Πέμπτη, 4 Μαΐου 2017

Χέλια μπουρδέτο, το πεντανόστιμο φαγητό του Μεσολογγίου


Είναι ένα από τα άγνωστα παραδοσιακά πιάτα στη περιοχή της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου η οποία φημίζεται για τα χέλια της.

Η λέξη brodetto κληρονομήθηκε από τους βενετσιάνους και σημαίνει ζωμός. Σύμφωνα με τους Ιταλούς και τους διάφορους τρόπους μαγειρικής στις ιταλικές ακτές της Αδριατικής, πρόκειται για ψαρόσουπα, πρωτίστως καυτή, που βγαίνει πηχτή εξού και η ονομασία «ζωμός».

Είναι ένα εύκολο και γευστικό πιάτο, όπως ισχυρίζεται η Θεοδότη Οικονόμου η οποία μοιράζεται μέσω του iAitoloakarnania.gr την πεντανόστιμη μεσολογγίτικη συνταγή, και γίνεται κυρίως με χέλια αλλά μπορεί να γίνει και με διάφορα από τα διαθέσιμα ψάρια του σπιτικού. Σερβίρονται ζεστά, αλλά ακόμη και κρύα.
Χέλια_Μεσολογγίου.jpg

Υλικά
2 χέλια χοντρά (1 κιλό περίπου)
1 ματσάκι άνιθο
5-6 κρεμμυδάκια φρέσκα
Αλάτι, πιπέρι, λάδι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε τα χέλια και τα περνάμε με χοντρό αλάτι.
Στη συνέχεια πλένουμε τα χέλια, τα χαράζουμε και τα τοποθετούμε γύρω γύρω στο ταψί.
Ψιλοκόβουμε τον άνιθο και τα κρεμμυδάκια και τα ρίχνουμε απο πάνω.
Βαζουμε αλάτι, πιπερι, νερό και λίγο λάδι.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο ώρα περίπου.
Οταν πάρει ροδαλό χρώμα το βγάζουμε.
http://iaitoloakarnania.gr/2017/05/chelia-bourdeto-to-pentanostimo-fagito-tou-mesologgiou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Σελίδες

NEXT PAGE