links

ΚΑΙΡΟΣ

ΚΕΡΑΜΙΔΙ ΒΑΛΤΟΥ Καιρός

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Καπνοκαλλιέργεια: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ



30% αύξηση στην καπνοκαλλιέργεια, αισιοδοξία… αλλά και προβλήματα στους Αιτωλοακαρνάνες παραγωγούςΠού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές
  Έλεγχο εκπομπής ρύπων των τσιγάρων (!) επιβάλλει η κομισιόν, μάχη την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες για να μην καταρρεύσει η ελληνική καπνοκαλλιέργεια
   Νομοθετική ρύθμιση για οικοτεχνίες καπνού, όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε........

  Εφτά χρόνια μετά την ολική αποσύνδεση της επιδότησης απ’ την παραγωγή, αυτό που διαπιστώνουμε στην καπνοκαλλιέργεια είναι η… ολική επαναφορά των αγροτών. Φέτος πολύ περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, καθώς οι περσινές καλές τιμές, πάντα στη βάση Συμβολαιακής Γεωργίας, αποτελούν τα κίνητρα για εκατοντάδες αγρότες να συνεχίσουν ή, πολλοί απ’ αυτούς, να ξεκινήσουν τώρα την ενασχόλησή τους, αξιοποιώντας τα χωράφια τους, τα μηχανήματά τους, τη γνώση που έχουν απ’ το παρελθόν.
   Οι οιωνοί για την εφετινή παραγωγή, λόγω και της σπουδαίας συμφωνίας με τηPhillip Morris, που αναλαμβάνει να απορροφήσει το ήμισυ αυτής, είναι καλύτεροι από ποτέ.
Οι δε τιμές, ικανοποιητικές:

Για τα Βιρτζίνια ίσως ακόμη καλύτερες και απ’ την περσινή τιμή αγοράς των 2,40 ευρώ το κιλό, για τον Μπασμά ευρώ, για τα καπνά τύπου Κατερίνης 4,30. Δεν αποκλείεται μάλιστα να υπάρξει και έμμεση επιδότηση 0,80 ευρώ το κιλό, ενώ διατίθενται και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη συντήρηση των φούρνων και τημετατροπή τους σε πέλετ.
    Στην Αιτ/νία, βέβαια, η επανείσοδος στην καλλιέργεια του καπνού θα ήταν εντυπωσιακά μαζικότερη, αν δεν υπήρχε το γνωστό πρόβλημα άρδευσης. Η ζήτηση καπνού πάντως είναι μεγάλη και τα περιθώρια πραγματικά τεράστια. Και για τη δική μας περιοχή ακόμη μεγαλύτερα, τώρα που η κυβέρνηση δείχνει να κατανοεί την ανάγκη «νομιμοποίησης», υπό προϋποθέσεις φυσικά, της διάθεσης χύμα καπνού για στριφτά τσιγάρα.
Το υπουργείο φέρεται να επεξεργάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση – επιτέλους – με την οποία θα δίνεται η άδεια λειτουργίας εργαστηρίων – οικοτεχνιών για την παραγωγή, επεξεργασία και λιανική πώληση προϊόντων καπνού. Έως τώρα, το κράτος εκλαμβάνει ως «βιομηχάνους» τους καπνοπαραγωγούς και τους ζητά εγγύηση 300.000 ευρώ!!!        Ο παραλογισμός αυτός σταματά και με τη νέα ρύθμιση η υποχρέωση που θα έχουν οι καπνοπαραγωγοί θα είναι η καταβολή εγγύησης ίσης με το 10% του καταβληθέντος κατά το προηγούμενο έτος συνολικού ποσού ειδικού φόρου κατανάλωσης, με ελάχιστο όριο τις 10.000 ευρώ. Η δε εγγύηση θα μπορεί να είναι τραπεζική, χρηματική, εμπράγματη ή ασφαλιστήριο συμβόλαιο ετήσιας ή αόριστης διάρκειας. Δηλαδή, ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει το ελάχιστο ποσό των 10.000 ευρώ, θα μπορεί με υποθήκευση να πάρει την άδεια.
    Αυτό ανοίγει νέους δρόμους για την Αιτ/νία, όπου ήδη δεκάδες παραγωγοί διακινούν, παρανόμως σήμερα, χύμα καπνό. Με τη νέα ρύθμιση θα μπορούννόμιμα να ασκούν τη δραστηριότητά τους αυτή, θα φορολογούνται βεβαίως και όλοι θα είναι κερδισμένοι… Ασφαλώς η νέα αυτή ρύθμιση θα ωθήσει πολλούς περισσότερους στο να ασχοληθούν με την παραγωγή και εμπορία χύμα καπνού.
    Τα μηνύματα, λοιπόν, είναι αισιόδοξα και ενθαρρυντικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, έρχεται πάλι να κάνει το θαύμα της: Αυτή τη φορά προσπαθεί να επιβάλει έλεγχο της εκπομπής ρύπων των τσιγάρων (!!!) και η σχετική Οδηγία που εξέδωσε «χτυπά» ευθέως τα ελληνικά καπνά, που απ’ τη φύση τους έχουν υψηλές εκπομπές. Το θέμα θα τεθεί, πάντως, στο Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας την ερχόμενη εβδομάδα, με το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι έτοιμο να προβάλει αντιρρήσεις και ενστάσεις. 
Φώτης μπερίκος-εφημερίδα συνείδηση
Πηγή: sinidisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

NEXT PAGE