ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη, 21 Ιουνίου 2016

Σκληρές εικόνες από το φεστιβάλ κατανάλωσης κρέατος σκύλου στην Κίνα


Άρχισε στην νότια Κίνα το ετήσιο φεστιβάλ σκυλίσιου κρέατος εν μέσω εγχώριας και διεθνούς κατακραυγής. 
Περίπου 10.000 σκύλοι και γάτες αναμένεται να θανατωθούν και να σερβιριστούν κατά τη διάρκεια του αμφιλεγόμενου 10ήμερου φεστιβάλ στο Yulin. Οι ακτιβιστές ισχυρίζονται πως η εκδήλωση είναι απάνθρωπη και φέτος έχουν συγκεντρωθεί πάνω από 11 εκατομμύρια υπογραφές για την απαγόρευσή του.
Η τοπική κυβέρνηση λέει πως το φεστιβάλ δεν έχει επίσημη υποστήριξη αλλά στηρίζεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ποιους αφορά το φεστιβάλ; Στο φεστιβάλ σκυλίσιου κρέατος και λίτσι, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται στο Yulin για να δοκιμάσουν σκυλίσιο κρέας, φρούτα λίτσι και τοπικά λικέρ. Η παράδοση για την κατανάλωση σκυλίσιου κρέατος χρονολογείται εδώ και 500 χρόνια στην Κίνα, την Νότια Κορέα και άλλες χώρες, όπου πολλοί πιστεύουν ότι αποκρούει τη ζέστη κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών.
Σκληρές εικόνες από το φεστιβάλ κατανάλωσης κρέατος σκύλου στην Κίνα

Ωστόσο, το φεστιβάλ Yulin, γιορτάζεται κατά τη διάρκεια του θερινού ηλιοστασίου, είναι σχετικά νέο. Τι συμβαίνει με τα ζώα; Οι κάτοικοι και οι πωλητές στο φεστιβάλ Yulin λένε πως τα ζώα θανατώνονται με μη βάναυσο τρόπο. Οι επικριτές ωστόσο διαφωνούν ισχυριζόμενοι πως υποβάλλονται σε ξυλοδαρμό μέχρι θανάτου ή μαγειρεύονται όσο είναι ακόμη ζωντανά. Ενόψει του φεστιβάλ, τα σκυλιά διατηρούνται σε πολύ μικρά κλουβιά.
 Σκληρές εικόνες από το φεστιβάλ κατανάλωσης κρέατος σκύλου στην Κίνα

Φωτογραφίες δείχνουν ζώα που φορούν περιλαίμιο, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι κατοικίδια και να έχουν κλαπεί. Πολλά σκυλιά μεταφέρθηκαν από άλλες πόλεις σε συνωστισμένα φορτηγά και υπό ανθυγιεινές συνθήκες, που επιτρέπουν την εξάπλωση ασθενειών.
Σύμφωνα με την ομάδα εκστρατείας «Stop Yulin Forever», τα σκυλιά στερούνται τροφής και νερού για μέρες κατά την διάρκεια του ταξιδιού τους.  

Σκληρές εικόνες από το φεστιβάλ κατανάλωσης κρέατος σκύλου στην Κίνα

Μήπως το φεστιβάλ έχει τη λαϊκή υποστήριξη; Η πώληση σκυλίσιου κρέατος για κατανάλωση από ανθρώπους είναι νόμιμη στην Κίνα με κατ’ εκτίμηση περίπου 10 εκατομμύρια σκυλιά να θανατώνονται κάθε χρόνο. Το φεστιβάλ Yulin είναι μια πηγή περηφάνειας για πολλούς ντόπιους, με πολλά εστιατόρια να σερβίρουν πιάτα με σκυλίσιο κρέας και πολλούς ανθρώπους να ταξιδεύουν μέχρι εκεί για να συμμετάσχουν.
Ωστόσο, προσελκύει την ευρεία και αυξανόμενη κατακραυγή κάθε χρόνο. Δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα σε κρατικά μέσα ενημέρωσης έδειξε πως το 64% των ατόμων ηλικίας 16 έως 50 ετών στηρίζουν τον τερματισμό του φεστιβάλ.
 Σκληρές εικόνες από το φεστιβάλ κατανάλωσης κρέατος σκύλου στην Κίνα

Το 51%,συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της περιοχής, θέλει το εμπόριο σκυλίσιου κρέατος να απαγορευτεί τελείως, με το 69,5% να ισχυρίζεται πως δεν θέλει να φάει τέτοιο κρέας. «Είναι ενοχλητικό για εμάς να πιστεύει λανθασμένα ο κόσμος πως το απάνθρωπο φεστιβάλ είναι μέρος του κινεζικού πολιτισμού» δήλωσε ο Τσιν Ξιαόνα, διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης για την Ευημερία του Ζωικού Βασιλείου. Στο κινεζικό facebook, το Weibo, η πλειοψηφία των χρηστών έχει εκφράσει την αποδοκιμασία του, με έναν χρήστη να λέει πως ο σκύλος του είναι «μέρος της οικογένειας, και όχι τρόφιμο».
 Σκληρές εικόνες από το φεστιβάλ κατανάλωσης κρέατος σκύλου στην Κίνα

Ωστόσο, ένας άλλος χρήστης, είπε ότι είναι υποκριτικό να λένε οι άνθρωποι πως η κατανάλωση οποιουδήποτε άλλου κρέατος, όπως χοιρινό, είναι εντάξει, ενώ η κατανάλωση σκυλίσιου κρέατος πρέπει να αποφεύγεται μόνο και μόνο επειδή τα σκυλιά είναι «χαριτωμένα».

Πηγή: BBC
Αναδημοσίευση: www.ethnos.gr 

 ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE