Το ψήσιμο στη φωτιά ή στα κάρβουνα αποτελεί τον πρώτο τρόπο μαγειρέματος από τον άνθρωπο των σπηλαίων! Σήμερα, το μπάρμπεκιου μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να αποτελέσει και έναν υγιεινό τρόπο μαγειρέματος!
Γράφει η Κλαίρη Παπαβασιλείου, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Η εποχή που 'παίρνουν φωτιά' οι ψησταριές και οι παρέες μαζεύονται στις αυλές για να απολαύσουν τα καλοψημένα μεζεδάκια έφτασε για τα καλά. Το ψήσιμο στη φωτιά ή στα κάρβουνα αποτελεί τον πρώτο τρόπο μαγειρέματος από τον άνθρωπο των σπηλαίων! Σήμερα, το μπάρμπεκιου μπορεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις να αποτελέσει και έναν υγιεινό τρόπο μαγειρέματος!
Κατά το ψήσιμο του κρέατος στα κάρβουνα δημιουργούνται διαφόρων ειδών ουσίες όπως ετεροκυκλικές αμίνες, πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, και Ν-νιτρωδοαμίνες, που έχουν κατηγορηθεί ότι αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκινογένεσης.