links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021

To πρώτο πολεμικό χτύπημα της εποχής Μπάιντεν είναι γεγονός..

Το πρώτο απτό δείγμα της επιστροφής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή έδωσε η κυβέρνηση Μπάιντεν. 

Συγκεκριμένα, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ προχώρησαν την Πέμπτη σε «αεροπορικά πλήγματα στη Συρία με στόχους εγκαταστάσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν» στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, ανακοίνωσε τα ξημερώματα το αμερικανικό Πεντάγωνο.

 Έτσι μετά από ένα μακρύ διάστημα απουσίας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Τραμπ, όπου δόθηκε ζωτικός χώρος στη Ρωσία και την Τουρκία, οι ΗΠΑ δίνουν και πάλι δυναμικά το «παρών».

«Τα πλήγματα αυτά εγκρίθηκαν σε αντίδραση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και αυτού του (διεθνούς) συνασπισμού (υπό τις ΗΠΑ) στο Ιράκ και στις απειλές εναντίον του προσωπικού», ανέφερε ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, διευκρινίζοντας πως οι βομβαρδισμοί έγιναν «νωρίτερα το βράδυ» της Πέμπτης. 

«Συγκεκριμένα, τα πλήγματα κατέστρεψαν πολλές εγκαταστάσεις σε σημείο συνοριακού ελέγχου που χρησιμοποιούν διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων της Κατάεμπ Χεζμπολάχ και της Κατάεμπ Σάγεντ αλ Σουχάντα», συνεχίζει το κείμενο.

Πολεμικά αεροσκάφη

Συρία ΗΠΑ: Αναλογική στρατιωτική αντίδραση

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, επρόκειτο για «αναλογική στρατιωτική αντίδραση» και υπήρξε διαβούλευση εκ των προτέρων με τους συμμάχους των ΗΠΑ σχετικά με αυτήν. «Η επιχείρηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν θα δράσει για να προστατεύσει το προσωπικό των ΗΠΑ και του συνασπισμού. Ταυτόχρονα, ενεργήσαμε με μετρημένο τρόπο, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κατάστασης συνολικά, τόσο στην ανατολική Συρία, όσο και στο Ιράκ», πάντα κατά την ανακοίνωση που υπογράφεται από τον κ. Κέρμπι.

Συρία ΗΠΑ: Το μακρύ χέρι του Ιράν

Η όλη ενέργεια εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειας των ΗΠΑ να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει ισχυρά προγεφυρώματα στη Συρία. Η χώρα της Μέσης Ανατολής και γενέτειρα αυτοκρατοριών εκμεταλλεύτηκε έντεχνα την εμπλοκή των ΗΠΑ αρχικά στο Ιράκ και την ανάγκη τους να στηριχθούν στον σιιτικό πληθυσμό κόντρα στους σουνίτες του Σαντάμ Χουσεΐν, της Αλ Κάιντα και αργότερα του Ισλαμικού Κράτους. Ταυτόχρονα η θρησκευτική εγγύτητά της με τους αλαουίτες που έχουν την εξουσία στη Συρία του έδωσε ισχυρό πάτημα στην τελευταία, γεγονός που έχει προκαλέσει άγχος και στο Ισραήλ. Τέλος, η προβολή ισχύος του φθάνει μέχρι τα παράλια της Μεσογείου, όπου ελέγχει τη σιιτική παραστρατιωτική οργάνωση Χεζμπολάχη στον Λίβανο.



Πηγή ανάρτησης: www.alphafreepress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE