links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2018

Η παραβολή του ασώτου και η σχέση της με το σήμερα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiLCeGt-K7btd8YYD5yIIz1UD6eq5ssRocXjY8yDOaFtjelsNl3xx6GQSOLn3XJTHiVPa3uBON28h6P1AR0bT_mrOP3LmihPFtFI2vrZCA1jus3nfx63OyFN-HVVr7-MPb_TL9D981pFQqQ/s1600/Prodgal_son.jpg
Η ΠΑΡΑΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΣΩΤΟΥ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ
Θα πρέπει να καμαρώνουμε σαν Έλληνες και σαν χριστιανοί, γιατί η αρχαία ελληνική φιλοσοφία και η χριστιανική διδασκαλία μοιάζουν σαν δίδυμες σιαμαίες αδελφές, αφού στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των δυο δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ψυχή και μόνο η ψυχή του ανθρώπου, ο εξαγνισμός της, η πραγμάτωση της ανώτερης φύσης της και η αποκατάσταση της μέσα στο Θαύμα της δημιουργίας. 
Για τον εξαγνισμό της, δηλαδή την απαλλαγή της από τον εγωισμό και τα παιδιά του ονομαζόμενα ψυχικά πάθη που σα φαρμακερά φίδια κατασπαράζουν τα σωθικά της ψυχής του. Όπως είναι το μίσος η κακία ο φθόνος η έπαρση η αλαζονεία η εκδίκηση τα άγρια κτηνώδη ένστικτα και άλλα, για την καταπολέμηση των οποίων η αρχαία ελληνική φιλοσοφία εκφρασμένη κυρίως μέσα από την πυθαγόρεια αυτοπειθαρχία και αυτοκάθαρση, ανέπτυξε μια ολόκληρη μεθοδολογία, για να το επιτύχει μέσα από τον φιλοσοφικό διαλογισμό.
Επειδή αυτός ο τρόπος δεν ήταν εύκολο, να γίνει κατανοητός με φιλοσοφικά σχήματα στις απλές λαϊκές μάζες, επινόησε την μέθοδο του διδακτικού παραδείγματος. Πιο απλά την μυθολογία δηλαδή τα παραμύθια.
 "Ετσι δημιούργησε την απαραμίλλου φανταστικού κάλους αρχαία ελληνική μυθολογία, όχι για να ψυχαγωγεί τους ανθρώπους, αλλά για να τους διδάσκει, να τους παιδαγωγεί με συμβολικό διδακτικό και πρακτικό τρόπο. 
Όχι για να ψυχαγωγεί η δασκάλα τα παιδιά και να περνά η ώρα τους, ούτε η γιαγιά για να νανουρίζει τα εγγόνια της, αλλά για να υποδεικνύει στον άνθρωπο διαχρονικά την αλληγορική σημασία των κατορθωμάτων των ηρώων της μυθολογίας. Να τους μιμηθεί και να καταπολεμήσει με υπομονή και επιμονή όπως εκείνοι τα ψυχικά πάθη του. Για παράδειγμα όλοι γνωρίζουμε τα κατορθώματα του Ηρακλή λίγο πολύ. "Ενα υπό αυτά είναι η πολυκέφαλη Λερναία "Υδρα, που της έκοβε ένα-ένα τα κεφάλια και αυτά ξαναφυτρώνανε, μέχρι που στο τέλος κατάφερε να τα κόψει όλα και μην φυτρώσει κανένα. 
Όπως εκείνος κατάφερε να αποκεφαλίσει εκείνο το γιγαντιαίο θηρίο κόβοντας τα κεφάλια του ένα-ένα έτσι και ο άνθρωπος σε όλη του την ζωή πρέπει να αγωνίζεται να κόβει ένα-ένα τα πάθη του, ώστε να παραδώσει την ψυχή του στο θεό καθαρή σαν τον ήλιο απαλλαγμένη από όλα αυτά τα φαρμακερά κεφάλια. Άλλο παράδειγμα είναι εκείνο του Οδυσσέα, ο οποίος μετά από τόσους κόπους περιπλανήσεις δυσκολίες προκλήσεις τελικά κατάφερε να επιστρέψει στην Ιθάκη του. Οι πολυποίκιλες σε πνευματικό επίπεδο περιπέτειες του είναι ο αγώνας κατά των παθών και η Ιθάκη είναι η πατρίδα της ψυχής. Η παραδεισένια χωρίς πόνους χωρίς λύπες χωρίς στεναγμούς ευτυχισμένη αιωνία ζωή που υπόσχεται ο Χριστός μέσω της εκκλησίας.
Τι άλλο θα έκανε ο Χριστός, από το να χρησιμοποιήσει την ίδια σοφή μέθοδο, δηλαδή την χρήση μικρών ιστοριών από την καθημερινή ζωή απύθμενης συμβολικής σημασίας, τις ονομαζόμενες από τους ευαγγελιστές παραβολές, ανάμεσα στις οποίες είναι και αυτή του άσωτου υιού, που περιληπτικά έχει ως εξής:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE