links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Η Αιτωλοακαρνανία στον χάρτη της μετανάστευσης

metanastes
Ενδιαφέροντα στοιχεία παρουσιάζουν οι νέοι διαδραστικοί χάρτες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για τους μόνιμους κατοίκους ανά περιοχή, οι οποίοι είναι υπήκοοι ξένων χωρών.

Συγκεκριμένα την Αιτωλοακαρνανία κατατάσσει με πορτοκαλί χρώμα στις περιοχές της επαρχίες πληθυσμό υπηκόων ξένων χωρών 9147.  Περίπου το 4% του πληθυσμού της Αιτωλοακαρνανίας είναι αλλοδαποί και την κατατάσσει στο δεύτερο «σκαλί» της εξωτερικής μετανάστευσης μαζί με περιοχές που περιλαμβάνουν είτε μεγάλα αστικά κέντρα όπως η Πάτρα και η Λάρισα είτε εύρωστη τοπική οικονομία όπως η Κρήτη και η Ρόδος.
Ενδιαφέρον έχει η προέλευση των ξένων υπηκόων που ζουν στην περιοχή μας.
Κάτοικοι Ασιατικών χωρών είναι 369,
54 έχουν Αφρικανική υπηκοότητα,
78 υπήκοοι από ΗΠΑ και Καναδά,
1163 από χώρες της Ε.Ε.,
19 από Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία,
21 από Λατινική Αμερική και Καραϊβική
ενώ την μερίδα του λέοντος έχουν  οι υπήκοοι ευρωπαϊκών χωρών πλην της Ε.Ε. με πληθυσμό 6931.
Μερικά συμπεράσματα είναι τα εξής:
  • Οι περισσότεροι ξένοι υπήκοοι που ζουν στον τόπο μας είναι Αλβανοί ή από χώρες της Ανατολική Ευρώπη. Οι πληθυσμοί αυτοί είτε έχουν έρθει με τις οικογένειές τους για εργασία είτε έκαναν γάμους με Έλληνες.
  • Οι κάτοικοι από χώρες της Ε.Ε. νοούνται από χώρες ιδίως των Βαλκανίων που εργάζονται στον τόπο μας.
  • Στους υπηκόους Ασιατικών χωρών περιλαμβάνονται επίσης Κινέζοι αλλά  πολλοί επιστήμονες από Αραβικές χώρες που εργάζονται στον τόπο μας ως γιατροί ή με παραϊατρικά επαγγέλματα και εγκαταστάθηκαν εδώ τα προηγούμενα χρόνια.
Σήμερα κάποια πράγματα θα έχουν αλλάξει. Σαφώς στην απογραφή δεν έχουν καταγραφεί όλοι  οι εποχιακοί εργαζόμενοι ή όσοι εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω οικονομικής κρίσης.
Λ.Υ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE