links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος: 45 χρόνια από το αιματηρό πραξικόπημα

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος: 45 χρόνια από το αιματηρό πραξικόπημα
«Είµαι ο Μακάριος. Είµαι εκείνος τον οποίον συ εξέλεξες διά να είναι ηγέτης σου. ∆εν είµαι νεκρός, όπως η χούντα των Αθηνών και οι εδώ εκπρόσωποί της θα ήθελαν. Είµαι ζωντανός»
Τα απόρρητα τηλεγραφήματα, οι αποκαλυπτικές καταθέσεις των πρωταγωνιστών, οι μάχες με τους 91 νεκρούς και τα τραγικά λάθη που οδήγησαν στην εισβολή του Αττίλα
«Αλέξανδρος εισήχθη εις κλινικήν». Με αυτό το άκρως απόρρητο κωδικοποιηµένο σήµα η ηγεσία της χούντας των Αθηνών ενηµερωνόταν λίγα λεπτά πριν από τις οκτώ το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974 από τους συνδέσµους της στη Λευκωσία ότι ετίθετο σε εφαρµογή το σχεδιασµένο από καιρό πραξικόπηµα κατά του λαοφιλούς 61χρονου Προέδρου της Κυπριακής ∆ηµοκρατίας και Αρχιεπισκόπου της Μεγαλονήσου, Μακαρίου Γ’. Αποστολέας του µηνύµατος ήταν ο επικεφαλής των ελληνικών στρατιωτικών δυνάµεων στη Λευκωσία, ταξίαρχος Μιχάλης Γεωργίτσης. 
 
Εάν το πλάνο έβαινε καλώς, θα έστελνε αργότερα ένα νεότερο σήµα µε τη φράση «Αλέξανδρος πάει καλά», ενώ σε περίπτωση δυσµενούς εξέλιξης την πρόταση «Αλέξανδρος ασθενεί βαρέως». Το πραξικόπηµα (από τα λίγα που έχουν πραγµατοποιηθεί µε το φως της ηµέρας και όχι µέσα στη νύχτα), δυστυχώς, εξελισσόταν ακριβώς όπως είχε σχεδιαστεί στα χαρτιά από τους επίορκους στρατιωτικούς στην Ελλάδα.

Το χουντικό καθεστώς υλοποιούσε τέτοιες µέρες πριν από 45 χρόνια µια νέα δικτατορία σε τρίτη χώρα, εν προκειµένω στην Κύπρο! Μέσα σε λίγα λεπτά τρεις µοίρες καταδροµών που αποτελούσαν τµήµα της Ελληνικής ∆ύναµης Κύπρου, δύο τάγµατα πεζικού της Εθνικής Φρουράς της Μεγαλονήσου στα οποία είχαν διεισδύσει από καιρό οι χουντικοί, µια επιλαρχία µέσων αρµάτων και µια επιλαρχία αναγνωρίσεως κατέλαβαν το Ραδιοφωνικό Ιδρυµα Κύπρου, τον Εθνικό Αερολιµένα Λευκωσίας, το Αρχηγείο της Αστυνοµίας, καίρια κυβερνητικά γραφεία, το Κέντρο Τηλεπικοινωνιών και µια σειρά από νευραλγικά πόστα. Το βάρος, όµως, δόθηκε αλλού, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η ΜΑΧΗ ΣΤΟ ΠΡΟΕ∆ΡΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE