ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2016

Εγκαίνια έκθεσης της Μαρίας Σταμάτη στην Πινακοθήκη ΜΑΡΓΑΡΗ στην Αμφιλοχία (9 - 17 / 7 / 2016)


Μία ιδιαίτερη έκθεση εικαστικών παρουσιάζεται έως τις 17 Ιουλίου 2016 στην Πινακοθήκη «Μάργαρη», στην Αμφιλοχία. Τα «ΙΧΝΗ» είναι η τελευταία δουλειά της εικαστικού Μαρίας Σταμάτη η οποία δίνει στο βελόνι τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε μια βιωματική διαδικασία δημιουργίας…

Η Μαρία Σταμάτη έχει αποδείξει σε κάθε εικαστική δουλειά της ότι δεν συμβιβάζεται, δεν μπαίνει σε καλούπια και δεν φοράει «ταμπέλες». Ο καλλιτεχνικός λόγος της είναι υπαινικτικός που ζητά αυθόρμητες απαντήσεις (δεν μένει άβουλος, δεν μένει ακίνητος…), όπως κάθε αληθινό έργο τέχνης κάνει…

maria-stamati-ixni-amfiloxia«Ίσως ένας από τους τρόπους να αναγνώσει κανείς όλα όσα συμβαίνουν σ’ αυτήν τη ζωή είναι το να παρατηρεί τα ίχνη που αφήνουν πίσω τους οι καταστάσεις, τα λόγια, οι συμπεριφορές. Όλα αυτά την ώρα που συμβαίνουν αφήνουν πίσω τους μία γραφή, μία ρότα. Θα μπορούσε να είναι ένα νήμα που ξετυλίγεται από τη μία του άκρη ως την άλλη και παραδίπλα ένα άλλο κι ένα άλλο…Πρόκειται για μια αέναη ροή…», γράφει ο εικαστικός Ηλίας Παπανικολάου.«Το βελόνι καθιστά βιωματική τη διαδικασία δημιουργίας του έργου κάνοντας πράξη κάθε άγγιγμα. Το βελόνι τρυπάει, αφήνει ίχνος, αποτυπώνει στην επιφάνεια του έργου τη δράση σαν τη ζωή που δεν σκέφτεται όπως εμείς και δρα διαπερνώντας τους ανθρώπους, τα γεγονότα, τους συσχετισμούς, αφήνοντας ίχνη και σημάδια.

Τα σημάδια, όμως, αυτά δεν εννοηματώνονται με τη σημασία που δίνουμε οι άνθρωποι στη λέξη σημάδια, δηλαδή σημείο πόνου, μόνο. Είναι σημεία που σηματοδοτούν την επαφή μας με τη ζωή, είναι η απόδειξη ότι ζούμε και μας διαπερνούν τα τεκταινόμενα.
AFISA_amfiloxias-diodosΤα σημάδια-ίχνη δημιουργούνται σε ύλη που υποχωρεί όταν πιέζεται και μπορεί να περιέχουν ξάφνιασμα, πόνο, απόγνωση, περιέργεια, πολλά συναισθήματα ταυτόχρονα, ή καταστάσεις του νου.
Με την ύπαρξή τους δημιουργούν και δημιουργούνται αποστάσεις, συσχετισμοί, δυναμικές και δυνατότητες. Ιδιότητες που το νήμα, στη συνέχεια, δίνει σταθερότητα και διάρκεια, διατρέχοντας τον κόσμο χωρίς να τον επικαλύπτει.
Τα ίχνη παραμένουν χωρίς να είναι ορατά, κι ένας κόσμος αποκαλύπτεται και
ενεργοποιείται σαν συνδέσεις νεύρων, από τις σχέσεις, απόψεις σκέψεις, πεποιθήσεις κι ό,τι άλλο δονεί και αποτελεί την ύπαρξή μας.
Το τρύπημα-Ίχνος και το νήμα-νόημα, που μεσολαβεί ανάμεσα σε ανατολή-δύση, δύση-ανατολή, φανερώνει, ή ίσως δημιουργεί, έναν κόσμο δομημένο, έμπλεο ζυμώσεων, θερμοκρασιών και στοιχείων που λειτουργούν για περαιτέρω σκέψεις, συγκρίσεις, ερωτήματα και αναζητήσεις. 
Η μεγάλη συγκέντρωση που απαιτείται για τη δημιουργία των έργων ήταν (και είναι για μένα) μια βαθιά βιωματική μαθητεία που έφερε ελαστικότητα και διεύρυνση στην κατανόηση».

Διοργάνωση της έκθεσης: «Κέντρο Λόγου, Τέχνης και Επιστήμης Αμφιλοχίας -Δίοδος»

Μαρία Σταμάτη 

Γεννήθηκε στην Αμφιλοχία. Σπούδασε κοντά στον Ryne Bergstrom (καθηγητής Σxολών Καλών Τεχνών Γκέτεμποργκ), στο εργαστήρι ζωγραφικής Μ. Βελούδιου και για μικρό διάστημα με τον Κ. Νιάρχο.

Έχει παρουσιάσει 18 ατομικές εικαστικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και έχει λάβει μέρος σε πάνω από 40 ομαδικές.

Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές.
Δοκίμια και κείμενά της για την τέχνη, έχουν δημοσιευτεί σε πολλά πολιτιστικά περιοδικά. Έχει, επίσης, φιλοτεχνήσει εξώφυλλα πολλών βιβλίων.

Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και της ΕΑΛ.

Έχει διακριθεί και βραβευτεί 5 φορές για το έργο της. Ποιήματά έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, πολωνικά και τσεχικά.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.
Ιχνη -Εικαστική έκθεση της Μαρίας Σταμάτη στην Πινακοθήκη «Μάργαρη», στην Αμφιλοχία

http://www.ert.gr/wp-content/uploads/2015/12/Greece-ERT.png

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE