links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Λευκάδα: Η αγνή ομορφιά του Ιονίου πελάγους

life-lefkada-kathisma
Κάτω από τον απέραντο γαλάζιο ενός ανάλαφρου ουρανού και μες στη μυρωδιά της αρμύρας του Ιονίου πελάγους βρίσκεται η πολλά υποσχόμενη Λευκάδα. Μοιάζει να χαιρετά τις γειτόνισσές της από μακρυά, πότε τη Κεφαλονιά και πότε την Ιθάκη. Είναι το νησί που αλλάζει τοπίο από το βορρά στο νότο και σας επιφυλάσσει εικόνες μαγικές, δίνοντας σας το χέρι για να φτιάξετε παρέα την πιο όμορφη ιστορία.
Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό λόγω της πολύ εύκολης οδικής μεταβάσης σ΄αυτόν. Η γέφυρα συνεχούς ροής στην Ακαρνανία σε απόσταση αναπνοής από το νησί σας επιτρέπει να φτάσετε γρήγορα και με ασφάλεια. Από την Αθήνα, η Λευκάδα απέχει περίπου 378 χιλιόμετρα ενώ από τη συμπρωτεύουσα 420 χιλιόμετρα. Διασχίζοντας τη γέφυρα θα μπείτε αμέσως στο κλίμα για να γνωρίσετε τα θαυμαστά χρώματα αυτού του τόπου. Με το βλέμμα σας να παίζει πότε δεξιά και πότε αριστερά, θα θαυμάσετε το επιβλητικό Κάστρο της Αγίας Μαύρας και τη λιμνοθάλασσα με τα διάφορα είδη πουλιών όπως πανέμορφοι κύκνοι και άλλα.
Λευκάδα: Η αγνή ομορφιά του Ιονίου πελάγους
Γνωρίζοντας το νησί…
Στην ήσυχη πόλη της Λευκάδας το πρώτο πράγμα που θα σας αρέσει θα είναι η θέα από το λιμάνι καθώς δεν σταματάει η θάλασσα αλλά χάνεται στην κορυφογραμμή του ορίζοντα. Θα αντικρύσετε με τη πρώτη μάτια τις κεραμοσκεπές των σπιτιών και τα πολλά χρώματα παντού. Θα διασχίσετε γραφικές πλατείες και στενά δρομάκια με μια σειρά από μικρά μαγαζάκια για ελκυστικές αγορές. Στον παραλιακό δρόμο υπάρχει πλήθος από ωραία στέκια όπως καφέ, ταβερνάκια και μπαράκια για ποτό.
Λευκάδα: Η αγνή ομορφιά του Ιονίου πελάγους 
Η αίσθηση που θα έχετε θα είναι ότι είστε σε κάποια μεσαιωνική πόλη της Ευρώπης. ΤοΚάστρο της Αγίας Μαύρας με την όμωνυμη εκκλησία απ’ έξω σας παραπέμπει αμέσως στο νήμα της ιστορίας. Μέσα στη λιμνοθάλασσα υπάρχει ακόμα τμήμα από τα ερείπια της μεγάλης τοξωτής φέγυρας που έφτανε ως τη θέση Καλκάνη και η οποία καταστράφηκε από τους σεισμούς.
Περπατώντας στα σοκάκια, κάποια στιγμή θα σας πειράξουν τ΄αυτιά όμορφές μελωδίες. Ακολουθήστε τες για να φτάσετε στο Μουσείο Φωνογράφου και να θαυμάσετε από κοντά διάφορα μουσικά αντικείμενα αναπαραγωγής ήχου όπως φωνογράφους, λατέρνες, γραμμόφωνα και άλλα πολλά. Ύστερα, σε μια περίηγηση στο Αρχαιολογικό Μουσείο θα δείτε ευρήματα που ανακάλυψε η αρχαιολογική σκαπάνη στο νησί. Στο Λαογραφικό Μουσείο θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη σύσταση ενός παραδοσιακού λευκαδίτικου σπιτιού. Στη Χαραμόγλειο Ειδική Λευκαδιακή Βιβλιοθήκη θα βρείτε σπάνιο υλικό από βιβλία και χάρτες ενώ εκεί πραγματοποιούνται και διάφορες εκθέσεις προωθώντας όλες τις μορφές τέχνης.
Λευκάδα: Η αγνή ομορφιά του Ιονίου πελάγους 
Μια βόλτα στο άλλοτε σημείο συνάντησης των πνευματικών ανθρώπων, στο Πάρκο Μποσκέτοθα σας αναζωογωνήσει. Νοτιοδυτικά της πόλης αξίζει να επισκεφτείτε το Αλαβάστρινο Σπήλαιο, για να θαυμάσετε τους σταλαγμίτες και τους σταλακτίτες που κρέμονται σαν τα πιο όμορφα σκουλαρίκια που έφτιαξε η φύση στολίζοντας το εσωτερικό του. Το όνομά του φυσικά  το πήρε από τον «αλαβάστρινο» διάκοσμό του. Σε μια απόσταση 11 περίπου χιλιομέτρων από τη χώρα, στο γραφικό χωριό Κάβαλος με τα πετρόκτιστα σπιτάκια, βρίσκεται το περίφημο φαράγγι της Μέλισσας. Πρόκειται για μια σπηλιά σκαμένη σε βράχο με μια πηγή εκεί δίπλα από όπου αναβλύζει κρύο καθαρό νερό. Η διαδρομή ως εκεί είναι πραγματική μαγευτική καθώς θα περάσετε ανάμεσα από νερόμυλους πνιγμένους σε μοναδική βλάστηση με πλατάνια, πεύκα, αγριελιές, κυπαρίσσια και πάρα πολλά άλλα είδη δέντρων και φυτών. Αν είστε τυχεροί και δεν περπατάτε ανήσυχα, μπορεί να ακούσετε ή να δείτε στα κλεφτά καμιά αλεπού, ασβό ή κάτι άλλο από τα τόσα ζώα που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
Αποδράσεις στις παραλίες και βόλτες τριγύρω
Μία από τις πιο δημοφιλείς και πιο εντυπωσιακές παραλίες στο νησί είναι το Πόρτο Κατσίκι. Σ’ ένα σφιχταγκάλιασμα από λευκά βράχια απλώνεται από κάτω η παραλία δημιουργώντας έναν γοητευτικό συνδυασμό από την επίσης λευκή άμμο με τους τυρκουάζ χρωματισμούς που κάνουν τα νερά. ΣτουςΕγκρεμνούς το θέαμα θα σας αποζημιώσει, μόλις αντικρύσετε το κατάφυτο αυτό μέρος με φόντο το απέραντο γαλάζιο. Έχει αρκετά σκαλιά που το ανέβασμα σίγουρα θα σας ζορίσει στο γυρισμό, όμως αξίζει τον κόπο να απολαύσετε βουτιές σ’ αυτή τη εντυωσιακή παραλία.
Λευκάδα: Η αγνή ομορφιά του Ιονίου πελάγους 
Στο Κάθισμα με τη χρυσή άμμο, θα συναντήσετε κόσμο κυρίως από πιο νεαρές ηλικίες και αν σας αρέσουν τα διαφορετικά καλοκαιρινά σπορ, δοκιμάστε τις ικανότητές σας στο αλεξίπτωτο πλαγιάς. Στην παραλία του Αη Γιάννη και στουςΜύλους ακριβώς δίπλα, θα κάνετε μπάνιο σε μια μεγάλη παραλία με φόντο τους παλιούς ανεμόμυλους και θα απολαύσετε αθλητικές δραστηριότητες όπως wind surfing και kite surfing.
Στη βόρεια πλευρά του νησιού υπάρχουν διάφορα όμορφα χωριά και παραλίες, όπως είναι ο ?γιος Νικήτας. Είναι ένα παραδοσιακό χωριό. Κατηφορίστε τον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο και θα βρεθείτε στην μικρή παραλία που προσφέρει δροσερές βουτιές στους επισκέπτες. Παντού σε όλο το νησί θα βρείτε διάσπαρτες εκκλησίες και μοναστήρια ενώ συνεχώς θα ξετρυπώνετε περιπατητικά μονοπάτια ιδανικά για πεζοπορία και ποδήλατο.
Λευκάδα: Η αγνή ομορφιά του Ιονίου πελάγους 
Φαγητό και ξεκούραση
Η Λευκαδίτικη κουζίνα περίεχει πιάτα από τη μεσογειακή κουζίνα αλλά με πινελιές από τη βενετική γαστρονομία. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το υπέροχο μοσχομυριστό σαβόρο (ψάρι μαγειρεμένο με σκόρδο, κρεμμύδι και δεντρολίβανο), τη παραδοσιακή λαδόπιτα και διάφορα άλλα. Στην Riviera μέσα στην πόλη της Λευκάδας θα εντυπωσιαστείτε τόσο από τα νόστιμο φαγητό όσο και από τις ιδιατέρως προσιτές τιμές. Στην περιοχή του Νυδρίου, στο Βαρέλι θα δοιμάσετε γεύσεις εξαιρετικής ποιότητας που προσανατολίζονται στα διεθνή πρότυπα, ενώ στην Τράτα θα φάτε σπιτικό φαγητό σε μια οικογενειακή ταβέρνα με άμεση εξυπηρέτηση και χαμόγελο.
Για την ξεκούραση σας στο νησί θα βρείτε πολλές και καλές προσφορές που θα διεκολύνουν σε μεγάλο βαθμό την επιθυμία σας για πολυήμερη διαμονή, προκειμένου να το γυρίσετε όλο. ΣτοAndrea & George Studios, στο χωριό Άγιος Νικήτας μπορείτε να μείνετε σε δωμάτια πλήρως εξοπλισμένα σε ένα φιλικό περιβάλλον, μακρυά από την πολλή φασαρία της πόλης και ταυτόχρονα μόλις 12 χιλιόμετρα κοντά για το νυχτερινό σας σεργιάνι. Στο Hotel Nirikos μέσα στην πόλη της Λευκάδας θα ευχαριστηθείτε διανυκτέρευση σε πολύ όμορφα δωμάτια με θέα στο Ιόνιο, 24ωρη εξυπηρέτηση, γεύματα πρωί και σημερά και σε αρκετά προσιτές τιμές.
Λευκάδα: Η αγνή ομορφιά του Ιονίου πελάγους 
Κάτω από τον ελληνικό ουρανό και πάνω στον αφρό της θάλασσας γεννήθηκε μια λευκή νύμφη που στέκει ακίνητη, αμίλητη και ήσυχη παραμένοντας μια σταθερή αξία επτανησιακής ομορφιάς. Η Λευκάδα είναι νησί που δύναται να γεννήσει δυνατό έρωτα στον επισκέπτη, γιατί είναι πανέμορφη χωρίς όμως να το φωνάζει. Κι αυτό την κάνει ακόμα πιο ελκυστική ανάμεσα στα εντυπωσιακά της απόκρυμνα βράχια και στις παραμυθένιες ακρογιαλιές. Όταν θα φτάσει η ώρα να φύγετε, σίγουρα θα σας έρθει στο νου το υπέροχο ηλιοβασίλεμα που αγναντέψατε στο λιμάνι. Θα φυσήξει ένα ελαφρό αεράκι για να σας θυμίσει γλυκά σαν ταινία όλες τις εικόνες που η ματιά σας σκάλωσε επάνω τους…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE