links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Σαγματοποιός ...Επάγγελμα που τείνει να εξαφανιστεί.

Βρήκα μια πολύ ωραία ανάρτηση σε blog ενός συντοπίτη μας (amfiloxia-blogs.blogspot.gr) για την ελληνική παράδοση, και τα  επαγγέλματα που χάνονται η έχουν ήδη χαθεί. 
Το συγκεκριμένο ''ο σαγματοποιος'', σίγουρα δεν θα το ξαναδούμε αφού πλέον ακόμα και στην περιφέρεια και στα χωριά, γαϊδούρια και μουλάρια δεν χρησιμοποιούνται πια....

Σήμερα θα ασχοληθούμε λίγο με την παράδοση.
Το θέμα που επέλεξα είναι το επάγγελμα του Σαγματοποιού.Άγνωστο επάγγελμα για τους νεότερους.
Ένα επάγγελμα παραδοσιακό που γνώρισε μεγάλη άνθιση παλαιότερες εποχές Ενώ σήμερα τείνει να εξαφανιστεί.
Ο σαγματοποιός είναι αυτός όπου κατασκεύαζε εξαρτήματα για το μεταφορικό μέσο και εργαλείο δουλειάς της εποχής εκείνης το άλογο και όχι μόνο.
Τα εξαρτήματα αυτά ήταν σαμάρια ,καπίστρια,πέταλα αλλά και κουδούνες τενεκέδες για το γάλα από το άρμεγμα και αλλά τέτοια πολλά.
α υλικά που χρησιμοποιούσαν ήταν το δέρμα το ξύλο το Μαλί η λαμαρίνα το σίδερο κ.α όλα φτιαγμένα στο χέρι.
Μερικά έως ελάχιστα θα μπορούσα να πω έχουν εξελιχθεί και εκσυγχρονιστεί.
Τα ποιο πολλά τείνουν προς τον οριστικό τους αφανισμό παίρνοντας μαζί τους μιαν άλλη εποχή και κάποιους τεχνίτες που «κεντούσαν» με φτωχά εργαλεία στα χέρια τους.
Στην Αμφιλοχία μας σήμερα έχουμε τη χαρά να έχουμε ένα τέτοιο εργαστήρι σαγματοποιού αλλά που η ψυχή του ο μπάρμπα Νίκος Νάκας ο μάστορας έχει πεθάνει.
Το εργαστήρι σήμερα το διατηρούνε τα παιδιά του χάριν της παράδοσης και της αγάπης για αυτό που ο πατέρας τους έκανε αλλά και για να γνωρίσουμε εμείς οι νεώτεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι τον τρόπο ζωής εκείνης της εποχής.
Πολύ μικρός εγώ στην ηλικία περνώντας έξω από το εργαστήρι του μπάρμπα Νίκου τον θυμάμαι να κάθεται πάνω στα άχυρα να έχει το σαμάρι ανάμεσα στα πόδια του και να το ράβει.
Τραβήξαμε μερικές φωτογραφίες από το παλιό εργαστήρι του σαγματοποιού που είναι στην Αμφιλοχία και τις παρουσιάζουμε στα νέα παιδιά της πόλης μας. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE