links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

Γραφικά χωριά για μαγικά Χριστούγεννα στο βουνό

Γραφικά χωριά για μαγικά Χριστούγεννα στο βουνό

Γιορτινές εξορμήσεις σε χωριά που διατηρούν την αυθεντικότητά τους και επιμένουν σε χαμηλούς τόνους

Πέτρινα καλντερίμια με καμινάδες που αχνίζουν, τσιπουροκατανύξεις σε παλιά καφενεία, σπιτικό φαγητό σε ζεστά ταβερνάκια και μια υπέροχη φύση ολόγυρα για αναζωογονητικές βόλτες. Δεν χρειάζονται πολλά για να στηθεί το ιδανικό γιορτινό σκηνικό στα ελληνικά βουνά.

Από την Ορεινή Κορινθία μέχρι το Πήλιο και τη Φλώρινα, σας δίνουμε ιδέες για χαλαρές γιορτινές αποδράσεις σε πανέμορφα και low profile χωριά, μαζί με αξιόλογες προτάσεις διαμονής και φαγητού.

Στους παρακάτω προορισμούς οι μέρες σας θα κυλήσουν απλά και παραδοσιακά, απολαμβάνοντας στο έπακρο ειλικρινή φιλοξενία, ανεξερεύνητη φυσική ομορφιά και αυθεντικές εμπειρίες.

Σύρρακο-Καλαρρύτες, Τζουμέρκα

syrakko1
Δυο γραφικά χωριά της Ηπείρου που στέκονται αντικριστά και συναγωνίζονται σε ιστορία και φυσική ομορφιά. Μια βαθιά χαράδρα τα χωρίζει κι ένα μονοπάτι τα ενώνει… Σε απόσταση 53 χλμ. περίπου από τα Ιωάννινα, φωλιασμένο σε μια πλαγιά του όρους Λάκμος, σε υψόμετρο 1.150 μέτρων, το Συρράκο θα σας γοητεύσει με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του. Χαρακτηρισμένο παραδοσιακός οικισμός, αποτελεί διαμάντι της λαϊκής ηπειρώτικης αρχιτεκτονικής.

Αφού αφήσετε το αυτοκίνητο στην πέτρινη πύλη, μέσα σε λίγα βήματα θα κάνετε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο. Απολαύστε τη βόλτα σας στα πέτρινα καλντερίμια, κάντε μια στάση στην πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια που προστατεύουν με τον ίσκιο τους το ναό του Αγίου Νικολάου και επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο όπου στεγάζεται στο σπίτι του Κώστα Κρυστάλλη.

Απέναντι, στους Καλαρρύτες ο χρόνος κυλά αργά και όμορφα. Αρκούν λίγες ώρες για να νιώσετε οικεία με το χωριό, να περπατήσετε στα καλντερίμια του, να επισκεφτείτε το Μουσείο της Κατερίνας Μουσαφίρη στην πλατεία -ένα υπέροχο αρχοντικό του 19ου που έχει μετατραπεί με πολύ αγάπη σε θησαυρό κειμηλίων- και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου θα απολαύσετε βουνίσια θέα και στο τέλος να συναντηθείτε με ντόπιους και μη στο καφενείο του Ναπολέοντα για ένα γιορτινό, ηπειρώτικο γλέντι.

kalarrytes2
Μην παραλείψετε να επισκεφτείτε την εντυπωσιακή Μονή της Κηπίνας, φωλιασμένη ψηλά σε κάθετο βράχο, σε απόσταση περίπου δέκα λεπτών με το αυτοκίνητο. Για να πάτε από το ένα χωριό στο άλλο θα χρειαστεί να κάνετε έναν μεγάλο κύκλο οδικώς (περίπου 18 χλμ.). Εναλλακτικά- κι αν ο καιρός το επιτρέπει- μπορείτε να περπατήσετε το πανέμορφο μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι του Χρούσια.

Διαμονή: Στο ξενοδοχείο Το Συρράκο (τηλ. 26510 53410, www.syrrakohotel.gr) ή στα περιποιημένα δωμάτια του Ξενώνα Ναπολέοντα Ζάγκλη στους Καλαρρύτες (τηλ. 26590 61518, www.xenonasnapoleon.com).

Φαγητό: Η Άκανθος, το καφενείο του Ναπολέοντα στους Καλαρρύτες, δεν αποτελεί σημείο συνάντησης απλά, αλλά εμπειρία. Εδώ θα απολαύσετε ωραία μαγειρευτά και άπαιχτη γίδα βραστή (τηλ. 26590 61518). Στο Συρράκο θα βρείτε τις ταβέρνες Σταυραετός (τηλ. 26510 53296, www.syrrakostavraetos.gr) και Συρράκο (τηλ. 26510 53569, www.syrrakohotel.gr).

Άγιος Λαυρέντιος, Πήλιο

agios_laurentios1
Ο Άγιος Λαυρέντιος μοιάζει να έχει σταματήσει στο παρελθόν, διατηρώντας ακέραια την αυθεντικότητά του. Αυτό το μικρό και γοητευτικό χωριό του κεντρικού Πηλίου προσφέρει πανέμορφη θέα στον Παγασητικό κόλπο και βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από το κέντρο του Βόλου. Πάνω από το χωριό βρίσκεται το μοναστήρι του Αγίου Λαυρεντίου, το οποίο και του έδωσε το όνομά του. Χρονολογείται περίπου από τα μέσα του 12ου αιώνα και η τοποθεσία του είναι ξεχωριστής ομορφιάς.

Εδώ, οι γιορτινές μέρες θα κυλήσουν απλά και παραδοσιακά, με βόλτες σε γραφικά πέτρινα καλντερίμια, ανάμεσα σε κτήρια πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής, με την υπέροχη φύση και τα γάργαρα νερά να λειτουργούν ως φυσικό φόντο. Στην κεντρική πλατεία του χωριού θα βρείτε παραδοσιακά καφενεία όπου θα πιείτε γιορτινό τσίπουρο μαζί με τους ντόπιους και θα ακούσετε ωραίες ιστορίες.

agios_2
Οι φυσιολάτρες μπορούν να ακολουθήσουν το μονοπάτι που ξεκινάει από την πλατεία Χατζίνη και καταλήγει στη Δράκεια, ενώ ένας άλλος χωματόδρομος πάνω από το μοναστήρι οδηγεί στα Χάνια. Μέσα στο δάσος φημολογείται πως βρίσκεται η σπηλιά του μυθικού Κενταύρου. Ποιος ξέρει; Αν είστε τυχεροί, ίσως την ανακαλύψετε…

Διαμονή: Το cozy Dryades Hotel & Luxury Guesthouse προσφέρει στους επισκέπτες του μοναδικές εμπειρίες, γεμάτες ζεστασιά. Αποτελείται από ένα κτήριο τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του 1860 και ένα αμφιθεατρικά χτισμένο νεόδμητο κτίσμα. Θα βρείτε άνετα δωμάτια με τζάκι και πλούσιο σπιτικό πρωινό (τηλ. 24280 96110, www.hoteldryades.gr).

Φαγητό: Στο Δρυάδων Γεύσεις, το πολύ καλό εστιατόριο του ξενοδοχείου «Δρυάδες», αλλά και στο απλό ταβερνάκι Φωλιά που προσφέρει παραδοσιακά πιάτα με ντόπια κρέατα (τηλ. 24280 96241).

Βάργιανη, Παρνασσός

vargiannh
Στο βορειοδυτικό άκρο του Παρνασσού, σε υψόμετρο 880 μ., ξεπροβάλλει μέσα από εντυπωσιακά δάση με έλατα ένα όμορφο, μικρό χωριό: η Βάργιανη. Με τα περιποιημένα πετρόχτιστα σπίτια της (έχει χαρακτηριστεί «αξιόλογος παραδοσιακός οικισμός») και τα άφθονα τρεχούμενα νερά από τις περίφημες πηγές της Μπουρμπούλας, προσφέρεται για όσους θέλουν να πάρουν μια ανάσα ηρεμίας στην άλλη πλευρά του βουνού. Οι πηγές Μπουρμπούλα κάτω από τα πλατάνια, το λαογραφικό μουσείο Βάργιανης, το υδραγωγείο και η κουκλίστικη πλακόστρωτη πλατεία είναι τα σημεία που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας.

Από τη Βάργιανη ξεκινά το μονοπάτι που καταλήγει στη Νεραϊδοσπηλιά, ένα πανέμορφο και άγνωστο σπήλαιο που στο εσωτερικό του υπάρχουν λίμνες με νερό, σταλακτίτες και σταλαγμίτες ηλικίας εκατοντάδων χιλιάδων ετών.

vargiannh2
Διαμονή: Στα παραδοσιακά διακοσμημένα δωμάτια του ξενώνα Αρχοντόλιθος (τηλ. 22650 91648, www.arxontolithos.gr) ή στον πέτρινο ξενώνα Ιφιγένεια, 30 μέτρα από την πλατεία του χωριού (τηλ. 22650 91071, www.ifigeniaxenonas.gr).

Φαγητό: Ντόπια κρέατα στη σχάρα στην παραδοσιακή ταβέρνα Η Μπουρμπούλα. Αξίζει επίσης να κάνετε μια στάση στο Καφενείον Το Σχολείο, στην πλατεία του χωριού, για καφεδάκι κάτω από τα πλατάνια αλλά και για να δοκιμάσετε τους νόστιμους μεζέδες που ετοιμάζει η Νάνσυ (τηλ. 22650 91951).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE