ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

«Τίτορμος» ή «Θόας» για την Κλόκοβα…

Μπορεί η ονοματοδοσία των σηράγγων στην Ολυμπία Οδό να προκάλεσε αρκετά σχόλια ακόμη και ειρωνικά, ιδίως γιατί η σήραγγα της Παναγοπούλας βαφτίστηκε από το Σπίρτζη «Ανδρέας Παπανδρέου», όμως σαν ιδέα η ονοματοδοσία των σηράγγων δεν είναι άσχημη…
Την Κλόκοβα λοιπόν που παραδίδεται σήμερα πως θα την ονομάσουμε; 
Η στήλη προτείνει να λάβει το όνομα «Τίτορμος ο Αιτωλός»! Σύμφωνα με τη μυθολογία ο Τίτορμος ο Αιτωλός, που νίκησε στην άρση βαρών τον περίφημο ολυμπιονίκη Μίλωνα από τον Κρότωνα της Κάτω Ιταλίας, έβοσκε τα κατσίκια του στο βουνό-«αδελφάκι» της Κλόκοβας την Βαράσοβα.
Παναιτωλικός - σήμαΒεβαίως ο Τίτορμος είναι το έμβλημα του Παναιτωλικού και πιθανότατα μια τέτοια ονοματοδοσία θα είχε αντιδράσεις από την περιοχή του Μεσολογγίου και της Ναυπακτίας… Είναι όμως μια ενδιαφέρουσα ιδέα, όταν μάλιστα η σήραγγα είναι δίδυμη και θα μπορούσε ο ένας κλάδος να λάβει το όνομα του Τίτορμου και ο άλλος του Μίλωνα, για να θυμίζει τη μεταξύ τους μάχη.

Εναλλακτικά θα προτείνουμε και την ονομασία του αρχηγού και βασιλιά των Αιτωλών στον Τρωικό Πόλεμο, του Θόα (ή Θόαντα). Εξάλλου κάποια από τα 40 καράβια των Αιτωλών που πήγαν στην Τροία, σύμφωνα με τον Όμηρο, θα απέπλευσαν και από την «αγχίαλο Χαλκίδα» που αναφέρεται στην Ιλιάδα, δηλαδή την σημερινή Κάτω Βασιλική που βρίσκεται μεταξύ της Κλόκοβας και της Βαράσοβας.
Επίσης το όνομα «Θόας» προέρχεται από το ρήμα «θέω» (τρέχω, επιταχύνω) και δημιουργεί συνειρμούς με τον αυτοκινήτοδρομο…

http://www.agrinioculture.gr/2017/04/12/titormos-i-thoas-gia-tin-klokova/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE