links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

5 λόγοι για να κόψεις το τσιγάρο σήμερα κιόλας

Γράφει η: Ελένη Καραγιάννη
Γιατί να κόψεις το τσιγάρο; Ξέρεις ότι το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία των πνευμόνων και της καρδιάς. Αν αυτό δεν αρκεί για να πάρεις τη μεγάλη απόφαση, να κόψεις το τσιγάρο, σου δίνουμε μερικούς ακόμα καλούς λόγους για να το κάνεις.

Πιο νεανική εμφάνιση

Επειδή το δέρμα δείχνει πιο στιλπνό και τα δόντια φαίνονται λευκότερα όταν δεν καπνίζεις, η συνολική εικόνα σου θα μοιάζει με νεότερης γυναίκας.
Πηγή ανάρτησης: master-lista.blogspot.gr
Και όχι μόνο γι’ αυτό: Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Dermatology διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα προκαλεί ρυτίδες ακόμα και σε σημεία που δε βλέπει ο ήλιος, όπως το εσωτερικό των μπράτσων και οι γλουτοί!

Επιπλέον, σύμφωνα με έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης στην Ελβετία, οι καπνιστές είναι πιο πιθανό να έχουν πιο νωρίς περισσότερες λευκές τρίχες στα μαλλιά τους, γιατί τα χημικά που περιέχονται στο τσιγάρο καταστρέφουν κύτταρα στα λέπια της τρίχας, αλλά και αιμοφόρα αγγεία που προμηθεύουν τα μαλλιά με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες, με αποτέλεσμα να γερνούν πιο γρήγορα!

Καλύτερος ύπνος

Μήπως ο ύπνος σου δεν είναι αυτό που λέμε «σαν μωρού»; Πιθανότατα ευθύνεται (και γι’ αυτό) το τσιγάρο. Σε μελέτη τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Psychology, Health & Medicine, ερευνητές ανακάλυψαν ότι το 12% των καπνιστών δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν, 11% ξυπνούν στη διάρκεια της νύχτας και 10% σηκώνονται πάρα πολύ νωρίς το πρωί. Διαπίστωσαν μάλιστα ότι, για κάθε τσιγάρο που καπνίζεις κατά τη διάρκεια της ημέρας, ο συνολικός βραδινός ύπνος σου μειώνεται κατά 1 λεπτό!

Πιο καθαρή σκέψη

Νομίζεις ότι, ανάβοντας ένα τσιγάρο, θα μπορείς να συγκεντρωθείς και να σκεφτείς καλύτερα; Κάνεις λάθος! Το κάπνισμα «θολώνει» τη σκέψη και την κρίση, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Internal Medicine. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ιδιαίτερα κατά τη μέση ηλικία, το κάπνισμα συνδέεται με προβλήματα στη μνήμη και μειωμένη κριτική ικανότητα.

Τα καλά νέα; Οι συνέπειες αυτές είναι αναστρέψιμες και η επίδραση του τσιγάρου στις γνωστικές δεξιότητες είναι λιγότερο σημαντική για όσους το έχουν κόψει για χρόνια.

Αυξημένη γονιμότητα

Οι καπνίστριες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα υπογονιμότητας, αλλά και να περάσουν στην εμμηνόπαυση σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με τις γυναίκες που δεν καπνίζουν, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στα Surgeon General’s Reports. Σε έρευνα που έγινε σε θηλαστικά και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Nature Genetics φάνηκε ότι κάποια χημικά που περιέχονται στον καπνό καταστρέφουν τα ωάρια μειώνοντας τον αριθμό όσων έχει στη…. ρεζέρβα της μια γυναίκα. Και κάτι ακόμα πιο εντυπωσιακό:

Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τα ωάρια της κόρης, όταν η μητέρα της καπνίζει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, επηρεάζοντας τη γονιμότητά της πριν καν ακόμα γεννηθεί, σύμφωνα με έρευνα από το Κέντρο Αναπαραγωγικής Βιολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Λιγότερες πιθανότητες για Αlzheimer

Ο ρυθμός εκφυλισμού της εγκεφαλικής λειτουργίας σε μεγάλη ηλικία είναι έως και πέντε φορές πιο γρήγορος στους καπνιστές σε σχέση με τους μη καπνιστές, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Neurology και έγινε με τη συμμετοχή 9.200 ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές εκτιμούν πως το τσιγάρο ενεργοποιεί μια αλληλουχία βλαπτικών επιδράσεων στις αρτηρίες, οι οποίες με τη σειρά τους επιδεινώνουν τον εκφυλισμό του εγκεφάλου. Αυτό που πρέπει να κρατήσεις: Το κάπνισμα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στη λειτουργία του εγκεφάλου σου!

Τι θα σου συμβεί μόλις το κόψεις:

Η αρτηριακή πίεση και η καρδιακή συχνότητα θα αρχίσουν άμεσα να επιστρέφουν σε φυσιολογικές τιμές. Μέσα σε λίγες ώρες τα επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα (που μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο) αρχίζουν να μειώνονται.

Έπειτα από λίγες εβδομάδες η κυκλοφορία του αίματος βελτιώνεται και περιορίζεται ο βήχας. Το φαγητό γίνεται πολύ πιο νόστιμο, καθώς οι αισθήσεις της γεύσης και της όσφρησης επιστρέφουν σε φυσιολογική λειτουργία. Σταματάς να νιώθεις ότι σου «κόβεται η ανάσα» σε κάθε καθημερινή δραστηριότητα που απαιτεί κίνηση. Έπειτα από μερικούς μήνες βελτιώνεται σημαντικά η λειτουργία των πνευμόνων.

Έπειτα από 1 χρόνο ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής βλάβης και εκδήλωσης εγκεφαλικού μειώνεται στο μισό. Έπειτα από 5 χρόνια η πιθανότητα εμφάνισης καρκίνων του λάρυγγα, του στομάχου, του τραχήλου, της ουροδόχου κύστης είναι στα ίδια επίπεδα με κάποιον που δεν κάπνισε ποτέ.

Πηγή ανάρτησης: master-lista.blogspot.gr

Προσοχή!
Αφορά τα άρθρα με θέμα την Υγεία, διατροφή, βότανα & συνταγές υγείας και ομορφιάς.
Το κείμενο δεν αποτελεί μεμονωμένη και αποκλειστική μέθοδο για πρόληψη, διάγνωση, ή θεραπεία ασθενειών. Το περιεχόμενο του άρθρου είναι για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Η σελίδα δεν φέρει καμία ευθύνη.
Διαβάστε τους όρους χρήσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE