ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

Σαν σήμερα η τουρκική εισβολή στην Κύπρο

 
Πρόεδρος συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης Ελ. Χατζηγεωργίου: "Οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό είναι κοροϊδία του κόσμου"

20 Ιουλίου 1974: Η μέρα όπου άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι στρατιώτες εκτελέστηκαν, στο βωμό μιας ιμπεριαλιστικής πολιτικής 'βαφτισμένης' ως 'ειρηνική επέμβαση'

Διονύσης Βοργιάς

Ως 'ειρηνική παρέμβαση' είχε χαρακτηρίσει η Τουρκία την απόβαση του τουρκικού στρατού στην Κύπρο, τα ξημερώματα της 20ης Ιουλίου 1974. Σαραντατρία χρόνια μετά, το καθεστώς παραμένει ως έχει, με χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες στα κατεχόμενα, δεκαετίες διαπραγματεύσεων να έχουν πέσει στο κενό, και την Κυπριακή Δημοκρατία να 'πονά'.
Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΙΑΣ ΚΥΠΡΙΑΣ
Εμείς απευθυνθήκαμε σε μια Κύπρια η οποία έζησε την εισβολή, προκειμένου να καταθέσει μας τις σκέψεις της. Η πρόεδρος του συλλόγου Κυπρίων Ξάνθης Ελένη Χατζηγεωργίου, χαρακτηρίζει την ημέρα της εισβολής ως "μέρα λύπης και στεναχώριας για μας. Για όσους ζήσαμε την εισβολή, μας γυρνούν μνήμες. Σκεφτόμαστε τον Πενταδάκτυλο που πληγώνει η τουρκική σημαία και σκεφτόμαστε πως όλα αυτά τα 'καραγκιοζιλίκια' που κάνουν με τις συνομιλίες δεν οδηγούν πουθενά, κι απλώς είναι μια κοροϊδία του λαού".

ΚΥΠΡΟΣ 1974 - Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ( Πολλές Φωτογραφίες)

Η κα. Χατζηγεωργίου συνεχίζει δηλώνοντας ότι η Τουρκία παραμένει ανένδοτη. "Η τουρκική εισβολή στο νησί είναι εδώ και 43 χρόνια, κι εδώ και 38 γίνονται ...συνομιλίες. Και η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει στο παραμικρό, αντίθετα έχει πάρει από μας τα πάντα. Οι δικοί μας πολιτικοί υποσχέθηκαν μέχρι και εκ περιδρομής προεδρία. Σε ποια χώρα της γης το 18% τους πληθυσμού κυβερνά το 82% με το ζόρι; Και στο τέλος έχει το θράσος η Τουρκία να ζητάει τη διατήρηση του κατοχικού στρατού στην Κύπρο και ζητάει κι επεμβατικά δικαιώματα. Η Τουρκία έχει 40.000 στρατό στην Κύπρο, παρότι είναι ένα κράτος ανεξάρτητο.

Ποια χώρα σήμερα λειτουργεί με το καθεστώς των εγγυήσεων; Οι δικοί μας πολιτικοί πρέπει να ξυπνήσουν και να καταλάβουν τη σημασία του ζητήματος", μας εξηγεί. Παράλληλα, τονίζει εμφατικά ότι η τουρκική πλευρά δεν ενδιαφέρεται για τους κατοίκους της περιοχής, παραμόνο για την ιμπεριαλιστική πολιτική της. "Την Τουρκία δεν την ενδιαφέρουν οι κάτοικοι, την ενδιαφέρει μόνο να δημιουργήσει τόξο επιρροής στα Βαλκάνια. Αυτό το έχει πει με σαφήνεια ο κ. Νταβούτογλου στο βιβλίο του, όταν έγραφε πως κι ένας Τουρκοκύπριος να υπήρχε, η Τουρκία όφειλε να διατηρεί το Κυπριακό πρόβλημα. Την Τουρκία δεν την ενδιαφέρουν οι Τουρκοκύπριοι, την ενδιαφέρουν τα εδάφη. Απόδειξη αυτού είναι πως το 60% των Τουρκοκυπρίων έχουν φύγει από τα κατεχόμενα, είτε προς το εξωτερικό είτε προς τις ελεύθερες περιοχές. Ο μακαρίτης τουρκολόγος Νεοκλής Σαρρής έλεγε πως η Τουρκία εποφθαλμιά ολόκληρη την Κύπρο. Όπως πήρε την Αλεξανδρέττα από την Συρία, έτσι θέλει να πάρει ολόκληρη την Κύπρο και να την τουρκοποιήσει", επισημαίνει η Κύπρια.

Το μόνο 'θετικό' που βρίσκει στην επικαιρότητα, είναι το ζήτημα των υδρογονανθράκων, για το οποίο αναδεικνύει ότι "αυτή τη στιγμή ζητάει να πάρει μέρος από τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου, αλλά αυτό δεν θα της περάσει, γιατί εμπλέκονται δυνάμεις κολοσσοί, που έχουν τρομερή οικονομική επιρροή".

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ
Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία "Αττίλας" ξεκίνησε την αυγή της 20ης Ιουλίου 1974, με αποβατικές και αεροπορικές επιχειρήσεις. Συμμετείχαν συνολικά γύρω στους 40.000 άνδρες υπό τη διοίκηση του αντιστράτηγου Νουρετίν Ερσίν. Η ελληνική πλευρά πιάστηκε στον ύπνο και η αντίδρασή της εκδηλώθηκε με μεγάλη καθυστέρηση. Η Τουρκία υποστήριξε ότι δεν επρόκειτο για εισβολή, αλλά για 'ειρηνική επέμβαση', με σκοπό την επαναφορά της συνταγματικής τάξης στην Κύπρο, που είχε καταλυθεί από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου (15 Ιουλίου 1974).

Τα τουρκικά αποβατικά σκάφη άρχισαν να αποβιβάζουν δυνάμεις ανενόχλητα στην περιοχή Πέντε Μίλι, οκτώ χιλιόμετρα δυτικά της Κερύνειας, λίγο μετά τις 5 το πρωί της 20ης Ιουλίου.

Σχεδόν ταυτόχρονα, σμήνη τουρκικών αεροπλάνων άρχισαν τις επιθέσεις, συνεχώς και κατά κύματα κατά της ευρύτερης περιοχής της Κερύνειας και της Λευκωσίας, ενώ άλλα αεροσκάφη και ελικόπτερα επιχειρούσαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών σε επίκαιρα σημεία. Οι κάτοικοι βρέθηκαν στο έλεος των εισβολέων. Άοπλοι πολίτες δολοφονήθηκαν, γυναίκες βιάστηκαν και αιχμάλωτοι στρατιώτες εκτελέστηκαν.
http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/708x320/public/eisvoli-708.jpg?itok=o8jjgMWK
Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς ήταν αργοπορημένη. Παρ’ ότι το ελληνικό Πεντάγωνο φαίνεται πως γνώριζε τις κινήσεις των Τούρκων, θεωρούσε ότι μπλοφάρουν. Μόλις στις 8:40 το πρωί δόθηκε επισήμως από την Αθήνα η εντολή εφαρμογής των πολεμικών σχεδίων, ενώ το ελληνικό ραδιόφωνο (το ΕΙΡΤ εν προκειμένω), μετέδωσε την είδηση γύρω στις 11 το πρωί. Η καθυστερημένη κινητοποίηση έδωσε τη δυνατότητα στους Τούρκους εισβολείς να παγιώσουν τις θέσεις τους και να δημιουργήσουν προγεφύρωμα από το Πέντε Μίλι της Κερύνειας προς τον Άγιο Ιλαρίωνα, έχοντας ως αντικειμενικό στόχο τη σύνδεσή του με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας.
https://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/Attilas_1974.jpg
Την επομένη, 21 Ιουλίου, οι μάχες στην Κύπρο συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Στόχος των ελληνικών δυνάμεων στην Κύπρο είναι να αποκόψουν τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας από το προγεφύρωμα της Κερύνειας. Οι Έλληνες στρατηγοί απορρίπτουν εισήγηση για επέμβαση στην Κύπρο, προβλέποντας αποτυχία του σχετικού εγχειρήματος. Δυο ελληνικά υποβρύχια που πλέουν προς την Κερύνεια διατάσσονται να επιστρέψουν στην Ελλάδα.
http://www.andro.gr/wp-content/uploads/eisvoli.jpg
Στις 4 το απόγευμα αρχίζει να τηρείται η ανακωχή κατά τα συμφωνηθέντα, η οποία όμως θα παραβιασθεί αρκετές φορές από τους εισβολείς. Σ’ αυτό το χρονικό σημείο, οι Τούρκοι ελέγχουν το 3% του Κυπριακού εδάφους, έχοντας δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα, που συνδέει την Κερύνεια με τον τουρκοκυπριακό θύλακο της Λευκωσίας. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία.


http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/eisvoli-15.jpg

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο 20/7/1974 από newsview

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE