Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου 2016

Αρχίζει η δίκη του Καματερού (Σαν σήμερα, πριν από 40 χρόνια)

Γιώργος Καματερός

Το θαυματουργό νερό που θεράπευε τον καρκίνο!!

Στις 14 Οκτωβρίου του 1976 ξεκινά η πολύκροτη δίκη του 36χρονου δικηγόρου Γιώργου Καματερού που υποστήριζε ότι ανακάλυψε το φάρμακο κατά του καρκίνου.
Κανένα άλλο δήθεν φάρμακο δεν πέρασε στο καθημερινό λεξιλόγιο του Έλληνα, δεν κέρδισε τόση δημοσιότητα και δεν προκάλεσε τόση υστερία όσο το περίφημο νερό του Καματερού.
Ίσως γιατί στο πλευρό του Καματερού βρέθηκε πασίγνωστη εφημερίδα που με τη στάση της στήριζε τις φαντασιοκοπίες του και καλλιέργησε τις ελπίδες του κοινού.

Το ιστορικό
Το πρωί της 9ης Φεβρουαρίου του 1976 οι αγουροξυπνημένοι Αθηναίοι διαβάζουν έκπληκτοι στην πρώτη σελίδα των εφημερίδων μια συνταρακτική είδηση: Ένα "θαυματουργό" υγρό, προερχόμενο από μια μυστική (;) και ραδιενεργή πηγή της Κω, είναι πολύ πιθανό να θεραπεύει τον καρκίνο. Όπως είναι φυσικό, η είδηση σκάει σαν "βόμβα".
Οι εφημερίδες δίνουν τις πρώτες πληροφορίες σχετικά με τη συγκλονιστική αυτή "ανακάλυψη": "Εφευρέτης" είναι ο 36χρονος δικηγόρος (!) από την Κω Γιώργος Καματερός και κύριος συνεργάτης του ο επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Γράτσος.
Η φημολογία για την ύπαρξη αυτού του "θαυματουργού" νερού είχε αρχίσει από καιρό και, όπως αποδείχθηκε αργότερα, την είχαν καλλιεργήσει οι ίδιοι οι "εφευρέτες".
Η αγωνία χιλιάδων απλών ανθρώπων ήταν φυσικό να αποτελέσει το προσφορότερο έδαφος για τη γιγάντωση του φαινομένου.
Από την πλευρά του, σημαντική μερίδα του Τύπου, με προεξάρχουσα τη μεγάλη και ιστορική απογευματινή εφημερίδα "Τα Νέα", διέκρινε στην υπόθεση τα στοιχεία εκείνα του "λαϊκού αναγνώσματος" που θα τόνωναν τις κυκλοφορίες. Έτσι, ένα μπαράζ συγκλονιστικών "αποκαλύψεων" άρχισε…
http://news247.gr/eidiseis/afieromata/article3928229.ece/BINARY/w660/kamateros.jpg
photo: news247.gr
 Από τις πρώτες ημέρες, απίθανα ρεπορτάζ βλέπουν στο φως της δημοσιότητας: Ασθενείς (μεταξύ τους oι ηθοποιοί Νίκος Σταυρίδης, η Γκιζέλα Ντάλι κ.ά.) δηλώνουν πως με το νερό θεραπεύτηκαν όχι μόνο από τον καρκίνο αλλά και από πάσης φύσεως νόσο, ενώ δημοσιεύονται μέχρι και ακτινογραφίες ασθενών προκειμένου να καταστεί σαφέστερη η θεαματική βελτίωση της υγείας τους. Έγκριτοι (;) γιατροί και πυρηνικοί φυσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό καταθέτουν την επιστημονική τους άποψη, ενώ την ίδια στιγμή οι τίτλοι των περισσότερων εφημερίδων σχετικά με το θέμα καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερο χώρο, για να καταλήξουν μετά την πρώτη εβδομάδα σε οκτάστηλους.
Ορισμένοι από αυτούς είναι χαρακτηριστικοί: «Ο καρκίνος νικήθηκε» (10/2/76), «Και υπουργοί προμηθεύτηκαν το "νερό"» (11/2/76), «Το "νερό" σταματά την ανάπτυξη του καρκίνου-Ενισχύεται η ανοσία» (13/2/76).
photo: news247.gr

Παρά τις προσπάθειες μιας μικρής μερίδας του Τύπου να αντιμετωπίσει το γεγονός με νηφαλιότητα και την επιφυλακτική στάση της κυβέρνησης, χιλιάδες ασθενείς ή συγγενείς τους συρρέουν κάθε μέρα στα σημεία διανομής του "θαυματουργού" νερού ("Ήλιον" το είχαν ονομάζει οι "εφευρέτες" του) σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να εξασφαλίσουν έστω και μία ελάχιστη ποσότητα.
Την ίδια στιγμή, ο Γ. Καματερός σε συνέντευξη Τύπου ανακοινώνει τα "επιστημονικά" του πορίσματα, διευκρινίζοντας πως τα "μυστικά" της ανακάλυψής του θα τα διαχειριστεί όπως νομίζει ο ίδιος καλύτερα, ενώ τονίζει πως θα ταξιδέψει και στο εξωτερικό για να γνωρίσει «το νερό σε όλο τον κόσμο». Παρά τον εξόφθαλμο παραλογισμό των δηλώσεών του αλλά και της εν γένει ιστορίας, ο Τύπος τροφοδοτεί καθημερινά την απόγνωση του απελπισμένου κοινού που "ρουφά", κυριολεκτικώς, κάθε σχετική είδηση.
photo: news247.gr

Οι κυκλοφορίες των περισσότερων εφημερίδων εκτινάσσονται σε δυσθεώρητα ύψη, φτάνοντας (ορισμένες μέρες) στον αστρονομικό αριθμό των 500.000 φύλλων, πανελλαδικώς.
Η εφημερίδα "Τα Νέα" (με διευθυντή τον Γ. Καψή) φτάνει στο σημείο να πραγματοποιήσει, με δική της πρωτοβουλία, τεστ σε καρκινοπαθή συνταξιούχο για να αποδείξει την αποτελεσματικότητα του "φαρμάκου". Και παρά το γεγονός πως τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά για την εφημερίδα, εφευρίσκονται νέοι τρόποι για να κρατηθεί το θέμα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Δείγματα του "νερού" στέλνονται σε μεγάλα ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού, ώστε να αναλυθούν και να διαπιστωθούν οι θεραπευτικές του ιδιότητες.
Το πιο τραγικό γεγονός της περιόδου εκείνης αποκαλύφθηκε από την "Ελευθεροτυπία" στις 19 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς. Οι γονείς 18 παιδιών, που νοσηλεύονταν με λευχαιμία και κακοήθεις όγκους στο νοσοκομείο "Aγλαΐα Kυριακού", σταμάτησαν την κλασική θεραπεία και έδιναν στα παιδιά το νερό του Kαματερού. Ως αποτέλεσμα, ένα από τα παιδιά πέθανε και η κατάσταση των υπολοίπων παρουσίασε επιδείνωση.
Παράλληλα, ο Γ. Καματερός, ως άλλος… "σωτήρας", συνεχίζει να προσέρχεται στα σημεία διανομής του νερού (συνήθως στα προαύλια εκκλησιών, ίσως για να διατηρηθεί ο συμβολισμός της… "αγιότητας") ανακοινώνοντας στους παριστάμενους ότι θα θεραπεύσει τυφλούς (!), διοργανώνει… λαϊκές συγκεντρώσεις και πορείες προς τη Βουλή, ως πράξη διαμαρτυρίας απέναντι στον πολιτικό κόσμο (!) που διατηρεί στάση δυσπιστίας απέναντί του, ενώ προχωρεί και στη σύσταση Γραφείου Τύπου για την έγκυρη πληροφόρηση του κοινού.
http://news247.gr/eidiseis/afieromata/article3928322.ece/BINARY/w660/kamateros3.jpg
photo: news247.gr
 Το θέμα έχει αρχίσει να αποκτά οπερετικές διαστάσεις. Εντούτοις, οι περισσότερες εφημερίδες προσπαθούν να το κρατήσουν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και τις κυκλοφορίες τους στο ύψος εκατοντάδων χιλιάδων φύλλων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, επιστρατεύεται η γιατρός Β. Καλπατσόγλου, που δηλώνει πως μετά από πειράματα που έκανε επί ένα μήνα σε ποντίκια διαπίστωσε ότι «το νερό σταματάει την ανάπτυξη των όγκων». Είναι ο σπινθήρας που δυναμώνει τη φλόγα…
Ο "παροξυσμός" του κόσμου, σε όλη την Ελλάδα, φτάνει στο κατακόρυφο. Στις 17 Μαρτίου 1976, ο 46χρονος Κ. Μητράκης συνθλίβεται κάτω από τις ρόδες βυτιοφόρου φορτηγού που μοίραζε το νερό στην περιοχή των Βριλησσίων. Την επομένη ημέρα, η εφημερίδα "Η Απογευματινή" έχει κεντρικό τίτλο: «Σκοτωμός για το νερό» (!) Είναι το αποκορύφωμα της αθλιότητας… Μέχρι και ο γνωστός συγγραφέας Β. Βασιλικός καταθέτει τις εντυπώσεις του από "ρεπορτάζ" που έκανε «ανάμεσα στο πλήθος που περιμένει με τις ώρες στην ουρά για ένα μπουκάλι νερό» καταγράφοντας «την αγωνία και την ελπίδα». Την ίδια μέρα, το υπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, κάτω από την πίεση της «κοινής γνώμης» και του Τύπου, ανακοινώνει πως θα αρχίσουν πειράματα για το νερό.
Το θέμα φαίνεται να παίρνει νέες διαστάσεις, όταν το φιάσκο αποκαλύπτεται και μάλιστα από τον ίδιο τον Γ. Καματερό. Τις πρώτες μεταμεσονύκτιες (!) ώρες της 25ης προς την 26η Μαρτίου καλεί στο γραφείο του τους εκπροσώπους του Τύπου για να τους ανακοινώσει νέα στοιχεία, ενώ ο ίδιος εμφανίζεται με ένα πιστόλι στη ζώνη του. Η υπόθεση εξελίσσεται σε τραγέλαφο. Ο Γ. Καματερός μοιράζει κόκκινα τριαντάφυλλα, μπουκαλάκια με το "θαυματουργό" νερό και φακελάκια με… ραδιενεργή ζάχαρη. Δείχνει στους δημοσιογράφους κάποιους ακατάληπτους μαθηματικούς τύπους και δηλώνει πως κρατάει «όλο τον κόσμο στο χέρι» του, ότι θα καταργήσει «κάθε εξουσία» και θα την αντικαταστήσει «με αγάπη», πως θα σφάξει «όλους τους βουλευτές» (!), ενώ χαρακτηρίζει «βλάκα» τον τότε πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή. Ο παραλογισμός είναι τόσο προφανής που κανένα δημοσιογραφικό τέχνασμα δεν μπορεί να τον συγκαλύψει. Το θέμα "ξεφουσκώνει" και μαζί κατρακυλούν οι κυκλοφορίες των εφημερίδων.
Η αντίστροφη μέτρηση είχε αρχίσει, αλλά ο Kαματερός απτόητος συνέχιζε να οργανώνει συγκεντρώσεις και πορείες με εκατοντάδες οπαδούς του, ενώ εξακολουθούσε να εμφανίζεται και ως πολιτικός ηγέτης.
Οι συνεχείς αναλύσεις όμως αποδείκνυαν ότι το νερό αυτό όχι μόνο ήταν ψεύτικο, αλλά και επικίνδυνο, αφού περιείχε ραδιενέργεια 35-38%. Στις 30 Μαρτίου του 1976 η κατανάλωσή του απαγορεύτηκε επισήμως.

Η δίκη και το τέλος του Καματερού
Ο Γιώργος Καματερός δικάστηκε και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 8 μηνών (με αναστολή) για «αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος». Η δίκη θα ξεκινήσει σαν σήμερα, στις 14 Οκτώβρη του 1976.
Λίγες ημέρες αργότερα, ο Γ. Καματερός (δια)φεύγει για την Ιταλία. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο 36χρονος δικηγόρος «φυγαδεύτηκε» στη γειτονική χώρα από μεγάλο εκδότη απογευματινής εφημερίδας, η οποία πρωταγωνίστησε στη διόγκωση του όλου θέματος, προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες αποκαλύψεις για το ρόλο του, αλλά και να προληφθεί τυχόν δικαστική παρέμβαση.
Πάντως, μετά την καταδίκη του θα φύγει στο εξωτερικό, όπου χάνονται τα ίχνη του.
Το θέμα σιγά-σιγά ξεχνιέται και η ελληνική κοινωνία επανέρχεται στους φυσιολογικούς της ρυθμούς.
Ο Γ. Καματερός εξαφανίζεται για ένα διάστημα από το προσκήνιο και μερικά χρόνια μετά επιστρέφει στην Ελλάδα. Παραμένει για λίγα χρόνια στην Αθήνα και αργότερα εγκαθίσταται στην Κω.
Μετά την οριστική επιστροφή του στην Ελλάδα άσκησε για λίγο το επάγγελμα του δικηγόρου και αργότερα ασχολήθηκε με ξενοδοχειακές και άλλες επιχειρήσεις (στην Κω, τη Ρόδο και την Αθήνα), ενώ σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες είχε αναμειχθεί ενεργά και σε φιλοβασιλικές οργανώσεις.

Ο δικηγόρος ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ μιλάει για το αντικαρκινικό φάρμακο που ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε, γνωστό ως «Νερό του Καματερού» ή ως «Νερό της Κω».


Με τους συνεργάτες του στην "υπόθεση του νερού" δε διατηρούσε πλέον καμία επαφή, ενώ κάποιοι έκαναν λόγο για οριστική ρήξη - από πολλών ετών - στις σχέσεις των πρώην συνεταίρων.
Την ίδια εποχή, οι κάτοικοι του νησιού έλεγαν πως το θέμα του νερού αναφερόταν πλέον μόνο ως… ανέκδοτο και συμπλήρωναν ότι γνώριζαν το αβάσιμο των ισχυρισμών του "εφευρέτη" από τότε.
Στις 6 Μαΐου 1998, σε ηλικία 58 ετών, ο Γ. Καματερός αυτοκτόνησε στο μαγαζί του αδελφού του στην Κω και σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες αιτία ήταν τα μεγάλα χρέη που είχε απέναντι σε ιδιώτες και τράπεζες. Πάντως, τα δημοσιεύματα της εποχής έκαναν λόγο για σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε για αρκετά χρόνια ο Γ. Καματερός, ο οποίος παλαιότερα είχε νοσηλευτεί και σε ψυχιατρική κλινική της Αθήνας.

http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1079746 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σελίδες

NEXT PAGE