links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Επιστροφή συμψηφισμών και αλλαγές στο ΕΦΚΑ αγροτών.🚜

tractor.gif
Ο υπολογισµός των εισφορών του ΕΦΚΑ στους αγρότες, βασίζεται στο εισόδηµα που έχει δηλωθεί δύο χρόνια πριν. Π.χ. για το 2019, ξεκίνησαν να πληρώνουν, µε υπολογισµό που εφαρµόστηκε στα δηλωθέντα εισοδήµατα του 2017. Η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του 2018 ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουλίου 2019. Κανονικά µέχρι τώρα θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη η εκκαθάριση και ο επανυπολογισµός των εισφορών.
Γράφει 🖊 ο  Γιώργος Παπαδημητρίου/agronews.gr

Έπρεπε δηλαδή, µε βάση τα οριστικοποιηµένα δηλωθέντα εισοδήµατα του 2018, να υπολογιστεί το ποσό του ΕΦΚΑ/ΟΓΑ που θα πρέπει να καταβάλλεται κάθε µήνα, να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση εντός του Αυγούστου και από τον Σεπτέµβριο και µετά να ξεκινάµε να πληρώνουµε µε τα δεδοµένα του 2018.

Αντ’ αυτού τι γίνεται για τρίτη συνεχόµενη χρονιά; Συνεχίζουµε να πληρώνουµε µε τα δεδοµένα του 2017, θα συνεχίσουµε να πληρώνουµε το ίδιο ποσό τουλάχιστον µέχρι τα µέσα Μαΐου 2020 (σύµφωνα πάντα µε τα µέχρι τώρα δεδοµένα και τον τρόπο που γίνεται η εκκαθάριση) και όταν ολοκληρωθεί η εκκαθάριση το 2020, θα έρθει ο ΕΦΚΑ και θα πει «πληρώσατε παραπάνω τόσα χρήµατα». Χωρίς να ενδιαφέρει κανέναν πως στην ευχή µπόρεσε -αν µπόρεσε- ο ασφαλισµένος, να βρει τα επιπλέον χρήµατα  που καλείται αδίκως να καταβάλλει.

Πάλι από την αρχή σε υπολογισμό εισφορών
Πολύς ντόρος τελευταία για την απόφαση του Συµβουλίου της Επικρατείας. Σύµφωνα µε το ΣτΕ, µεγάλο µέρος του νόµου 4387/16 -γνωστός και ως νόµος Κατρούγκαλου- κρίθηκε ως αντισυνταγµατικός. Αυτό µε λίγα λόγια σηµαίνει ότι θα πάµε πάλι από την αρχή, σε ένα νέο υπολογισµό ασφαλιστικών εισφορών, χωρίς να γνωρίζουµε αν, πότε και τι ποσό θα λάβουµε ως σύνταξη, όταν κι εφόσον αξιωθούµε να φτάσουµε (αγρότες και ελεύθεροι επαγγελµατίες) σε ηλικία σύνταξης.
Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγµατικό τον τρόπο υπολογισµού των εισφορών για τους µη έχοντες εργοδότη, δηλαδή για τους αυτοαπασχολούµενους, ελεύθερους επαγγελµατίες και αγρότες σε σύγκριση µε τους µισθωτούς, διότι αντίκειται στην αρχή της ισότητας.
Θεωρεί ότι το όριο του 20% (ποσοστό υπολογισµού εισφορών) που προέβλεπε αρχικά ο νόµος είναι αντισυνταγµατικό, διότι το αντίστοιχο ποσοστό για τους µισθωτούς είναι 6% και το υπόλοιπο καταβάλλεται από τους εργοδότες. [Με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ 7/19.02.19, το ποσοστό του 20% έχει µειωθεί στο 13,33%].
Και πάλι όµως, υπάρχει σηµαντική απόκλιση [6% µε 13,33%) και περιµένουµε να δούµε πως αυτό θα αντιµετωπιστεί. Η κοινή λογική λέει πάντως ότι δύο τρόποι υπάρχουν: είτε µε αύξηση της εισφοράς των µισθωτών, είτε µε µείωση της εισφοράς των αυτοαπασχολούµενων, ελευθέρων επαγγελµατιών και αγροτών.
Συνταγµατική έκρινε τη διάταξη του νόµου που ορίζει ως βάση για τον επανυπολογισµό των συντάξεων την 31.12.2014. Συνταγµατικές, κατά πλειοψηφία, κρίθηκαν και οι διατάξεις του νόµου για τις κύριες συντάξεις, διότι κρίθηκε επαρκής η αναλογιστική µελέτη για τη βιωσιµότητα του ΕΦΚΑ από την Αναλογιστική Αρχή, καθώς και έγγραφο από το ∆ιεθνές Γραφείο Εργασίας που πιστοποιούσε το περιεχόµενό της.
∆ιαπιστώνουµε ότι πάµε πάλι από την αρχή,  σε ένα χιλιοταλαιπωρηµένο ασφαλιστικό σύστηµα, 10ετίες ολόκληρες. Λέγεται ότι για να είναι υγιές ένα ασφαλιστικό σύστηµα, θα πρέπει να λειτουργεί η αναλογία 5/1, δηλαδή να δουλεύουν 5 και να  παίρνει σύνταξη ένας. Εµείς κοντεύουµε να φτάσουµε στο αντίθετο. Αν δεν κάνω λάθος, η αναλογία είναι κάτω από το 2/1, ή τέλος πάντων εκεί κοντά.

Καταβολή εισφορών κάθε μήνα
Από την 01.01.2017, ηµεροµηνία έναρξης εφαρµογής του ΕΦΚΑ, οι εισπραχθείσες ασφαλιστικές εισφορές βαίνουν µειούµενες κάθε χρόνο. Αποφασίστηκε σε µία νύχτα, να καταβάλλουν οι αγρότες τις ασφαλιστικές τους εισφορές κάθε µήνα. Προφανώς έτσι βόλευε όλους όσοι ενεπλάκησαν στον υπολογισµό των εισπράξεων. Κανείς δεν σκέφτηκε ότι δεν µπορείς να ζητάς ξαφνικά πληρωµή κάθε µήνα, από ανθρώπους που πληρώνονται 2 µε 3 φορές το χρόνο.
Κανείς δεν σκέφτηκε να δει ότι οι οφειλές του ΟΓΑ µέχρι τις 31.12.2016, είναι απείρως µικρότερες από τις οφειλές στον ΕΦΚΑ, τις οποίες δηµιούργησαν οι ίδιοι άνθρωποι που έως 31.12.16 δε χρωστούσαν  φράγκο.
Έχω βαρεθεί τους µαθητευόµενους µάγους. Οι προηγούµενοι υπηρεσιακοί έχουν µείνει στην ιστορία µε τη µαγική φράση «πολλοί µου ζητούν να πληρώνουµε περισσότερες εισφορές». Επιφυλάσσοµαι να δω τι ακριβώς θα συµβεί µε τα νέα δεδοµένα.

https://www.agronews.gr/thesmika/forologika/179803/epistrofi-sumpsifismon-kai-allages-me-tin-apofasi-ste/

Πηγή ανάρτησης: www.agronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE