλύπτονται καταπατήσεις, εκχερσώσεις προς καλλιέργεια ή οικοδόμηση, αποψιλώσεις μεγάλων εκτάσεων για τη μετατροπή σε βοσκότοπους, αυθαίρετες δομήσεις, αλλά και άλλα ιδιότυπα καθεστώτα, που απαιτούν ενδελεχή έλεγχο.

Σύμφωνα, πάντως, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, από τις 142 επιτροπές που έχουν συσταθεί στα δασαρχεία σε όλη τη χώρα, έχουν εξεταστεί μόλις περί τις 9.000 αντιρρήσεις, δηλαδή το 5%.

Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος αναζητά λύση για την επίσπευση της όλης διαδικασίας. Μάλιστα, ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκροτήθηκε από το υπουργείο πρότεινε να υποστηριχθούν οι Διευθύνσεις Δασών στο έργο τους με την πρόσληψη ειδικών με σύμβαση έργου και να δοθεί οικονομικό κίνητρο στους υπαλλήλους που συμμετέχουν στις επιτροπές εξέτασης των αντιρρήσεων.

Ύπαιθρος Χώρα - εφημερίδα για την αγροτική ανάπτυξη

Πηγή ανάρτησης: www.ypaithros.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE