links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Καρπούζια δίχως σπόρια!!!


Τα άσπερμα καρπούζια κερδίζουν συνεχώς έδαφος αφού τα συγκεκριμένα φρούτα έχουν εξαιρετική γεύση και παρουσιάζουν ιδιαίτερη αντοχή σε εχθρούς και ασθένειες. Επίσης παρουσιάζουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ράφι από τα συνηθισμένα καρπούζια, ενώ οι αποδόσεις στο χωράφι είναι καλές. Τα καρπούζια αυτά έχουν μεγάλη ζήτηση από τα διάφορα εστιατόρια και επιχειρήσεις τροφίμων.
 
Η γενετική βοηθάει στην κατανόηση του τρόπου δημιουργίας των άσπερμων καρπουζιών. Οι συνηθισμένες ποικιλίες είναι διπλοειδείς και συμβολίζονται με 2Χ. Οι άσπερμες ποικιλίες καρπουζιού είναι τριπλοειδείς και δημιουργούνται από την διασταύρωση των διπλοειδών ποικιλιών με τετραπλοειδή γονέα. Όπως είναι γνωστό, ο κάθε γονέας προσφέρει τα μισά χρωμοσώματα. Έτσι για την δημιουργία τριπλοειδών ποικιλιών έχουμε την διασταύρωση διπλοειδούς ποικιλίας με τετραπλοειδή, η οποία παράγεται με την βοήθεια της κολχικίνης. Η κολχικίνη παράγεται από το φυτό colchicum automnale και έχει την ικανότητα να διπλασιάζει τον αριθμό των χρωμοσωμάτων. Εφαρμόζεται κυρίως σε μικρά φυτάρια της καρπουζιάς. Επειδή η παραπάνω διαδικασία διατήρησης του τετραπλοειδούς γονέα είναι και το δύσκολο κομμάτι της παραγωγής του τριπλοειδούς άσπερμου φυτού, ο σπόρος είναι αρκετά ακριβός (περισσότερο απο 150 δολλάρια ανά 1000 σπόρους).
Ο τριπλοειδής σπόρος έχει πιό παχύ φλοιό, ενώ η βλαστικότητα δεν είναι τόσο ικανοποιητική σε σχέση με τους συνηθισμένους σπόρους και αυτό θα πρέπει να επισημανθεί. Για την βελτίωση της βλαστικότητας των άσπερμων τριπλοειδών σπόρων συστήνονται οι παρακάτω οδηγίες:
  • Ελαφρύ μίγμα χώματος για την σπορά χωρίς υπερπότισμα
  • Για την βελτίωση της προσρόρφησης νερού απο τον σπόρο, σπάμε λίγο αυτόν στο στρογγυλεμένο άκρο
  • Η θερμοκρασία θα πρέπει να διατηρείται στους 20-25οC, μεχρι να βλαστήσει το 30-40% των φυταρίων. Το καρπούζι είναι φυτό θερμής εποχής
  • Τα φυτάρια που βλαστάνουν, μεταφυτεύονται μετά απο 3 με 4 εβδομάδες έχοντας 2 με 3 πραγματικά φύλλα. Φυτάρια μεγαλύτερης ηλικίας υφίστανται μεγαλύτερο μεταφυτευτικό σόκ.
  • Εξαιτίας του αυξημένου κόστους αγοράς του σπόρου, η απευθείας σπορά στο χωράφι δεν συμφέρει λόγω του χαμηλού ποσοστού βλαστικότητας τα τριπλοειδή φυτάρια μόλις μεταφυτευτούν, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα σε κρύες συνθήκες. Συνεπώς, η πρώιμη μεταφύτευση θα οδηγήσει σε ζωηρή ανάπτυξη των φυταρίων. Εφόσον όμως εγκατασταθούν, παρουσιάζουν μεγάλη και ζωηρή βλαστητική ανάπτυξη.
  • Η θερμοκρασία εδάφους θα πρέπει να είναι γύρω στους 15οC
  • Κάτω απο ανεπιθύμητες συνθήκες, ενδεχομένως να αναπτυχθούν μαύροι σπόροι στον καρπό
  • Η άρδευση συνίσταται και το φυτό της καρπουζιάς δεν θα πρέπει να υποφέρει απο έλλειψη νερού.
  • Οι άσπερμες ποικιλίες είναι τριπλοειδείς και για αυτό το λόγο, μία διπλοειδής ποικιλία είναι απαραίτητη για την επικονίαση.
Ποικιλίες οι οποίες είναι άσπερμες είναι η Jupiter, millionaire F1, solitaire F1, crisp F1, vagabond F1, solitaire F1.

Πηγή agriniovoice.gr

 
 

NEXT PAGE