links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Κατεβείτε στον υπόγειο κόσμο της ΕΥΔΑΠ. (video)

https://s.nbst.gr/files/1/2017/12/wkltnt000.jpg
Καθημερινά περπατάμε στου δρόμους της Αθήνας απολαμβάνοντας τον Αττικό ήλιο. Ελάχιστοι όμως γνωρίζουν πως κάτω από τα πόδια μας δίνεται σε καθημερινή βάση, μια μάχη χωρίς τέλος, την οποία έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας μιας ομάδα ανθρώπων, τους οποίους αν τους γνωρίζαν οι Αθηναίοι προσωπικά, θα τους έσφιγγαν το χέρι από ευγνωμοσύνη, γιατί χάριν σε αυτούς διασφαλίζεται σε τεράστιο βαθμό η υγεία των εκατομμυρίων κατοίκων αυτής της πόλης.

Καλώς ήρθατε στον υπόγειο και αθέατο κόσμο της Υπηρεσίας Προληπτικής Συντήρησης της ΕΥΔΑΠ. Πρόκειται για τους εργαζομένους που φροντίζουν καθημερινά να μην μας πνίξουν όσα αφήνουμε στην τουαλέτα μας.

Στα κεντρικά της Υπηρεσίας, στο Κερατσίνι, μας υποδέχτηκε ο προϊστάμενος κος. Ηλίας Καράμπελας. Μας επισήμανε πως έχουν υπό την αρμοδιότητά τους, ένα δίκτυο 8.000 χιλιομέτρων που εκτείνεται από τον Άγιο Στέφανο μέχρι τη Σαλαμίνα και από τη Βάρκιζα μέχρι τις πληγείσες περιοχές της Μάνδρας, από το οποίο καθημερινά περνάνε 700.000 κυβικά αστικών λυμάτων που φτάνουν στην Ψυττάλεια – ένα μέγεθος που μπορεί να αυξηθεί τις ημέρες βροχών.

Σεβαστό μέρος του δικτύου είναι λιθόχτιστο και η ποιότητά του είναι τέτοια που αποτελεί πρότυπο για τους μηχανικούς της ΕΥΔΑΠ, καθώς φτιάχτηκε με επιμέλεια. Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν ήταν αυτές των αγωγών με δάπεδο και καμάρα, είτε αυγοειδών καθώς όπως στενεύει στο κάτω μέρος αυξάνεται η ταχύτητα του νερού και αυτοκαθαρίζονται.

IMG_9093

Πέτρινοι αγωγοί υπάρχουν στην Κολοκοτρώνη, στην Αιόλου και στην Ερμού, που είναι 100 και 120 ετών αλλά αρίστης ποιότητας. Σχεδόν το 90% του δικτύου είναι περασμένο σε ψηφιοποιημένους χάρτες εντός υπολογιστών, το οποίο βοηθά πάρα πολύ στην εξοικονόμηση χρόνου. Το υπόλοιπο 10%  αποτυπώνεται αυτή την περίοδο.

Οι 53 εργαζόμενοι για να είναι αποτελεσματικοί έχουν εξοπλιστεί από την ΕΥΔΑΠ με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, καθώς υλικοτεχνικά η Υπηρεσία ενισχύεται και επενδύει συνεχώς, προκειμένου να παρέχει ποιοτικές υπηρεσίες, κάτι που τριπλασιάζει και την απόδοσή της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα μηχανήματα αξίας 6 εκατομμυρίων ευρώ που της δόθηκαν τον περασμένο χρόνο. Από την στιγμή που θα υπάρξει κλήση για φράξιμο αγωγού αποχέτευσης, ο χρόνος αντίδρασης είναι περίπου 2 ώρες.

Ως προς το ανθρώπινο δυναμικό, πριν την κρίση υπήρχαν περί τους 80 εργαζόμενους. Πλέον μετά τις αποχωρήσεις που υπήρξαν από την κρίση, εργάζονται στην Υπηρεσία 53 εργαζόμενοι, σε τρεις βάρδιες, 365 ημέρες τον χρόνο. Η κατάσταση είναι τέτοια που σε ορίζοντα μικρότερο της δεκαετίας, θα πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις καθώς θα υπάρξουν κι άλλες συνταξιοδοτήσεις.

Οι «Ράμπο» της ΕΥΔΑΠ

wkltnt2

Ανάμεσα σε αυτά τα 53 άτομα, αυτοί που θα μπουν να επιθεωρήσουν ή να επισκευάσουν τους υπονόμους είναι 4 άτομα, καθώς το να μπει κανείς μέσα εκεί δεν είναι απλό πράγμα. Πρόκειται για τους «εναερήτες» της αποχέτευσης, οι «δύτες» της αποχέτευσης. Είναι οι ειδικά εκπαιδευμένοι και ειδικά επιλεγμένοι «Ράμπο» της ΕΥΔΑΠ, καθώς για να μπει ένας άνθρωπος μέσα σε υπόνομο θέλει εξαιρετική υγεία και εκπαίδευση – Θεωρητική και πρακτική που επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE