links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

Εκδήλωση του ΙΤΑΘΑΠ στα Σαρδίνια


ITAΘΑΠΤο Ινστιτούτο Τοπικής Ανάπτυξης “Θωμάς & Αφροδίτη Παπανίκος” (ΙΤΑΘΑΠ) οργάνωσε την πρώτη του εκδήλωση στο Χωριό Σαρδίνια, Επαρχία Βάλτου (Ακαρνανία) του Νομού Αιτωλοακαρνανίας το Σάββατο 27 Ιουλίου 2013. με θέμα:

Ακαρνανία και Δυτική Στερεά Ελλάδα:
Όψεις μιας Μακραίωνης Ιστορίας και Χαμένων Ευκαιριών Ανάπτυξης

Στην εκδήλωση μίλησαν οι κάτωθι καθηγητές:
  1. Ο Δρ. Βασίλειος Φίλιος, Καθηγητής Πανεπιστημίου και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Πανεπιστημιακού Τμήματος του Αγρινίου Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων. Ο κ. Φίλιος μίλησε για τηνΠεριπέτεια του Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο και η Χαμένη Ευκαιρία Αξιοποίησης του ως Μοχλού Ανάπτυξης.
  2. Ο Δρ. Νίκολας Πάππας, Καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Σαμ Χιούστον των ΗΠΑ. Ο κ. Πάππας μίλησε  με θέμα Η Ακαρνανία την Περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
  3. Η Δρ. Τζα-γιόνγκ Τσέ, Επίκουρος Καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πουσάν της Κορέας μίλησε με θέμα Η Πόλη, το  Έθνος και το Κοινό της Ακαρνανίας.
  4. Ο Δρ. Ντέιβιντ Φ. Γουίκ, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας, Κολέγιο Γκόρντον, ΗΠΑ μίλησε για τo Όραμα του Βιργιλίου- Μια Ελάχιστα Γνωστή Ιστορία Σχετικά με την Παραμονή του στο Άκτιον και το Μέλλον του Αυγούστου.
Την συζήτηση συντόνισε ο Πρόεδρος του ΙΤΑΘΑΠ κ. Θωμάς Γρηγορίου Παπανίκος ο οποίος έκανε μία μικρή εναρκτήρια ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων που ετοιμάζει το ΙΤΑΘΑΠ για την περίοδο 2013-2014. Η ομιλία του Προέδρου είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΙΤΑΘΑΠ (www.itap.gr) και συγκεκριμένα στον ιστότοπο http://www.itap.gr/2013-00-Thomas.pdf. Το πρόγραμμα των επιβεβαιωμένων εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:


  1. Εσπερίδα με θέμα “Η Προσέλκυση Μικρών και Πολύ Μικρών Επενδύσεων στην Ακαρνανία” που θα γίνει την  Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013 στην Αθήνα.
  2. Εκδήλωση, σαν την σημερινή, με θέμα “Οι Γλωσσικοί Ιδιωματισμοί της Ακαρνανίας και της Ευρύτερης Δυτικής Ελλάδας“, που θα γίνει το Σάββατο 26 Ιουλίου 2014 στα Σαρδίνια. Κύριος Εισηγητής θα είναι ο Δρ. Γιώργος Παπαθανασόπουλος, Καθηγητής Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Νοτίου Αφρικής, ο οποίος παρευρέθη στην εκδήλωση. Σε αυτή την εκδήλωση, πολύ πιθανόν, να υπάρξει και δεύτερη ενότητα που θα αφορά όψεις της οικονομίας της περιοχής.
  1. Ένα Μικρό Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα “Μικρές Κοινωνίες, Μικρές Επιχειρήσεις & Μικρές Πόλεις και Χωριά”, που θα γίνει την Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Αυγούστου 2014 στα Σαρδίνια.
Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του κ. Βασίλη Φίλιου, ο οποίος τόνισε ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι που επιθυμούν την μεταφορά των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου στην Πάτρα. Επίσης, αναφέρθηκε στις χαμένες ευκαιρίες ανάπτυξης της περιοχής, αφήνοντας ανεκμετάλλευτη την ύπαρξη των πανεπιστημιακών σχολών, αλλά και των πλουτοπαραγωγικών πόρων της περιοχής.
Στη συνέχεια χαιρέτησε την εκδήλωση ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο οποίος, ως συγγενής του Θωμά Παπανίκου του Γρηγορίου και της Σοφίας, αναφέρθηκε στην ιστορία της οικογένειας και ιδιαιτέρως της Σοφίας Παπανίκου που σε μικρή ηλικία ξεριζώθηκε από την Μικρά Ασία και ήρθε να ζήσει σε αυτή την απόμακρη γωνιά της Ελλάδος, την Αιτωλοακαρνανία. Ο κ. Κουρουμπλής, ως μέλος του νεοσύστατου Δ.Σ., αναφέρθηκε στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων και των σκοπών του ΙΤΑΘΑΠ. Επεσήμανε ότι αυτές οι μικρές προσπάθειες μπορεί να έχουν μεγάλα αποτελέσματα. Από τη σκοπιά του και ω μέλος του Δ.Σ. θα βοηθήσει με όλες του τις δυνάμεις να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι.
Ακολούθησε χαιρετισμός του πρώην Πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (π. ΑΣΟΕΕ) Καθηγητή Ανδρέα Κιντή ο οποίος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο νέο φορέα.
Στη συνέχεια μίλησαν οι τρεις καθηγητές ιστορίες για μερικές όψεις της μακρόχρονης ιστορίας της Ακαρνανίας. Οι παρουσιάσεις τους είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο: http://www.itap.gr/Ekdilosi-ITAP-01.pdf.
Τέλος, παρέμβαση έκανε και ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κ. Γιώργος Βαρεμένος ο οποίος αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές προοπτικές του νομού.
Την εκδήλωση έκλεισε ο Καθηγητής Γρηγόρης Θωμά Παπανίκος ο οποίος αναφέρθηκε στην αποστολή του ιδρύματος. Το ΙΤΑΘΑΠ θα προσπαθήσει να προσελκύσει το ενδιαφέρον επιστημόνων και επενδυτών που δεν κατάγονται από την περιοχή. Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να δώσει το βήμα σε φίλους του ιδρύματος να ασχοληθούν με την περιοχή. Για αυτό το λόγο ευχαρίστησε του τρεις καθηγητές ιστορίας που, αν και δεν είναι στα ερευνητικά ενδιαφέροντά τους, βρήκαν χρόνο να ασχοληθούν με την ιστορία της Ακαρνανίας. Σε αυτό το πνεύμα, θα σχεδιαστούν και οι άλλες εκδηλώσεις του ΙΤΑΘΑΠ.
Εκτός των άλλων, την εκδήλωση παρακολούθησαν και 30 περίπου προσκεκλημένοι του ΙΤΑΘΑΠ, στους οποίους προσφέρθηκε δείπνο την Παρασκευή 26 Ιουλίου σε ψαροταβέρνα της περιοχής και γεύμα ψητού, μετά την εκδήλωση, το Σάββατο 27 Ιουλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΙΤΑΘΑΠ στα Σαρδίνια.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν και καθηγητές από το εξωτερικό όπως ο Καθηγητής Οικονομικών Επιστημών από τις ΗΠΑ κ. Γιάννης Ρουφαγάλας, ο Καθηγητής Βιομηχανικής Μηχανικής (industrial engineering) από τις ΗΠΑ κ. Θόδωρος Τραφαλής και ο Καθηγητής Γλωσσολογίας από την Νότια Αφρική κ. Γιώργος Παπαθανασόπουλος. Ο κ. Παπανίκος τους προσκάλεσε να ετοιμάσουν έρευνα που να αφορά την Ακαρνανία και να την παρουσιάσουν στην επόμενη εκδήλωση που θα γίνει στα Σαρδίνια στις 26 Ιουλίου 2014.
Στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013 στα Σαρδίνια εκλέχτηκε το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο που συστάθηκε σε σώμα ως εξής:
  • Πρόεδρος: Θωμάς Παπανίκος του Γρηγορίου και της Γεωργίας
  • Αντιπρόεδρος: Αφροδίτη Παπανίκου του Γρηγορίου και της Γεωργίας
  • Γενικός Γραμματέας: Βασιλική Σακκά του Δημητρίου και της Ιφιγένειας
  • Ταμίας: Γρηγόρης Παπανίκος του Θωμά και της Αφροδίτης
  • Μέλος: Παναγιώτης Κουρουμπλής του Ελευθερίου και της Ελένης
  • Μέλος: Βασίλειος Φίλιος του Φιλίππου και της Σταματίας
  • Μέλος: Βαγγέλης Κρητικός του Κωνσταντίνου και της Ευδοκίας
  • Μέλος: Ζωή Μπουτσιώλη του Δημητρίου και της Ελένης
  • Μέλος: Ειρήνη Λέντζου του Διονυσίου και της Λεμονιάς
Στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. που ακολούθησε εγκρίθηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων και αντηλλάγησαν απόψεις για τους τρόπους καλύτερης εξυπηρέτησης της αποστολής του Ιδρύματος.agrinionews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE