links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Μπαίνουν σε ρύθμιση τα αγροτικά δάνεια της πρώην ΑΤΕ

Και χρέη δανείων της πρώην ΑΤΕ θα μπορούν να ρυθμίσουν από 1ης Μαΐου -και για έξι μήνες- αγρότες και κτηνοτρόφοι, υποβάλλοντας ηλεκτρονικές αιτήσεις στην πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Με την Τράπεζα της Ελλάδος να δίνει την περασμένη Παρασκευή την έγκρισή της στη ρύθμιση που προωθούσαν υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και PQH (εκκαθαριστής της πρώην Αγροτικής) προκύπτει ένα μεικτό «προϊόν» που αφορά περίπου 30.000 παραγωγούς-δανειολήπτες, βασιζόμενο, σύμφωνα με πηγές με καλή γνώση του θέματος, κατά 90% στη λογική των 120 δόσεων και κατά 10% στην ισχύουσα νομοθεσία για τα πανωτόκια (ν.3259/2004).
Η ημερομηνία «εκκίνησης» επελέγη έτσι ώστε όταν σπεύσουν οι ενδιαφερόμενοι να ρυθμίσουν τα δάνεια, να έχουν βεβαιωθεί και από τον ΟΓΑ τυχόν οφειλές και να γνωρίζουν συνολικά τις υποχρεώσεις τους.
Η ρύθμιση-συμβιβασμός για τα δάνεια βασίζεται στην «αρχή της βιώσιμης οφειλής». Λαμβάνει υπόψη εξατομικευμένα την οικονομική δυνατότητα του δανειολήπτη να αποπληρώσει οφειλές βάσει των περιουσιακών του στοιχείων και της εισοδηματικής του ικανότητας, ενώ υπόσχεται ακόμη και διαγραφή χρέους εάν η οικονομική κατάσταση του οφειλέτη είναι άσχημη.

Ενεργοποιώντας τις διατάξεις του νόμου για τα πανωτόκια, ο δανειολήπτης θα έχει να πληρώσει το καθαρό λογιστικό υπόλοιπο της οφειλής του.
Για τον υπολογισμό της οφειλής, θα «μετράνε» το ύψος του αρχικού χρέους και η εξασφάλισή του, ιδίως μέσω εμπράγματων ασφαλειών, καθώς και η τρέχουσα ατομική περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, σύμφωνα με προσκομιζόμενα δικαιολογητικά.

Προφανώς η ρύθμιση αφορά και οφειλές χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση ή ανεπαρκώς εξασφαλισμένες.

Υπάρχουν δύο τρόποι αποπληρωμής των δανείων:

α. σε βάθος δεκαετίας με δόσεις που θα συμφωνηθούν με την τράπεζα,
β. με συμβιβασμό - εφάπαξ καταβολή του «κουρεμένου» ποσού σε διάστημα τριών μηνών.
Σε αμφότερες των περιπτώσεων επέρχεται διαγραφή των εξωλογιστικών τόκων.

Σύμφωνα με περιπτώσεις-παραδείγματα που παραθέτει το υπουργείο:

● Οφειλέτης με δάνειο 100.000 ευρώ που οφείλει 85.000 στην τράπεζά του και ταυτόχρονα έχει εξασφαλίσει την οφειλή μερικώς (μεταξύ 70% και 140% του ληφθέντος κεφαλαίου) μπορεί να «κουρέψει» έως και 15% του λογιστικού υπολοίπου. Ακόμη, ο συμβιβασμός με την ίδια εμπράγματη εξασφάλιση και για οφειλή έως 20.000 ευρώ μπορεί να «κουρέψει» έως και το 40% του λογιστικού υπολοίπου.
● Οφειλές ανεπαρκώς εξασφαλισμένες ή και χωρίς εμπράγματη εξασφάλιση θα εξοφλούνται μόνο στο 60% του λογιστικού υπολοίπου και έκπτωση του 40%, εφόσον ο οφειλέτης αδυνατεί να παράσχει κάποια εξασφάλιση και ταυτόχρονα από τα οικονομικά του δεδομένα δεν παρέχονται εχέγγυα βιώσιμης λύσης μιας ενδεχόμενης ρύθμισης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE