links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ: Θα λιώσουμε στους 40 βαθμούς!

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ - Ανάσα δροσιάς από την Τετάρτη - Οδηγίες από τον Ιατρικό Σύλλογο προς τις ευπαθείς ομάδες - Διαβάστε αναλυτική πρόγνωση μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Επιτέλους το καλοκαίρι είναι εδώ, κι ας άργησε! Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού για το κύμα του καύσωνα που ξεκινά σήμερα αλλά ευτυχώς θα μας ταλαιπωρήσει μέχρι και την Τετάρτη.

Η πιο ζεστή μέρα της εβδομάδας θα είναι η αυριανή, όταν κυρίως στη δυτική Στερεά και την Πελοπόννησο, αλλά και σε κεντρική Μακεδονία και Θεσσαλία, ο υδράργυρος θα σκαρφαλώσει ακόμη και στους 40 βαθμούς Κελσίου κατά τόπους.


Μικρή ανάσα δροσιάς αναμένεται από την Τετάρτη και μέχρι τότε χρειάζεται υπομονή αλλά και ιδιαίτερη προσοχή από τις ευπαθείς και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού, όπως συστήνει και ο ιατρικός Σύλλογος.


Αναλυτικά και σύμφωνα με την ΕΜΥ, στην Αττική ο καιρός θα είναι αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία θα διαμορφωθεί από 23 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

Γενικά αίθριος θα είναι ο καιρός και στη Θεσσαλονίκη, αλλά το απόγευμα θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 ως 35 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά 37 βαθμούς Κελσίου. Στην Ήπειρο κατά τόπους η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
protothema.gr

Μακεδονία, Θράκη

Καιρός: Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις τις απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 20 έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.



Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 και κατά τόπους στα ηπειρωτικά 37 βαθμούς Κελσίου.

Κυκλάδες, Κρήτη

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 και κατά τη διάρκεια της ημέρας τοπικά μέχρι 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 βαθμούς Κελσίου. Τοπικά στην Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια 6 και τοπικά μέχρι 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 24 έως 33 και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έως 35 βαθμούς Κελσίου.


Σύμφωνα με την ΕΜΥ, η Τρίτη θα είναι ακόμη πιο ζεστή με τη θερμοκρασία να φτάνει και τους 39 βαθμούς.

Οι περιοχές που θα αισθανθούν περισσότερο τις υψηλές θερμοκρασίες θα είναι η Αττική, η Στερεά Ελλάδα, η Θεσσαλία και οι πόλεις, που δεν βρίσκονται κοντά στη θάλασσα.

Πρόκειται για την πρώτη πολύ ζεστή περίοδο του φετινού καλοκαιριού, που όμως, όπως εξηγεί ο διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Αντώνης Λάλος, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί καύσωνας: "Μία ζεστή ημέρα δεν μπορεί να οριστεί ως καύσωνας.

Για να μιλήσουμε για καύσωνα θα πρέπει να έχουμε πολύ υψηλές ελάχιστες και μέγιστες θερμοκρασίες για τουλάχιστον τρεις ημέρες" υπογραμμίζει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με την ΕΜΥ, θα διαρκέσουν λίγο, καθώς ήδη από την Τετάρτη ο υδράργυρος θα αρχίσει και πάλι να υποχωρεί.

Συμβουλές τoυ υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Οδηγίες για την προστασία των πολιτών από την άνοδο της θερμοκρασίας εξέδωσε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), του υπουργείου Υγείας.

Μεταξύ άλλων συνιστά τη μείωση των μετακινήσεων και την αποφυγή της βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία. Οι πολίτες καλούνται να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς και να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες.

Το ΕΚΕΠΥ συνιστά επίσης:

«Φορέστε ελαφρά, άνετα και ανοιχτόχρωμα ρούχα που διευκολύνουν τον αερισμό του δέρματος και την εξάτμιση του ιδρώτα (βαμβακερά, λινά). Αποφύγετε τα συνθετικά υφάσματα. Χρησιμοποιήστε καπέλο με φαρδύ γείσο και γυαλιά ηλίου, όταν εκτίθεστε στον ήλιο.

Πίνετε άφθονες ποσότητες νερού και χυμών φρούτων. Τις θερμές ημέρες, η κατανάλωση υγρών πρέπει να είναι μεγαλύτερη από αυτή που σας υποδεικνύει η δίψα σας. Άτομα με επιληψία ή προβλήματα καρδιάς, νεφρών ή ήπατος που ακολουθούν αυστηρή δίαιτα υγρών ή έχουν προβλήματα κατακράτησης υγρών στο σώμα τους, πρέπει να συμβουλεύονται γιατρό ή διαιτολόγο πριν αυξήσουν την κατανάλωση υγρών.

Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών. Προτιμήστε ελαφρά και μικρά γεύματα με έμφαση στα φρούτα και λαχανικά και αποφύγετε τις λιπαρές τροφές.

Κάντε χλιαρά ντους στη διάρκεια της ημέρας. Αποφεύγετε απότομες αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος σας. Ένα κρύο ντους/μπάνιο αμέσως μετά την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει υποθερμία ειδικά σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά.

Κρατήστε το δωμάτιο ή το σπίτι κλειστό κατά τη διάρκεια της ημέρας αφού προηγουμένως έχει μείνει ανοιχτό κατά τη διάρκεια της νύχτας. Κατεβάστε την τέντα και κλείστε τα παντζούρια».

Τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (καρδιοπάθειες, πνευμονοπάθειες κλπ) καλούνται να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους για εφαρμογή ειδικών οδηγιών.

Συμβουλή γιατρού πρέπει να ζητήσουν και όσοι παίρνουν φάρμακα, για το αν πρέπει να τα συνεχίσουν και σε ποια δοσολογία, καθώς μερικά έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Η πρόγνωση του καιρού για την υπόλοιπη εβδομάδα



Τρίτη 30-07-2013
Καιρός: γενικά αίθριος. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχτούν πρόσκαιρες νεφώσεις στα ηπειρωτικά και θα εκδηλωθούν σποραδικές καταιγίδες στα βόρεια κυρίως στα ορεινά και πιθανόν πρόσκαιρες βροχές στα κεντρικά ορεινά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή άνοδο. Στο ιόνιο έως 38, στην Ήπειρο, τη δυτική στερεά και την Πελοπόννησο έως 39 και κατά τόπους 40 βαθμούς. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά έως 38 και κατά τόπους 39 βαθμούς Κελσίου. Στις Κυκλάδες έως 32 με 34, στο ανατολικό Αιγαίο έως 36, στην Κρήτη έως 35 και πιθανόν στα νότια έως 37 βαθμούς.

Τετάρτη 31-07-2013
Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με σποραδικές βροχές και πιθανόν λίγες καταιγίδες κυρίως στα βορειοανατολικά. Στην υπόλοιπη χώρα αρχικά αίθριος, τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες όμως, θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις στα ηπειρωτικά και είναι πιθανό να εκδηλωθούν πρόσκαιρες βροχές στα ορεινά της δυτικής Ελλάδας.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και βαθμιαία από το απόγευμα στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε βαθμιαία πτώση από τα βόρεια. Ενδεικτικά στα βόρεια θα φτάσει τους 34 με 35, στην υπόλοιπη χώρα τους 36 με 37 και στα νότια ηπειρωτικά τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Πέμπτη 01-08-2013

Καιρός: γενικά αίθριος. τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά με πιθανότητα πρόσκαιρων βροχών στα ορεινά κυρίως στα δυτικά και βόρεια.
Άνεμοι: στα δυτικά μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. στα ανατολικά από βόρειες διευθύνεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: σε μικρή περαιτέρω πτώση σε όλη τη χώρα.

Παρασκευή 02-08-2013 και Σάββατο 03-08-2013
Καιρός: γενικά αίθριος. τοπικές νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: από βόρειες διευθύνεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

1 σχόλιο:

NEXT PAGE