links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 30 Μαΐου 2017

Χαρακτηριστικός τύπος Ακαρνάνα Eύζωνα στις αρχές του 20ου αιώνα

akarnanas
Χαρακτηριστικός τύπος 
Ακαρνάνα εύζωνα πολεμιστή.
Το card postal έχει ως λεζάντα «Ένδυμα Ακαρνανίας» και χρονολογείται από τις αρχές του 20ου αιώνα. Είχε προηγηθεί ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 και η κατάσταση στα Βαλκάνια ήταν τεταμένη. Θα ακολουθούσαν οι Βαλκανικοί πόλεμοι.Η ιστορία των ευζωνικών ταγμάτων (αργότερα συνταγμάτων) ξεκινά το 1867, με την ίδρυση τεσσάρων ταγμάτων, καθένα από τα οποία διέθετε οργανική δύναμη τεσσάρων λόχων. Κεντρική τους αποστολή ήταν η φύλαξη της μεθορίου. Η αρχική σύνθεση αυτών των ταγμάτων αποτελούνταν από εθελοντές, υπαξιωματικούς ή οπλίτες, οι οποίοι συνήθως κατάγονταν από ορεινές περιοχές.
Η ένδοξη δράση των ευζωνικών ταγμάτων κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων υπήρξε καταλυτική με αποτέλεσμα οι εύζωνες να λάβουν στη συνείδηση του ελληνικού λαού την εικόνα ηρώων.
Έντονη δράση είχαν τα ευζωνικά τάγματα και κατά τη διάρκεια των υπόλοιπων ένοπλων συγκρούσεων του 20ού αιώνα στις οποίες είχε εμπλακεί ο ελληνικός στρατός (Μικρασιατική Εκστρατεία, Πρώτος και Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος).
Από την στιγμή που στο επιστολικό δελτάριο αποτυπώνονταν μορφή Ακαρνάνα ( Ξηρομερίτη αλλιώς) εύζωνα με την παραδοσιακή του στολή, αυτό σημαίνει ότι είχε αναγνωρισθεί κατά μέγιστο ποσοστό η προσφορά των συντοπιτών μας στον Ελληνικό στρατό και στις τότε ένοπλες συγκρούσεις.

Η συγκεκριμένη εικόνα δημοπρατείται στο ebay.

www.agrinionews.gr 

akarnanas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE