links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Ο Πατροκοσμάς στις Παπαδάτες Πρέβεζας.

Γράφει ο Αθανάσιος Δημ. Στράτης

Στο παρακάτω άρθρο δεν είναι σκοπός να αναδειχθεί ο Άγιος Κοσμάς και το έργο του. Είναι σκοπός να θυμηθούμε το πέρασμά του από τη Λάκκα Σούλι, περισσότερο από δημοσιευθέν παλιότερα άρθρο του Ιερέα Ι. Κόλια. Από Παπαδάτες.

Το 1777 επισκέφθηκε την περιοχή ο πατρο-Κοσμάς ο Αιτωλός. Ήταν μια φωτισμένη πνευματική προσωπικότητα, που με το πολυδιάστατο έργο του συνετέλεσε στη διαμόρφωση του νέου Ελληνισμού. Ήταν ένας από τους τρεις «Αποστόλους και Ιεράρχες» του Ελληνικού έθνους, ισότιμος και ισάξιος του Ρήγα και του Κοραή, ο μεγαλύτερος λαοπαιδευτής, διδάχος και διδάσκαλος, που χωρίς αμοιβή διένειμε τους θησαυρούς της σοφίας του στο δουλωμένο Έθνος. Εκτέλεσε ένα γιγαντιαίο έργο και θεωρείται ως ακρογωνιαίος λίθος της Εθνικής ύπαρξης. Γεννήθηκε το 1714 στο χωριό Μεγάλο Δένδρο Τριχωνίδας από κυνηγημένους Ηπειρώτες γονείς.

Όπως αναγράφηκε μετέπειτα στον Α΄ Κώδικα της Ι. Μ. Φανερωμένης Παπαδατών (εφ. «Πρεβεζιάνικη Ενδοχώρα», Αύγ. 1992) (Αλήθεια υπάρχουν άραγε σήμερα οι Κώδικες της Φανερωμένης; και αν υπάρχουν που βρίσκονται; και γιατί δεν αναδεικνύονται;), ο Άγιος δίδαξε ένα Σαββατοκύριακο του 1777 στη θέση «Σιούρο» Παπαδατών σε χιλιάδες συγκεντρωμένους Λακκασουλιώτες. Έφτασε ακολουθώντας τη διαδρομή Κατζάς-Λέλοβα- Παπαδάτες και συνέχισε προς Νάσσιαρη-Ντάρα-Λέλοβα- Κρανιά- Κράββαρη. Ο Χρ. Σκανδάλης («Το Κουκλέσι των Ιωαννίνων», 1996, σελ 48), λέει ότι από τις Παπαδάτες δια του βουνού επισκέφθηκε το Κουκλέσι.

Με προτροπή του κτίστηκε σχολείο στον Καντζά και στις Παπαδάτες.

Επίσης με παραίνεση του Αγίου, κτίσθηκε και ο Ι. Ν. Αγίων Πάντων Δερβιζιάνων, ο παλιός. Σύμφωνα με την άποψη του παπα-Λεωνίδα Νίκα, τον ναό έχτισαν μαστόροι που κατάγονταν από τις Παπαδάτες.

 Δίδαξε στα Λέλοβα, στις Παπαδάτες και στην Κρανιά. Κοντά του έτρεχαν όλοι οι κάτοικοι της Λάκκας και άκουγαν τις διδαχές του.

Στις Παπαδάτες με προτροπή του κτίσθηκε το σχολείο, το ίδιο και στον Κατζά.

Παρατίθενται μερικές από τις προφητείες που είπε:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE