links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 25 Ιουλίου 2021

Οδηγός αγοράς κράνους: πώς να διαλέξεις το σωστό για εσένα.🛵

Τώρα που έκανες ασφάλεια μηχανής στην HD, μήπως ήρθε η ώρα να ασφαλίσεις και το κεφάλι σου; Τα λαγωνικά της Hellas Direct ξεχύθηκαν στην αγορά κράνους και έμαθαν όλα αυτά που πρέπει να ξέρεις κι εσύ πριν αγοράσεις ένα από δαύτα.

Πάμε στα βασικά:

Ας πούμε ότι ξέρεις ήδη ότι η χρήση κράνους είναι υποχρεωτική και ότι το κράνος φοριέται στο κεφάλι. Μόνο. Πουθενά αλλού!

Τέλεια! Πώς αποφασίζεις όμως ποιο είναι το σωστό κράνος για σένα;

Λίγη σημασία έχει αν το μπλε σε φωτίζει ή αν το μαύρο σε κόβει. Θα πρέπει να κάνεις το προσωπικό σου research. Να δεις κρας τεστ, να σκεφτείς τι χρήση κάνεις στη μηχανή, ποιο είναι το budget σου και τέτοια. Αυτά κάναμε κι εμείς και ιδού τα αποτελέσματα.

Full-face, jet, modular ή off-road κράνος;

Όταν κατασκευάζεται –και επομένως όταν αγοράζεται– ένα κράνος, είναι πολλοί οι παράμετροι που μπαίνουν στο παιχνίδι. Λογικό αν σκεφτείς ότι βάζεις το κεφάλι σου μέσα το οποίο –μάλλον– είναι ό,τι πιο πολύτιμο έχεις.


Χοντρικά, ξεχωρίζουμε τα κράνη με βάση το ποσοστό της περιοχής του κεφαλιού που καλύπτουν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

  • Full-face
  • Modular/flip-up
  • Off-road
  • Jet

Επίσης υπάρχουν και χαρακτηριστικά του τύπου: adventure, tourism, αγωνιστικά και δρόμου. Αυτά συνήθως αναφέρονται στο πού χρησιμοποιείς τη μηχανή σου. Δηλαδή, αν κάνεις σύντομα ή μακρινά ταξίδια, αν κυκλοφορείς μέσα στην πόλη ή σε χωματόδρομο κλπ.

Αυτά λοιπόν είναι τα πρώτα δύο –και κύρια– πράγματα που θα πρέπει να σκεφτείς πριν αγοράσεις το κράνος σου:

  1. μέγεθος της περιοχής που προστατεύει
  2. πού κινείσαι με τη μηχανή σου

Μετά αρχίζει τo πανηγύρι!

Αφού επιλέξεις τη βασική κατηγορία κράνους που θα παίξεις μπάλα, θα πρέπει να τσεκάρεις αρκετά χαρακτηριστικά ακόμα όπως τα αξεσουάρ που χρειάζεσαι, τον εξαερισμό που έχει το κράνος, το είδος της ζελατίνας που σε βολεύει και διάφορα άλλα που θα δεις αναλυτικά παρακάτω. Κάνoυμε έρευνα or what?!

Αλλά πάνω απ’ όλα trial and error. Πριν αγοράσεις κράνος θα πρέπει να το δοκιμάσεις και να σιγουρευτείς ότι εφαρμόζει καλά –ή μάλλον τέλεια–, δεν σε βαραίνει και η ζελατίνα δεν παραμορφώνει το οπτικό σoυ πεδίο –μεταξύ άλλων, γιατί έχει κι άλλα αν νομίζεις ότι ξεμπέρδεψες.

Επειδή λοιπόν το online δεν είναι σιγουράκι, κάνε μια βόλτα στα μαγαζιά να δοκιμάσεις ποιο κάνει στην κεφάλα σου. Clear?  Go go go!

Για να μην ανοίγεις 12.654 tabs, πάμε να δούμε όμορφα και συμμαζεμένα τις τέσσερις βασικές κατηγορίες κρανών που υπάρχουν:

Πίνακας με τα εόδη των κρανών που υπάρχουν και τα χαρακτηριστικά τους

Τώρα που πήρες μία πρώτη γέυση, πρέπει να ξέρεις το έξης: σε όλες αυτές τις κατηγορίες θα βρεις και αρκετές παραλλαγές. Για παράδειγμα, ένα jet μπορεί να έχει ζελατίνα ή όχι. Και αυτή η ζελατίνα μπορεί να καλύπτει όλο το πρόσωπο ή το μισό.

Τα full-face μπορεί να είναι sport ή όχι, κάτι που αναφέρεται στο σχήμα του κράνους και ουσιαστικά επηρεάζει την αεροδυναμική του, και άρα τον θόρυβο και τη σταθερότητα.

Έτσι λοιπόν, θα δεις και διαφορετικά ονόματα όπως:

  • Full-face ανοιχτό
  • Full-face κλειστό
  • Modular ανοιγόμενο
  • Jet ανοιχτό
  • Jet half
  • Off-road motocross
  • Dual road

...αλλά μην ψαρώνεις. Το κάνουν για σένα, για να καταλαβαίνεις καλύτερα τα ειδικά χαρακτηριστικά που έχει το κράνος που κρατάς!

Full-face κλειστό, modular ανοιγόμενο, jet ανοιχτό και half, off-road motocross και dual road κράνη.

Πάμε για λίγες λεπτομέρειες!

Full-face κλειστό κράνος

Φωτογραφία full-face κλειστού μαύρου κράνους


Είναι το κράνος που σου παρέχει τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Προστατεύει ολόκληρο το κεφάλι και τη γνάθο, κάτι το οποίο πολλά άλλα κράνη δεν το κάνουν. Trust us είναι κάτι που μπορεί να σου σώσει τη ζωή αν σκάσεις με τη μούρη.

Το μειονέκτημά τους είναι ότι συνήθως είναι πιο βαριά από τα υπόλοιπα και πιο ζεστά, ειδικά το καλοκαίρι. But safety first!

Αντικειμενικά είναι η καλύτερη επιλογή ακόμη κι αν κινείσαι μέσα στην πόλη, δηλαδή αν κάνεις μικρές αποστάσεις και με χαμηλή ταχύτητα. Το ίδιο ισχύει και για το αν κάνεις ταξίδια.

Modular ανοιγόμενο

Φωτογραφία από μαύρο modular ανοιχτό κράνος


Ή flip-up. Τα modular ανοιγόμενα έχουν έναν μηχανισμό που επιτρέπει να κατεβαίνει το σαγόνι και από jet ανοιχτά να γίνονται full-face. Είναι η ενδιάμεση λύση δηλαδή.

Ένα modular ανοιγόμενο συνδυάζει τα πλεονεκτήματα των full-face και jet κρανών. Τώρα αν το συγκρίνεις με ένα full-face είναι προφανώς υποδεέστερο εξαιτίας του ότι αποτελείται από δύο μέρη: προστατευτικό γνάθου και προστατευτικό κεφαλιού. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι τόσο συμπαγές όσο το full-face. Από την άλλη βέβαια, είναι μακράν πιο ασφαλές από το jet μιας και αυτό δεν σου παρέχει καν την επιλογή προστασίας της γνάθου.

Συνήθως ένα modular κράνος θα προτιμήσουν οι διανομείς και γενικά άνθρωποι που κάνουν καθημερινά μικρές και πολλές μετακινήσεις και με πολλές στάσεις. Είναι μια βολική λύση γιατί δεν είναι απαραίτητο να το βγάζουν κάθε φορά που παραδίδουν μια παραγγελία. Απλά σηκώνουν το κάτω μέρος κι έγινε!

Αν είσαι σ' αυτήν την κατηγορία καλό θα είναι να ψάξεις και να προτιμήσεις το καλύτερο. Διαφορετικά, αν το πρόβλημά σου είναι όταν κατεβαίνεις στο περίπτερο να πάρεις τσιγάρα και βαριέσαι να βγάζεις και να βάζεις –μία φορά τη βδομάδα ξέρω γω– είσαι άξιος της μοίρας σου. Πάρε ένα full-face χρυσό μου να έχεις το κεφάλι σου στη θέση του.

Jet ανοιχτό

 

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE