ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2016

Προσοχή στις Φθινοπωρινές αλλεργίες..

http://4.bp.blogspot.com/-LK92uCcKEk8/VCK8qaczbhI/AAAAAAAAAgc/SK6VoiSzdSE/s1600/01.jpg
Έχετε καταρροή, συνάχι, φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση, βουρκωμένα μάτια, κνησμό σε μύτη- μάτια και βήχα τον Σεπτέμβρη;
«Προσοχή , υπάρχει πρόβλημα αλλεργίας γιατί οι Φθινοπωρινές αλλεργίες είναι εξίσου ενοχλητικές με αυτές της Άνοιξης και παρά την χρονική διαφορά που τις χωρίζει, έχουν παρόμοια συμπτώματα και αρκετές κοινές αιτίες»αναφέρει ο διαπρεπής  Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» και προσθέτει με έμφαση.
«Παρά το γεγονός ότι  οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνδέσει την εποχική αλλεργία με την Άνοιξη, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού υποφέρει ιδιαίτερα και το φθινόπωρο».
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ   ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ   ΤΟ   ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες τα βασικά συμπτώματα που εμφανίζουν οι αλλεργίες κατά  τους μήνες του Φθινοπώρου είναι:
 • Καταρροή,
 • Συνάχι,
 • Φτέρνισμα,
 • Ρινική συμφόρηση,
 • Βουρκωμένα μάτια,
 • Βήχας,
 • Μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια,
 • Άσθμα,
 • Εξάνθημα με κνησμό μετά από έκθεση σε κρύο
 • Κνησμός σε μύτη και στα μάτια,
ΑΙΤΙΑ   ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ  - ΘΕΡΑΠΕΙΑ  ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ
http://www.artopoulos.com.gr/wp-content/uploads/DSC_0025-224x300.jpg
Μηνάς Ν. Αρτόπουλος
Με την εμφάνιση των πρώτων  συμπτωμάτων αλλεργίας, οι γιατροί συνιστούν  στους ασθενείς να υποβάλλονται σε αλλεργικό τεστ προκειμένου να εντοπιστεί το υπεύθυνο  αλλεργιογόνο.
Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες τα βασικά υπεύθυνα αλλεργιογόνα για τις αλλεργίες του Φθινοπώρου είναι:
 • Η Γύρη από τα αγριόχορτα.Και αυτό γιατί παρόλο που τα αγριόχορτα ανθίζουν κυρίως τον Αύγουστο, η αναπαραγωγή τους και η παραγωγή της γύρης διαρκεί μέχρι τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη.

 • Τα ακάρεα.Η σχετικά υψηλή θερμοκρασία και η υγρασία είναι οι πλέον κατάλληλες συνθήκες για να αναπτυχθούν. Οι σχολικές αίθουσες διδασκαλίας που έχουν παραμείνει για πολύ καιρό κλειστές, όπως και τα χαλιά ή μοκέτες, τα στρώματα, οι κουρτίνες, τα χνουδωτά παιδικά παιχνίδια αποτελούν κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των ακάρεων που ευδοκιμούν μέσα στη σκόνη των κτιρίων, η ύπαρξη τους μάλιστα δεν εξαρτάται από το πόσο καθαρός είναι ο χώρος

 • Οι Μύκητες. Οι σχολικές αίθουσες αφού έχουν παραμείνει κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπόγεια, αποθήκες αλλά και χώροι με αυξημένη υγρασία (μπάνια σπιτιού), είναι το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυκήτων. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι μύκητες ενοχοποιούνται για την αύξηση των κρίσεων άσθματος.
Επίσης το Φθινόπωρο  δυο είναι οι βασικοί παράγοντες, που βοηθούν στην διασπορά των αλλεργιογόνων, οι ισχυροί άνεμοι και τα σχολεία.
 • Ισχυροί άνεμοι. Λόγω της διασποράς της γύρης, μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα των αλλεργικών ατόμων.

 • Τα σχολεία. Η επιστροφή στο σχολείο πυροδοτεί τις φθινοπωρινές αλλεργίες στα παιδιά λόγω των ακάρεων της οικιακής σκόνης και των μυκήτων που υπάρχουν πιο συχνά στους σχολικούς χώρους.
Το πρώτο μέτρο άμυνας, όσων έχουν πρόβλημα αλλεργίας ,είναι η πρόληψη με:
 • Αποφυγή υπεύθυνου αλλεργιογόνου, εφόσον είναι γνωστό και είναι εφικτό
 • Παραμονή σε κλειστό χώρο τις ώρες (10.00-15.00) που η γύρη παρουσιάζει αυξημένη συγκέντρωση στην ατμόσφαιρα
 • Χρήση μάσκας κατά την διάρκεια καθαρισμού αυλής ή υπόγειων χώρων
 • Καλό αερισμό κλειστών χώρων, συχνό γενικό καθάρισμα  Πριν την ενεργοποίηση της θέρμανσης, καλός καθαρισμός των σωμάτων και αλλαγή των φίλτρων των κλιματιστικών
«Όταν κάποιος έχει πρόβλημα αλλεργίας και έχει βρεθεί το υπεύθυνο αλλεργιογόνο  η  κατάλληλη θεραπευτική αγωγή θα αποφασιστεί από τον ειδικό ιατρό βάση του ιστορικού και της κλινικής εξέτασης» καταλήγει ο Δρ Αρτόπουλος.
Η βασική θεραπεία  για την αντιμετώπιση της αλλεργίας  γίνεται με :
 • Κορτικοειδή
 •  Αντιισταμινικά
 • Αποσυμφορητικά τοπικής ή συστηματικής χρήσης
 • Ανοσοθεραπεία ή απευαισθητοποίηση είναι χρήσιμη για περιπτώσεις με βαριά συμπτωματολογία που δεν ανταποκρίνεται στη λοιπή φαρμακευτική αγωγή.
www.artopoulos.com.gr   Τηλ. 6937673736

 www.cosmoser.gr 

6 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΩΝ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΩΝ ΑΛΛΕΡΓΙΩΝ

Οι φθινοπωρινές αλλεργίες μπορεί να μην είναι τόσο έντονες όσο αυτές της άνοιξης, αλλά μας ταλαιπωρούν εξίσου!

Η απότομη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο μπορεί να φέρει την αίσθηση του κρυώματος, των υγρών ματιών, του συναχιού και των συνεχών φτερνισμάτων.
Επειδή λοιπόν δεν είναι στο χέρι μας να επισπεύσουμε αυτή τη μεταβατική περίοδο, βρήκαμε κάποια tips "αντι-αλλεργικά", για να σας βοηθήσουμε!


1. Καταναλώστε μέλι.
Το μέλι είναι ένα μοναδικό φυσικό συστατικό για την τόνωση του ανοσοποιητικού μας. Μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία αντίστασης κόντρα ειδικά στις αλλεργίες των φυτών όπως θα έκανε ένα εμβόλιο! Πώς; Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα φυτά, μαζεύοντας τα σπόρια γύρης κατά τη διαδικασία.
Έτσι, όταν έρχεται η ώρα να παράγουν μέλι, ένα κομμάτι της γύρης του φυτού που επισκέφτηκαν, εναποτίθεται μέσα στο μέλι!
Σημαντικό: Βεβαιωθείτε ότι θα αγοράσετε τοπικό μέλι, ώστε η γύρη μέσα στο μέλι που θα καταναλώσετε να είναι ειδικά από την περιοχή σας.


2. Κάντε ένα ατμόλουτρο με ευκάλυπτο.
Ο ευκάλυπτος εδώ και εκατοντάδες χρόνια χρησιμοποιείται ως φυσικό αποσυμφορητικό και ειδικά στη χώρα μας, που βρίσκεται σε πλεόνασμα. Οι ατμοί του αιθέριου ελαίου ευκαλύπτου μπορούν καλύτερα να εισπνευθούν κατά τη διάρκεια ενός θερμού μπάνιου, για να καθαρίσουν καλύτερα τα ιγμόρεια.
Μπορεί ακόμη και να το εφαρμόζετε για την πρόληψη της ασθένειας, όταν αισθάνεστε τα σημάδια της γρίπης - ρίγη, βουλωμένη μύτη, συμφόρηση κεφάλι, και γενική εξάντληση.


3. Θυμηθείτε τις βιταμίνες σας.
Οι βιταμίνες, ειδικά η βιταμίνη C, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μην ξεχνάτε ότι δρουν όπως κι ένα φυσικό αντιισταμινικό, αλλά και ως αντιοξειδωτικά.
4. Προσαρμόστε το πρόγραμμά σας.
Η γύρη είναι σε υψηλότερα ποσοστά το πρωί. Όποτε είναι δυνατόν, αποφύγετε την ύπαιθρο από τις 5.00 π.μ. - 10 π.μ.


Μελισσόχορτο

5. Υγιεινή στο σπίτι.
Καθαρίζετε τα χαλιά σας τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο. Τα χαλιά είναι σαν ένα μεγάλο φίλτρο που παγιδεύει τους ρύπους και αναδιανείμει τα αλλεργιογόνα πίσω στον αέρα.
Χρειάζονται περίπου 6 έως 12 μήνες για ένα χαλί για να συγκεντρώσει πλήρως σπόρια μούχλας, βακτήρια κ.ά. Οπότε προσοχή στις εστίες αλλεργίας εντός του σπιτιού μας!

6. Αλλάξτε τις συνήθειες στο μακιγιάζ σας. 
Όταν πρόκειται για την κάλυψη των ενδείξεων των αλλεργιών, αποφύγετε τα φωτεινά χρώματα και χρησιμοποιείστε γήινους τόνους.
Επιλέξτε σκιές παλ και δώστε ένταση στα χείλια, ώστε το "μάτι" να μην πέφτει στην κόκκινη, συναχωμένη μύτη ή στα υγρά μάτια μας!

Στο MF DAY SPA μπορείτε να δοκιμάσετε το χαλαρωτικό hammam όπου χρησιμοποιούμε φύλλα τσαγιού, ευκάλυπτο και δεντρολίβανο (tea tree, eucalyptus και rosemary) ή να αγοράσετε από το Spa E-Shop αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου ή μελισσόχορτου (βασικού πόλου έλξης των μελισσών) για μια υδροθεραπεία στο σπίτι σας!

ΜΑΙΡΗ ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΥ
MFDAYSPA
www.mfdayspa.gr
Βαρβιτσιώτη 24 Ν. Κόσμος
Τ.2109014211

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE