ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2016

Χαμογελάει ξανά ο... άνδρας χωρίς πρόσωπο..<p>Ο Πάτρικ Χάρντισον όπως είναι τώρα</p>
Ο Πάτρικ Χάρντισον όπως είναι τώρα
ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Μια νέα εποχή για άτομα που έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς που τους προκαλούν πρόβλημα στην καθημερινότητά τους χαράζει, καθώς οι επεμβάσεις για μεταμόσχευση μη ζωτικών οργάνων γίνονται ολοένα και συχνότερες και τα αποτελέσματά τους βελτιώνονται.

Η πρόσφατη μεταμόσχευση προσώπου που έγινε στον 42χρονο Αμερικανό εθελοντή πυροσβέστη Πάτρικ Χάρντισον πριν από μερικές ημέρες είναι η πιο εκτεταμένη στα χρονικά και το γεγονός ότι στέφθηκε με επιτυχία καταδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν σε αυτό το πεδίο μεταμοσχεύσεων.

Οπως έγινε γνωστό ο Χάρντισον, ο οποίος πριν από 15 χρόνια είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα κατά τη διάρκεια πυρόσβεσης σε ένα κτίριο, έλαβε μοσχεύματα από έναν 26χρονο μηχανικό που πέθανε πρόσφατα.
Επειτα από 26 ώρες χειρουργείο, ο Χάρντισον απέκτησε καινούργια αυτιά, χείλη, βλέφαρα, μύτη και μέρος τριχωτού της κεφαλής, τα οποία έγιναν όλα λειτουργικά καθώς αποκαταστάθηκαν νεύρα, αγγεία και ιστοί.
Παρότι η επέμβαση ήταν «βαριά» και παρά το γεγονός ότι ο 42χρονος βρίσκεται ακόμη υπό ιατρική παρακολούθηση καθώς υπάρχει περίπτωση ο οργανισμός του να απορρίψει μέρος των μοσχευμάτων, η περίπτωση του Χάρντισον σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις μεταμοσχεύσεις που στόχο έχουν όχι το να παραμείνει κάποιος στη ζωή, αλλά να βελτιωθούν οι συνθήκες της ζωής του.
http://nyulangone.org/files/patrick-hardison-before-and-after.jpg
ΠΡΙΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Συνολικά σε όλο τον κόσμο, από το 2005 που έγινε η πρώτη μεταμόσχευση προσώπου, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 40 παρόμοιες επεμβάσεις, με το 65% των ληπτών να παρουσιάζει τον πρώτο χρόνο σημάδια απόρριψης του μοσχεύματος.
 Οι μεταμοσχεύσεις προσώπου όμως είναι ένα μικρό μέρος της νέας αυτής τάσης στις επεμβάσεις τέτοιου τύπου. Μόνο στις ΗΠΑ από το 1999 μέχρι σήμερα έχουν γίνει περισσότερες από 40 επεμβάσεις αυτού του τύπου, κατά τις οποίες έγιναν μεταμοσχεύσεις χειρών, προσώπου, πέους και μήτρας. Παρόμοιες επεμβάσεις έχουν γίνει σε πολλές άλλες χώρες και οι ειδικοί εκτιμούν ότι μέσα στα επόμενα χρόνια ο συνολικός αριθμός θα αυξηθεί κατακόρυφα.

Οπως ήταν πριν από το ατύχημα
Οπως ήταν πριν από το ατύχημα
Οπως σε όλες τις επεμβάσεις έτσι και στις μεταμοσχεύσεις υπάρχει ένα περιθώριο αποτυχίας, το οποίο όμως οι αρμόδιοι ιατροί και ερευνητές θεωρούν ότι με τα χρόνια θα μειώνεται. Επί παραδείγματι, στον κόσμο έχουν γίνει 12 μεταμοσχεύσεις μήτρας, εκ των οποίων περίπου οι μισές δεν ήταν επιτυχημένες.

Από την άλλη βέβαια οι πέντε από τις εννέα γυναίκες που έκαναν μεταμόσχευση μήτρας στη Σουηδία είδαν τρομακτική αλλαγή στην καθημερινότητά τους και κατάφεραν να κάνουν παιδιά χωρίς περαιτέρω προβλήματα.

Σε περίπτωση δε που ευδοκιμήσουν οι έρευνες που έχουν ξεκινήσει για να αντικατασταθούν οι ανοσοκατασταλτικές θεραπείες που δίνονται για να μην απορρίπτονται τα μοσχεύματα και σε περίπτωση φυσικά που επεκταθεί και η σχετική κουλτούρα μεταξύ των κοινωνιών για να αυξηθούν οι δότες, τότε οι άνθρωποι του μέλλοντος θα μπορούν να επιλέγουν πιο εύκολα τη μεταμόσχευση.
Βέβαια αξίζει να εξεταστεί και πώς θα υπάρξει μείωση του κόστους, καθώς οι επεμβάσεις αυτές είναι ιδιαίτερα δαπανηρές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΑΠΟ
ethnos.gr


 http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/11/16/16/4xg6Bh5PT5b6526da91818fbe8d7-3320663-This_combination_of_Aug_15_2015_to_Nov_11_2015_photos_provided_b-m-37_1447690577508.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE