links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Ασθενείς που έκαναν εγχείρηση εγκεφάλου 100 χρόνια πριν !!


Οι φωτογραφίες βρέθηκαν στο υπόγειο του Πανεπιστημίου Yale και σοκάρουν. Ήταν ασθενείς του Χάρβεϊ Κάσινγκ «πατέρα» της νευροχειρουργικής του περασμένου αιώνα.

Σχεδόν τρεις δεκαετίες τώρα, από τα μέσα της δεκαετίας του '90, οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Yale επισκέπτονται το αμυδρά φωτισμένο υπόγειο της Σχολής τους, προκειμένου να μελετήσουν τους εκατοντάδες ανθρώπινους εγκεφάλους που φυλάσσονται εκεί, μέσα σε μεγάλα δοχεία με φορμαλδεΰδη, τοποθετημένα σε μεταλλικά ράφια.
Ωστόσο, το σχεδόν σκοτεινό αυτό δωμάτιο είχε κάτι, ακόμη πιο σοκαριστικό από το προς μελέτη ανθρώπινο υλικό, που αποκαλύφθηκε πρόσφατα.

Μία συλλογή με χιλιάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες ασθενών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε εγχείρηση εγκεφάλου κατά την περίοδο 1900 - 1930. (Δείτε μερικές ΕΔΩ-Οι ασθενείς στις φωτογραφίες είναι από τους πρώτους που υποβλήθηκαν σε εγχείρηση εγκεφάλου κατά τα σύγχρονα χρόνια (στην αρχαία Ελλάδα πραγματοποιούνταν αντίστοιχες επεμβάσεις).
Πρόκειται για ασθενείς του πρωτοπόρου νευροχειρουργού δρ. Χάρβεϊ Κάσινγκ (1869 - 1939), ο οποίος είχε ζητήσει οι φωτογραφίες - όπως και οι εγκεφάλοι των ασθενών του- να παραμείνουν στο Πανεπιστήμιο μετά τον θάνατο του.
Οι συνολικά 10.000 φωτογραφίες έρχονται τώρα στο «φως», με σκοπό την ψηφιοποίησή τους (για να έχουν πρόσβαση στο υλικό φοιτητές Ιατρικής από όλο τον κόσμο), παρά το γεγονός ότι, η ταυτότητα των ασθενών -μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά- παραμένει άγνωστη.
Ωστόσο, υπάρχει και ένας εγκέφαλος «διάσημος» -πρόσωπο ευρύτατα γνωστό στα 1900, τον στρατηγό Λέοναρντ Γουντ, γιατρό και επιστήθιο φίλο του Προέδρου Ρούσβελτ. 
Το Φεβρουάριο του 1910, ο Κάσινγκ εκτελεί μια τολμηρή επέμβαση στον στρατηγό Leonard Wood, τότε αρχηγό του Γενικού Επιτελείου του αμερικανικού στρατού, αφαιρώντας του με επιτυχία από τον ινιακό λοβό του εγκεφάλου ένα μηνιγγίωμα. Από τη στιγμή εκείνη εκτελεί συχνότερα και με περισσότερη επιτυχία εγχειρήσεις όγκων του εγκεφάλου.
Αρχίζει να δημιουργεί το χειρουργικό του επιτελείο, και όταν, το 1912, καλείται στο Χάρβαρντ, τον ακολουθεί η ομάδα των βοηθών του και μαζί ιδρύουν μια από τις πιο περίφημες χειρουργικές κλινικές των Ηνωμένων Πολιτειών: το «Peter Bent Brigham Hospital».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE