links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Συνταγές με χταπόδι...


ΧΤΑΠΟΔΙ ΤΟΥΡΣΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΝΟΥΡΛΟΓΛΟΥ
Χρόνος προετοιμασίας: 5΄
Χρόνος παρασκευής: 1 ώρα και 30΄

Υλικά 
1 μεγάλο χταπόδι
300 ml ξύδι
300 ml κρασί
2 σκελίδες σκόρδο
Θυμάρι φρέσκο
1 φύλλο δάφνης
Πιπέρι σε κόκκους
Ξύσμα από ένα λεμόνι
Ελαιόλαδο

 Εκτέλεση
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι να βράσει και να χάσει όλα τα υγρά του.
  • Προσθέτουμε το ξύδι και το κρασί και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει.
  • Το κόβουμε κομμάτια και τα τοποθετούμε σε βάζο, προσθέτοντας τα μυρωδικά και καλύπτοντας καλά με ελαιόλαδο.
  • Καλό θα είναι να το αφήσουμε περίπου 15 μέρες πριν το καταναλώσουμε. ΠΗΓΗ

     ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

    ΧΤΑΠΟΔΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΧΑΛΗ ΝΟΥΡΛΟΓΛΟΥ 

    Χρόνος προετοιμασίας: 15΄
    Χρόνος παρασκευής: 30΄
    Υλικά
    1 κιλό χταπόδι πολτοποιημένο στο multi
    200 γρ. ψωμί ψίχα μπαγιάτικο
    100 m. Κόκκινο κρασί
    2 κ.σ ξύδι
    2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
    Ρίγανη 

    Για το τηγάνισμα
    Αλεύρι
    Ελαιόλαδο 



    Εκτέλεση
  • Αφήνουμε το πολτοποιημένο χταπόδι να στραγγίξει για 30΄ σε σουρωτήρι.
  • Μουσκεύουμε το ψωμί στο κρασί και το ξύδι. Το στύβουμε καλά.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τους χταποδοκεφτέδεςς και ζυμώνουμε. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο τριμμένη φρυγανιά.
  • Πλάθουμε κεφτεδάκια , αλευρώνουμε και τηγανίζουμε σε καυτό ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν.
  • Τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε.
 ///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
 Χταποδάκι γιαχνί με πατάτες απο cookoo.gr
 

Σιγουρέψου ότι έχεις:
  • 1 χταπόδι 3 κιλά περίπου
  • 1 κιλό πατάτες κομμένες σε μέτριους κύβους
  • 450 ml κρασί κόκκινο ξηρό
  • 500 γρ. Pummaro για κοκκινιστά
  • 180 ml ελαιόλαδο
  • 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο κομμένο σε ψιλές φέτες
  • 1 μικρή πράσινη πιπεριά κομμένη σε ζάρια
  • 1 κλωνάρι σέλερυ ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • ½ κ.σ. ρίγανη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Ανάλογο πιπέρι και αλάτι
Ξεκινάμε!
  • 1 Καθάρισε το χταπόδι και τις πατάτες και πλύν’ τα όλα καλά, αλλά ξεχωριστά -μην πιάσουν και κοριούς…
  • 2 Βάλε το χταπόδι σε κατσαρόλα με καπάκι και πρόσθεσε όλα τα μπαχαρικά, τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το κρασί σε χαμηλή φωτιά.
  • 3 Μόλις βράσει καλά με το νερό που αφήνει, βγάλε το χταπόδι και κόψ' το σε κομμάτια.
  • 4 Σούρωσε τη σάλτσα σε μια άλλη κατσαρόλα, πρόσθεσε το Pummaro
    για κοκκινιστά, το ελαιόλαδο
    και ½ βραστό λίτρο χλιαρό νερό και βράσε για 25 λεπτά, μόλις βράσουν οι πατάτες .
  • 5 Μετά ρίξε το χταπόδι στη σάλτσα και βράσε για άλλα 5-8 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα τα μπαχαρικά, τα ψιλοκομμένα λαχανικά και το κρασί.
Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE